Analiza saptamanala a guvernului Ponta facuta de un deputat democrat-liberal a fost realizata si de catre deputatul democrat-liberal Adrian Gurzau. Acesta il critica pe Victor Ponta ca guverneaza la televizor, dar si ca se fac privatizari pentru „grupul infractional.” Conform datelor obtinute de catre deputat 50 de zile intra in insolventa in fiecare zi. Acesta foloseste si datele de la ANAF care spun ca s-a colectat la bugetul de stat doar 334 de milioane de lei, cu doar 118 milioane de lei mai putin decat anul trecut. Incasarile la accize au scazut si ele.  Titlul materialul remis de catre Adrian Gurzau este „Cu Guvernarea USL, trăim mărețe împliniri”:

„Vă propun să trecem în revistă rezultatele a încă o săptămână în care Guvernul Victor Viorel Ponta s-a spetit să muncească pe brânci. Pentru popor în special la televizor, iar pentru auto-denumitul grup infracțional organizat prin “privatizări” „de succes”. Rezultatele a mai bine de un an de așa-zisă guvernare se văd în cifre – chiar dacă acestea sunt minuscule când este vorba despre realizări, dar mult prea vizibile la capitaloul nerealizări, promisiuni neonorate, nivel de trai șamd.
Cu înaltă mândrie patriotică Guvernul Victor Viorel Ponta ne poate raporta faptul că în fiecare zi 50 de firme intră în insolvență. Și vorbim despre firme creatoare de locuri de muncă din comerț, industria prelucrătoare și construcții. Apoi, urmare a politicilor fiscal-economice ușor de prezis și de gestionat, încasările din impozitul pe profit s-au prăbușit cu 26%. Bugetele pe luna mai se pot construi sub spectrul pierderilor din mediul de afaceri și bănci. Potrivit cifrelor publicate de către ANAF, s-au colectat 334,6 milioane de lei în luna mai a anului curent, cu 118 milioane de lei mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut. Doar un sfert din scăderea încasărilor la impozitarea profitului provine din bănci, care au raportat pierderi pe primele luni din 2013. Scăderi consistente de încasare – 11,1% – s-au înregistrat și la accize, deși acestea au crescut. Pe accize s-au încasat 1,697 miliarde de lei, cu circa 200 de milioane de lei mai puțin decât în luna mai 2012.
Alt motiv de laudă al Guvernului pe care “el” Victor Viorel Ponta îl conduce – după cum îi place să sublinieze la fiecare declarație televizată -, este valoarea exporturilor României. Într-un Top al statelor europene făcut de site-ul E-context după valoarea exporturilor, datele fiind valabile pentru anul 2012, an în care Uniunea Social Liberală s-a preocupat mai mult de tentativa de lovitură de stat decât de guvernarea preluată în forță încă din luna mai. Previzibil, după spectacolul statului de “drepți” pe care și l-au dorit Prim-Plagiatorul României, domnul Victor Viorel Ponta și primul chiulangiu al Parlamentului, domnul Crin Laurențiu Antonescu, țara noastră stă la capitolul exporturi mult mai prost decât state mult mai mici, cu o industrie mai redusă sau cu resurse mai limitate, gen Ungaria, Slovacia sau Austria.
Dar stăm bine la împrumuturi. Datoria administrației publice a României a urcat de la 13,4% din PIB în 2008 la 36,8% din PIB la finele primului trimestru din acest an. Evoluția a fost, însă net diferită pentru administrația centrală, care și-a triplat soldul datoriilor realativ la PIB și cea a administrației locale, care s-a majorat doar cu ceva mai mult de un sfert. Cum bine sesizează cei de pe site-ul Curs de Guvernare, este o evoluție destul de ciudată, în contextul în care se discută despre așa-numita descentralizare administrativ-teritorială. Iar lucrurile nu par a avea vreo șansă de îmbunătățire din moment ce retragerea străinilor de pe piața din România – cu privire la care am avertizat săptămâna trecută -, pune presiune pe dobânda la care se împrumută Finanţele. Randamentele la obligaţiuni au revenit la peste 5%. Ministerul Finanţelor a atras luni 800 mil. lei la licitaţia de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, la un randament mediu de 5,17%, în creştere cu 0,72 puncte procentuale faţă de cel din luna mai. La începutul săptămânii trecute, Trezoreria a împrumutat 300 mil. lei la un randament mediu de 5,07%, în urcare faţă de cel plătit la licitaţia precedentă cu o maturitate apropiată, de 4,96%.
Iar ca promisiunile făcute de către Uniunea Social Liberală în campania electorală să se împlinească pe deplin, de la 1 iulie vor fi majorate tarifele la gaze. Efectele acestei scumpiri se vor vedea din luna august și în preţul plătit de către consumatorii români pentru alimente. Cel puțin așa susține preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Agerpres: “Impactul majorării preţului la gaze se va resimţi din amonte şi până în aval, respectiv de la materiile prime – cereale, de exemplu, trecând prin procesare şi transport şi terminând cu retailul. Ca urmare, majorarea preţului la utilităţi, şi aici includ şi energia electrică, se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar”. Reamintesc faptul că nu doar gazele se vor scumpi de la 1 iulie. De la aceeaşi dată va creşte şi tariful la energie electrică pentru consumatorii casnici şi se vor majora şi accizele, astfel că facturile vor fi tot mai greu de achitat.
Asta deși politicienii din USL le-au promis românilor izvoare de lapte și râuri de miere”, arata deputatul. Deputat PDL Cluj, Adrian Gurzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.