Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat PSD timp de patru mandate, a fost numit de Parlament preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Au votat „pentru” numirea lui Zgonea 270 de parlamentari, iar 33 au votat „împotrivă„. Votul a fost secret cu buletine, conform Agerpres.

Pentru această funcţie au fost doi candidaţi: Valeriu Zgonea, susţinut de partidele din coaliţia de guvernare, şi Mihai Eftimie, susţinut de USR.

Funcția vine cu un salariu de circa 44.000 de lei (aproape 9.000 de euro), după cum reiese din declarațiile de avere ale fostului șef al ANCOM, Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor și vicepremier în Guvernul Ciucă.

Fostul social-democrat Valeriu Zgonea a afirmat, la audierea în comisiile reunite ale Parlamentului, că a activat în ultimii 5ani la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. El a adăugat că nu mai este om politic de 8 ani. La rândul său, Mihai Eftimie le-a spus parlamentarilor că este inginer de aviaţie, cu un master în tehnologii spaţiale, rachete, cu experienţă în telecomunicaţii. El a mai precizat că a fondat o companie în domeniu, în anul 2011 şi s-a ocupat dde consultanţă cu firme din străinătate.

Valeriu Zgonea, implicat într-un dosar de trafic de influenţă

Valeriu Zgonea a fost condamnat în primă instanţă şi achitat apoi anul trecut într-un dosar de trafic de influenţă. Politicianul a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean într-o importantă funcţie publică. La ANCOM, a lucrat timp de 5 ani şi soţia lui, Laura Zgonea, în funcţia de secretar general, dar potrivit lui Zgonea aceasta şi-a depus demisia, informează observatornews.ro.

Pe 11 februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a decis  să admită apelul formulat de Valeriu Zgonea împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti şi a hotărât achitarea fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru trafic de influenţă. Decizia magistraţilor este definitivă.

În urmă cu doi ani, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi intervenit în favoarea angajării unei persoane într-o funcţie de conducere în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

În ianuare 2018 fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit de la fostul consilier judeţean din Buzău Dumitru Dobrică peste 62.000 de lei, după ce i-a promis angajarea unei rude într-o funcţie importantă, prin exercitarea influenţei asupra unor funcţionari publici.

Zgonea: Soţia mea şi-a depus demisia din funcţia de secretar general al ANCOM; o chestiune etică

Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a anunţat, luni, după audierea în comisiile parlamentare pentru candidatura la funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), că soţia sa, care lucrează în instituţie, şi-a dat demisia din funcţia de secretar general, menţionând că este „o chestiune normală, etică”.

„Eu nu mai sunt în politică de 8 ani. (…) Eu am fost într,ebat, m-am analizat, am avut o discuţie acasă şi mi-am asumat această responsabilitate. Cred că competenţele, aptitudinile mele – şi ştiţi foarte bine că şi în Parlament am colaborat cu toate partidele politice – îmi permit să pot să găsesc acele instrumente ca această instituţie să fie respectată şi să-şi facă treaba cu profesionalism” afirmat Zgonea, citat de Agerpres. 

El a spus că soţia sa lucrează de 5 ani în această instituţie. „Ea şi-a depus astăzi demisia din funcţia de secretar general, este o chestiune normală, etică şi nu va influenţa sub nicio formă bunul mers. Dumneavoastră mă ştiţi foarte bine, eu sunt un om care iau deciziile, am principiile mele, câteodată ele sunt judecate greşit sau nu, nu ştiu, dar ştiu să gestionez şi să manageriez o echipă de profesionişti ca cea de la ANCOM”, a adăugat Zgonea.

Citește și: Doi țepari clujeni au vrut să își mute procesele din instanțele locale

1 COMENTARIU

  1. E mic copil pe langa pensionarii magistrați care au peste 10.000 euro pensie…..și se distrează oriunde în lume în afara de România……CEI MAI BINE PLATITI PENSIONARI MAGISTRATI DIN Europa……..am depășit economiile Germaniei și Franței…..asta da TARA!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.