Noua Revistă a Drepturilor Omului i-a acordat judecătorului exclus din magistratură Cristi Dănileț premiul „pentru realizări excepționale în promovarea libertății și demnității ființei umane”, publicând „un Laudațio pe măsura personajului”.

După acest eveniment, Consiliul Stiintific al Noii Reviste a Drepturilor Omului (NRDD) nu mai are, incepand din 19 decembrie 2022, nici presedinte si nici doi membri de vaza, cunoscuti ca aparatori ferventi ai drepturilor omului. Prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu, avocat in Baroul Bucuresti, si-a prezentat luni, 19 decembrie 2022, demisia din functia de presedinte si membru al Consiliului Stiintific al NRDD, informează luju.ro.

Demisia prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu a fost urmata de cea a prof.univ.dr. Corneliu Birsan, care a renuntat la calitatea de membru pe care o avea in cadrul Consiliului Stiintific al NCDD, precum si de cea a Avocatului Poporului Renate Weber, la randul sau membru al Consiliului.

Prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu si-a motivat decizia de a demisiona din functiile detinute in cadrul Consiliului Stiintific al Noii Reviste a Drepturilor Omului prin aceea ca pozitiile pe care le ocupa, de presedinte si de membru al Consiliului stiintific al Noii Reviste de Drepturile Omului, sunt complet incompatibile cu conceptia pe care Revista o are in prezent despre drepturile omului.

In Demisia pe care o prezentam in continuare integral si pe care prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu a transmis-o Directorului revistei, prof.univ.dr. Gabriel Andreescu, se precizeaza faptul ca este nefireasca premierea lui Danilet „pentru slujirea cu curaj a ideii de Justitie responsabila, transparenta, apropiata de oameni” in conditiile in care acesta, pe vremea cand era membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a integrat perfect in „sistemul criminal” din care faceau parte „tortionari jegosi sfertodocti”, a calcat in „copite” sistematic orice urma de drept la aparare si de drept la un proces echitabil in cazul prof.univ.dr. Corneliu Birsan si al sotiei acestuia, fosta judecatoarea ICCJ Gabriela Birsan.

In acest sens, prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu rememoreaza evenimentele din perioada in care DNA a inceput actiunea impotriva sotilor Birsan, precum si care a fost rolul CSM, din care facea la acea data parte Danilet, in aceasta operatiune.

Inainte de a publica demisia prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu din functia de presedinte si membru al Consiliului Stiintific, precizam ca dupa demisia acestuia precum si a membrilor prof.univ. Corneliu Birsan si Avocatul Poporului Renate Weber, in Consiliul Stiintific au mai ramas prof.univ. Florin Streteanu, prof.univ. Aurora Ciuca, prof.univ. Valentin Constantin, prof.univ. Rodoljub Etinski, prof.univ. Jean-Francois Renucci, prof.univ. Valeriu Stoica, prof.univ. Frederic Sudre, prof.univ. Ineta Ziemele, conf.univ. Lucian Bojin.

Redam in continuare demisia inaintata de prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu din functiile de presedinte si membru al Consiliului stiintific al Noii Reviste de Drepturile Omului:

„Incepand sa citesc numarul 4/2022 din Noua Revista de Drepturile Omului, pe care mi-ai adus-o astazi, am vazut cu stupoare si sila ca Revista a decis sa ii acorde numitului DANILET Cristi-Vasilica premiul pentru anul 2022, „pentru realizari exceptionale in promovarea libertatii si demnitatii fiintei umane”, cu Laudatio pe masura personajului.

Acum multi ani, cand sus-numitul era un imens membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am pledat ca umil avocat in fata augustei sale persoane, pentru a-i apara pe Doamna Gabriela BIRSAN si pe Domnul Decan Corneliu BIRSAN de persecutiile unui monstruos sistem opresiv, ale carui instrumente declansatoare au fost parchetierii MORAR, PAPICI si CERBU. CSM-ul, din a carui ilustra compunere facea parte exceptionalul promotor al drepturilor omului premiat de Revista, mi-a respins in unanimitate pana si cererea sa mi se comunice actul pe care il contestam (avizul de perchezitie), calcand in copite orice urma de drept la aparare si de drept la un proces echitabil. Apoi, tot in unanimitate, acelasi CSM mi-a respins cererile de revocare a avizului, iar apoi contestatiile, explicandu-mi-se doct ca judecatorul ales in numele Romaniei este reprezentantul (sic!) statului roman la CEDO, deci nu are imunitate in statul acreditant (sic!). Eu credeam, in prostia mea (sunt profesor de Drept international si avocat…) ca un judecator este independent si impartial, iar nu reprezentantul cuiva, dar toti judecatorii din CSM, inclusiv ilustrul, au zis „niet”. Ca dupa aceea Adunarea plenara a CEDO a zis exact pe dos (adica exact ca mine) este doar un amanunt, dupa cum tot un amanunt este si faptul ca daca vreun student in anul II ar zice la examenul de Drept international public o asemenea cretinitate ar ajunge direct la pensia de serviciu, fara sa mai aiba nevoie sa piarda timpul cativa ani prin magistratura.

Domnul Decan BIRSAN a fost nevoit sa se retraga din toate cauzele romanesti la CEDO care priveau DNA si si-a terminat mandatul de judecator CEDO cu ocara ca poate or fi comis ceva dumnealui si infractoarea sa sotie. Doamna BiRSAN a fost suspendata mai multi ani din functia de judecatoare ICCJ, ponegrita de partea „militanta” (slugile SRI-DNA) a presei, calvarul luand sfarsit dupa doua achitari (de prima instanta si de apel) in unanimitate. Dupa achitarea definitiva si dupa ce a fost repusa in functie, Doamna BIRSAN nu a mai avut puterea si nici dorinta de a mai intra in sala de judecata ca judecator (dupa o viata petrecuta in roba, in slujba Justitiei, la varsta maturitatii profesionale) si s-a pensionat. Atatia ani de umilinte, de durere, de rusine au fost indurati de doi oameni minunati, de doi profesionisti excelenti ai Dreptului, responsabili fiind niste tortionari jegosi sfertodocti dintr-un sistem criminal, in care beneficiarul Laudatio s-a integrat perfect si n-a facut absolut nimic pentru a apara drepturile acestor doi oameni, asa cum jurase atunci cand devenise judecator (un juramant care se incheie cu „Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”). Niciun tortionar n-a exprimat vreo urma de regret, n-a prezentat public nici cea mai ipocrita scuza.

In aceste conditii, constat cu regret ca pozitiile pe care le ocup, de presedinte si de membru al Consiliului stiintific al Noii Reviste de Drepturile Omului, sunt complet incompatibile cu conceptia pe care Revista o are in prezent despre drepturile omului, asa cum reiese din Laudatio si din premierea numitului DANILET. In chiar ziua in care am aflat acest lucru, incompatibilitatea trebuie sa ia sfarsit, eu nefiind o fiinta duala, ci, mai rau, fiind o fiinta verticala. Plus ca, pe calea pe care a pornit, Revista il poate premia fara probleme anul viitor pe numitul Daniel-Marius MORAR, fost mare aparator al drepturilor omului in calitate de parchetier comandant DNA si actual mare aparator al drepturilor omului in Baroul Cluj (Barou despre care aflu din Laudatio ca l-a premiat cu ceva ani in urma si pe numitul DANILET).

Prin urmare, Draga Gabi, te rog sa iei act de demisia mea, cu efect imediat, din functiile de presedinte si membru al Consiliului stiintific al Noii Reviste de Drepturile Omului.

Cu prietenie personala, dar si cu un imens regret si cu o sila netarmurita,

Corneliu-Liviu POPESCU”

Citește și: Deputat clujean USR: Excluderea lui Danileț din magistratură, o inepție demnă de state din lumea a treia – Ziar Gazeta de Cluj

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here