Fostul membru al Pardidului Poporului Dan Diaconescu, Axente Husar a intrat în Consiliul Judeţean Cluj  după alegerile din 2012. Între timp acesta a părasit partidul şi a rămas pe funcţie dar cu character de cosilieri judeţean independent. Acest aspect s-a dovedit a fi în defavoarea PPDD  iar prin atac în instanţă acesta şi-a pierdut mandatul la şedinţa ordinară din 30 iulie împreună cu Valentin Pop iar în locul acestora au intrat Dorel Matiş şi Călin Dinu Leonte.

 

Deşi în aparenţă Axente Husar ar fi făcut un pas înnapoi, acesta a primit o recompensă pe măsură pntru părasirea obligată funcţiei de consilier judeţean: postul de administrator al Sc Pază şi Protecţie Cluj S.R.L. Această instituţie este organizată şi funcţionează ca o societate specializată de pază, fiind înfiinţată de către Judeţul Cluj, prin Consiliului Judeţean Cluj, în calitate de asociat unic, cu personalitate juridică, prin reorganizarea Direcţiei Judeţene de Pază şi Ordine Cluj.

În conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 15 lit. b) din Actul constitutiv al societăţii, asociatul unic numeşte şi revocă, în condiţiile legii, administratorul, cenzorii, stabilind şi indemnizaţiile acestora.

Conducerea societăţii Pază şi Protecţie Cluj S.R.L. este asigurată de un administrator numit prin hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj. Prin H.C.J. nr. 160 din 28 mai 2014 asociatul unic a constatat încetarea mandatului de administrator al societăţii, prin renunţarea acestuia la mandat, cu data de 23 iunie 2014. De la această dată societatea a funcţionatfără administrator.

 

De altfel, faptul că foştii săi colegi din Cj Cluj l-au votat ca administrator al firmei Pază şi Protecţie îi adduce o creştere financiară lui Axente Husar. Îndemnizaţia de consilier judeţean este mai mică decât salariul de administrator al unei firme din subodinea instituţiei judeţene.

 

Pază şi Protecţie SRL sau firma ce funcţionează pe pierdere

Consilierii judeţeni au dezbătut situaţia critică de la Pază şi Protecţie Cluj SRL inclusive în luna iunie, când directoarea firmei cerea insistent aprobarea unei organigrame ce ar fi diminuat pierderile pe care le înregistrează.

Marinel Andro, unul dintre consilierii judeţeni din PNL a analizat cu atenţie raportul trimis de Pază şi Protecţie Cluj pentru a cere explicaţii conducerii cu privire la pierderea de 209.129 lei înregistrată în decembrie 2014.

„Aş dori să ştiu cine ne dă explicaţii pentru acea pierdere de anul trecut? Nu putem ignora că în 2014 au existat doi directori la Pază şi Protecţie, dar totuşi cei 200 de mii de lei constituie o  sumă mare”, întreabă Marinel Andro.

„În  momentul  în care am fost  repusă pe  post  erau deja pierderi. Faţă de ce cifre vedeţi acum trebuie să va spun că pierderea era mai  mare, dar din  toamnă am  făcut-o mai mică. Am  pierdut contractul cu Consiliul Judeţean Cluj, deci nu  mai am nici unde să merg să mă plâng de situaţie. Pe piaţă se practică tarife neloiale şi din luna iunie creşte salariul  minim pe  economie. Dacă se tot reziliază contracte cu colaboratorii noştri, din iulie suntem obligaţi să dăm afară oameni. Nu cred că este o firma la nivel de Judeţ precum aceasta, ce să aibă 17 muncitori TESA. Dacă nu facem ceva acum, asta înseamnă încă o lună de pierderi pe care eu nu mi le asum. Eu am revenit pe postul de director şi am făcut un plan de restructurare. Am semnalat că cifra de afaceri scade dar nu mai îmi permit să renunţ la agenţi pentru că şi aşa sunt prea puţini”, explică directoarea firmei SC Pază şi Protecţie Cluj SRL, Lucreţia Sabou.

Pază şi Protecţie Cluj SRL, rămâne fără opţiuni şi soluţii pentru a o scoate la liman din datoriile  existente. Principalul motiv pentru care firma pierde licitaţiile este că celelalte firme private  concurează la licitaţii cu preţuri sub nivelul pieţei. De asemenea directoarea, Adriana Lucreţia Sabou afirmă că nu primesc nici un sprijin financiar din partea acţionarului majoritar: Consiliul Judeţean.

„Doresc să precizez că din punct de vedere al conducerii actuale posturile vacante nu influenţează cu absolut nimic. Să faci  reduceri efective înseamnă să reduci posturi ocupate. Voi trimite aceeaşi organigramă şi  luna viitoare. Noi mergem pe pierdere dacă nu reuşesc să negociez tarifele. Cât despre îndemnul dumneavoastră, nu mai exista posturi vacante. Noi  facem  analize economice zilnice şi  nu  primim bani din altă parte. O să ajungem peste două luni să rămânem doar trei oameni în toată firma pentru a face rost de contracte. Un  contract  real  este de 10- 10,5 lei  pe  oră, adică plătim întocmai cum spune codul muncii. Toate firmele private lucrează cu preţuri ce le bat pe ale noastre în  licitaţii”, declara în iunie directoarea Sabou.

Axente Husar se implica pentru salvarea firmei inainte de a devine administrator

Cu scopul de a căuta o  soluţie în  favoarea firmei „Pază şi Protecţie Cluj”, fostul consilier independent, Axente Husar a propus în plenul şedinţei ordinare, ca toate contractele de securitate ale instituţiilor subordonate CJC să fie preluate de aceasta.

„Este o situaţie pe care am mai dezbătut-o odată. Problema este dacă noi, CJC, avem sau nu vreun interes să susţinem această firmă? Noi am aprobat acum doi ani de zile o  hotărâre prin care orice se licitează peste 100 de euro nu poate fi făcută atribuirea directă a unui furnizor de servicii. Putem cere aparatului de specialitate să decidă ca toate instituţiile ce se află în subordinea noastră să semneze contractul pentru  protecţie cu această firmă. Principala lor problemă e că nu au contracte. Iar, legal cum merge firma lor de Pază, îi dau dreptate doamnei director, căci şi eu am fost director de firmă de pază, cândva. Dacă  merge corect şi plăteşte tot, cu acel tarif mare, ceilalţi ocolesc legea şi merg la preţuri mai mici. Trebuie o expertiză bună din  partea aparatului de specialitate să vedem cum putem salva această firmă prin contracte cu toate instituţiile ce le  avem în subordine”, propune consilierul judeţean independent Axente Husar.

Conform poziţiei ce acesta a primit-o şi luând în considerare că s-a aflat şi de cealaltă parte a baricadei, Axente Husar are obligaţia morală de a obţine rezultate salvatoare pentru Pază şi Protecţie .

“L-am votat pe Axente Husar pentru că are pregătirea profesională necesară cerinţelor ocupării unui asemnea post. Din cate stiu e militar, de carieră şi a fost director regional unei firme de pază. Era sigurul atât de pregătit pentru ocuprea postului într-un timp atât de scurt. “ declară consilierul judeean PMP, Rareş Rusu.

Postul de administrator trebuia completat deoarece, firma funcţiona fără un ocupant al acestuia. În perioada următoare se va discuta în instituţia judeţeană aprobarea unei organigrame noi şi de asemenea a unei strategii de ieşire din categoria datornicilor a Pază şi Protecţie SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.