Bogdan Licu susţine, luni, interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe (PÎCCJ). În cadrul audierii, întrebat fiind despre cazul Sorina, fostul procuror general a explicat de ce a ales să se implice şi a admis, totodată, că au fost probleme de comunicare ce i-au afectat imaginea.

În cadrul interviului susţinut luni în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, Bogdan Licu a fost întrebat despre cazul Sorina, cel care i-a adus serioase prejudicii de imagine. 

Fostul procuror general interimar al României, ce candidează acum pentru funcţia de prim adjunct, adică al doilea om din Parchetul General, a spus, în faţa comisiei de audiere, următoarele: 

„Având în vedere faptul că Tribunalul Mehedinţi în acţiunea formulată a procedat la audierea copilului, a stat de vorbă cu el, în prezenţa unui psiholog, lucru care la CA nu s-a mai întâmplat. Având în vedere tot ansamblul cauzei, am decis că este cazul să mă implic. Implicarea a fost făcută treptat, mai întâi am vrut să mă asigur că copilul este bine, de integritatea lui fizică şi emoţională, după aceea am considerat că poate nu ar fi rău să fac o reevaluare legală a senţinei CA Craiova.
Am întrunit acţiuniţe în cadrul PÎCCJ, le-am promovat, au fost probleme de competenţă, s-a plimbat solicitarea de la o instanţă la alta, rezultatul îl ştiţi. Îmi asum tot ce am făcut, poate nu am comunicat foarte bine în acea perioadă, în media s-a prezentat de multe ori ca un război între familia maternală şi părinţii adoptatori, dar s-a pierdut din vedere că la mijloc era un copil, un copil care la vârsta de un an creştea în acea familie maternală, un copil care dormise în pătuţ cu o altă fetiţă, adoptată, iar pentru ea acea fetiţă era sora ei, un copil căruia nu i s-a explicat ce urmează să se întâmple cu el şi viaţa lui, un copil care a fost smuls, brutal, din sânul familiei sale. Nu contest faptul că, obiectiv, va avea o viaţă mai bună, cu siguranţă va avea o viaţă mai bună, dar emoţional nu se ştie”.

Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, care a fost luată la sfârşitul lunii iunie 2019 cu mascaţii din casa în care a fost crescută de familia Şărămăt, a plecat în Statele Unite împreună cu familia care a adoptat-o, la câteva zile după decizia Judecătoriei Slatina.

Judecătoria Slatina a fost a cincea instanţă chemată să soluţioneze ordonanţa preşedinţială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinţi, Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Olt. Bogdan Licu a solicitat, la acea vreme, ordonanţă preşedinţială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina. Fostul procuror general interimar spera ca familia adoptivă nu va părăsi ţara cu fetiţa înainte de decizia de la Slatina, deşi există o procedură de adopţie finalizată. Într-un final, încercările lui Licu de a bloca atât plecarea din ţară a copilei, cât şi adopţia efectivă, au eşuat. 

Interviul lui Bogdan Dimitre Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este programat luni, între orele 10:00 şi 11:30, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM.

Conform procedurii, CSM va acorda un aviz consultativ în urma interviului. Ulterior, propunerile vor fi înaintate preşedintelui Klaus Iohannis, cel care va avea ultimul cuvânt în numirea lui Bogdan Licu şi a celorlalţi candidaţi pentru funcţiile de adjunct la Parchetul General şi DIICOT.

Sursa: monitoruljustitiei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.