Bursierii Academiei si clujenii au luat premiile Academiei Romane

Patru bursieri ai proiectului coordonat de la Cluj a Academiei Romane si doi clujeni au primit premiile prestigioasei institutii de cultura din acest an. Gazeta de Cluj va prezinta cine sunt si care este legatura lor cu municipiul Cluj-Napoca.

“M-am bucurat sa public cartea  relativ repede in 2008. Mi-am facut o lansare publica in martie la facultatea de istorie si mai multi colegi m-au indemnat sa fac aceasta aplicatie la Academia Romana. Sincer sa fiu nu m-am asteptat pentru ca nu prea am studiat problema ce standarde trebuiesc indeplinite, dar stiam ca este un premiu important. Mai mult cei din alte centre universitare m-au felicitat. Stiti cum e vorba nimeni nu-i profet la el acasa. Primesc mailuri de la Bucuresti, de la Iasi. Fireste, si colegii de aici. La noi in departament ar fi primul premiu acordat din partea Academiei Romane. Fireste ca am primit felicitari si din partea conducerii facultatii. Consider acest premiu drept o chestiune fireasca, normala. Mi-am facut treaba. Fac cercetare pe langa activitate didactica si fireste ma bucur ca a fost apreciat de cel mai inalt for stiintific al tarii. In general mi se pare o abordare fireasca si tine de un cursus honorum. Am si eu 15 ani in meserie si incepem sa culegem roadele muncii”, a declarat Mihai Gligor, autorul cartii ”Asezarea neolitica si eneolitica de la Alba Iulia-Lumea Noua in lumina noilor cercetari.” Acesta a primit premiul Vasile Parvan in domeniul stiintelor istorice si arheologice. Premiul a mai fost acordat si Marianei Pislaru pentru Cartea ”The Roman Coins from Potaissa. Legionary Fortress and Ancient Town.”
Un alt bursier al proiectului de la Cluj care a fost laureat al unui premiu a fost Adrian Ionita pentru lucrarea ”Asezarea din secolele XII-XII” de la Bratei.
Premiul Eudoxiu Hurmuzaki a fost acordat lucrarii Moneda otomana in Tarile Romane in perioada 1687-1807 scrisa de Aurel Vilcu, alt bursier de la Cluj.
Clujenii care au primit premiul sunt Anton Dorner si Nicolae Paun. Primul a primit premiul George Baritiu pentru ”Reformismul austriac si administratia din Transilvania in secolul al XVIII-lea, iar cel de-al doilea a primit premiul Adrian Xenopol pentru lucrarea Viata economica a Romaniei 1918–194.

In domeniul filologiei si literaturii s-au acordat sapte premii. Premiul ”Timotei Cipariu” a fost acordat pentru lucrarea ”Influenta turca asupra limbii romane” a lui Emil Suciu. Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost acordat lui Constantin Francu pentru cartea ”Gramatica limbii romane.” Premiul Ion Creanga a fost acordat lui Varujan Vosganian pentru ”Cartea soaptelor”, dar si autoarei Doina Rusti pentru ”Lizoanca.” Premiul Titu Maiorescu a fost acordat lucrarii ”Dictionarul subiectiv al personajelor din opera lui I.L. Caragiale” a lui Gelu Negrea. Premiul Lucian Blaga a fost acordat lui Paul Cernat pentru ”Modernismul retro in romanul romanesc interbelic.” Premiul Mihai Eminescu a fost acordat lucrarii Eonul marelui desan al lui Daniel Corbu. Premiul Ion Luca Caragiale a fost acordata lui Aurel Gheorghe Ardelean pentru cartea ”Leoaica ranita sau ce fata umana are fiara.”    
Premiul Mihail Kogalniceanu a fost acordat lucrarii ”Casatoria in Nord-Vestul Transilvaniei(a doua jumatate a secolului XIX– inceputul secolului XX). Conditionari exterioare si strategii maritale) pentru Mircea Brie. O alta lucrare premiata cu acelasi premiu este resedintele boieresti din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV–XVI a lui Cristian Nicolae Apetrei. Premiul Nicolae Balcescu a fost acordata lucrarii Boierii Glogoven al autoarei Ileana Cioarec. Premiul Alexandru Xenopol a fost acordat lui Andrei Oisteanu pentru lucrarea ”Inventing the Jew. Antisemitic stereotypes in Romanian and other central-East.”
Premiul Nicolae Iorga a ajuns la lucrarea ”Cantemir. L’aventure européenne d’une famille princière au XVIIIe siècle” a lui Stefan Lemny. Lucrarea Valori universale ale operei lui Dimitrie Cantemir a primit acelasii premiu innumele autoarei Mihaela Elena Ciocoiței.
Premiul Eudoxiu Hurmuzaki a ajuns si la lucrarea Primarii Bucurestilor 1864-1849 a autorului Ion Vitan.
Premiul Simion Stoilow a fost acordat grupului de lucrari ”Algebre (Co)Frobenius”scris de miodrag Iovanov. Acelasii premiu a mers si la lucrarea ”Algebre Hopf semisimple” a lui Sebastian Burciu.
Premiul Gheorghe Lazar a fost castigat pentru grupul de lucrari ”Probabilitati necomutative.”

Bursierii academiei

Academia Romana beneficiaza de cercetare la nivel european. In urma adjudecarii unui proiect de 5 milioane de euro din fonduri europene, prestigioasa institutie de cercetare  ofera in acest moment burse pentru 90 de cercetatori. Proiectul poate contribui la salvarea cercetarii romanesti, in conditiile in care aceasta va primi din ce in ce mai putine fonduri de la stat. Fondurile au venit ca o ultima sansa de aliniere la standarde europene, iar cercetatorii romani vor lucra in echipe cu omologii lor din Uniunea Europeana. Bursele (4.000 Ron lunar) sunt oferite in cadrul programului de cercetare ce va fi desfasurat de Academia Romana sunt, in general, duble fata de salariile medii ale oamenilor care lucreaza in domeniu. Dupa ce bugetarilor li s-a taiat si 25 de procente din venituri, acest proiect este pentru unii o sansa de a-si continua cercetarile intr-un ritm decent. Daca pana acum majoritatea cercetatorilor se plangea ca nu poate trai din salariile de incadrare, Academia Romana ofera prin acest proiect sansa unei cercetari la nivel european. Patru dintre cercetatorii academiei au fost recompensați cu un premiu, fapt care arata valoarea proiectului. Proiectul este condus de la Cluj de catre Nicolae Edroiu si coordonat de istoricul Alexandru Simon.

Lista premiilor din domeniul stiintelor fizice

1. Premiul  DRAGOMIR HURMUZESCU
Lucrarea:  Microelectrozi nanostructurati pentru detectia de inalta sensibilitate a pH – ului
– autor : Vlad Andrei Antohe

2. Premiul  CONSTANTIN MICULESCU
Grupul de lucrari: Materiale nanocompozite studiate prin RMN si spectroscopie optica
– autor: Radu Fechete

3. Premiul HORIA HULUBEI
Grupul de lucrari: Manifestarea ca sisteme de mai multe particule mici si medii a clusterilor de atomi de sodiu
   – autor: Radu Budaca

4. Premiul STEFAN PROCOPIU
Grupul de lucrari: Tratari ale corelatiei cuantice prin transformari locale sau prin masura cuanticitatii
   – autor : Iulia Ghiu
   
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.