Consilierul județean care reprezintă instituția în Adunarea Generală a Acționarilor la Clujana, Axente Husar, a atras atenția asupra unor nereguli ieșite la lumină în urma unui audit. De la apelul făcut de acesta în fața forului județean nu s-a luat nicio măsură, dar la ședința de luni reprezentanții societății au fost invitați să dea socoteala pentru situația precară a celei mai cunoscute fabrici de încălțăminte clujene.

 

Brandul Clujana ar putea fi pe cale de dispariție, cu toate că a fost promovat intens de Consiliul Județean Cluj drept un succes al economiei locale. “S-a realizat un audit la nivelul societății iar neregulile care s-au descoperit  conduc la pericolul ca brandul Clujana să se piardă. Eu vă propun să solicităm revocarea Consiliului de Administrație și să schimbăm de urgență echipa de management”, a spus acesta în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) Cluj de luna trecută. Colegii au cerut să fie informați despre rezultatele acestui audit și să se realizeze o evaluare a performanței actualei conduceri înainte de a se lua orice măsură drastică.

 

”E păcat de brandul acesta”

Aproape o lună mai târziu, nu s-a luat încă nicio măsură. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) s-a întrunit săptămâna trecută și Axente Husar a reluat apelul făcut în fața consilierilor județeni. ”A fost scandal, cei de acolo au venit fără să-și facă temele. Eu le-am spus că trebuie neapărat luate măsuri, pentru că fabrica de încălțăminte Clujana este unul dintre puține brand-uri ale Clujului care au mai rămas în picioare, din ’89 încoace, și e păcat să se desființeze”, a declarat Husar pentru Gazeta de Cluj.

Consilierul județean a precizat că le va aminti colegilor săi din CJ Cluj că este necesar să fie revocat Consiliul de Administrație, sau măcar conducerea societății, pentru că altfel Clujana va ajunge ca și Ursus și Someșul, care practic nu mai există în orașul nostru. ”Acum, Clujana și Farmec sunt în pericolul de a se desființa. Urmează să vedem ce măsuri iau colegii mei. La ședința de luni (15 decembrie, n.r.) voi aduce din nou în discuție faptul că actuala conducere este foarte slabă, ca să nu spun mai mult, și cred că singura soluție este revocarea Consiliului de Administrație, alegerea unui nou consiliu și constituirea unei noi echipe manageriale. E singura soluție”, a precizat Axente Husar.

 

Raportări fictive către CJ

Reprezentantul CJ Cluj în AGA Clujana a precizat pentru Gazeta de Cluj ce apare în auditul realizat anul acesta la această societate. ”În primul rând, e chestiunea banilor. Sunt comenzi foarte puține, chiar și cele în lohn (axate pe producerea unor articole folosind mâna de lucru necalificată sau puțin calificată locală, considerată ieftină pe plan internațional, n.r.). La acestea se plătește numai manopera, nu au cum să acopere găurile mari pe care le au”, a precizat consilierul județean.

În plus, auditul arată că actuala conducere a făcut raportări fictive către Consiliul Județean, iar toate datele privind bugetul, bilanțul și alte date financiare ale societății sunt problematice. La ședința din 15 decembrie, Husar i-a chemat pe reprezentanții societății Clujana pentru a explica aceste inadvertențe.

Actualul Consiliu de Administraţie al Clujana a fost numit prin Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din 20 decembrie anul trecut şi a operat în baza unui plan de administrare al societăţii, pe care l-a înregistrat la sediul Consiliului Judeţean Cluj la sfârșitul anului trecut.

 

Au ajuns la datorii de două milioane de euro

În toamna acestui an, un alt coleg al lui Axente Husar, Mihai Seplecan, a atras atenția asupra situației financiare jalnice a societății Clujana. De altfel, auditul la care a făcut Husar referire a fost comandat de Seplecan în perioada în care a fost la conducerea CJ Cluj. Acesta a făcut publică o adresă semnată de Florin Drădiciu, director adjunct al instituției, care arată care este de fapt situația în care se află instituția, sub noua conducere impusă de PSD.

“In mandatul actualului management, situația economică și financiară a fabricii s-a înrăutățit considerabil. Pierderea cumulată a societății a crescut de la 11,6 milioane de lei (2,6 milioane de euro) la 31 decembrie 2013 la 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro) la 31.06.2014. Datoriile către bugetul statului, în loc să scadă, conform obiectivelor de performanță trasate, au crescut, ajungând în decembrie 2013 la 7,4 milioane de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro), iar în iunie 2014 la 7,8 milioane de lei (1,9 milioane de euro), îndreptându-se rapid spre 2 milioane de euro, sumă la care se adăuga continuu dobânzi și penalități.

 

Cum se repară ghetele unei vite încălțate

Această suma va fi foarte greu de recuperat în viitor. Datoriile sunt mult mai mari decât capitalul social, motiv suficient pentru intrarea în insolvență. Ca o consecință a acestor fapte, în relația cu Direcția Finanțelor Publice s-a ajuns la un acord de ipotecare a activelor fabricii pentru a se evita, pe moment, blocarea conturilor. Aceasta va îngreuna semnificativ accesul la creditele de refinanțare, absolut necesare desfășurării activității curente, existând riscul major de intrare în blocaj financiar și incapacitate de plată.

Practic niciunul dintre indicatorii de performanță angajați de management prin contract nu a fost îndeplinit, deși într-un raport transmis, fără girul consiliului de administrație, către Consiliul Județean se susține îndeplinirea indicatorilor în proporție de 105%. Real ei sunt îndepliniți în cotă de aproximativ 55%”, se precizează în informarea transmisă Consiliului Județean.

 

Amendați de ASF

Pe 11 august 2014 a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii comerciale Clujana, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, care este acţionarul majoritar. În şedinţa cu pricina s-a decis o majorare de capital, deşi Consiliul Judeţean era singurul acţionar prezent.  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin Decizia 1311/23.09.2014, a amendat nerespectarea legii şi a impus conducerii să convoace din nou acţionarii, pentru a le da dreptul să participe la majorarea capitalului şi pentru a li se asigura, în acest fel, posibilitatea de a-şi păstra ponderea de acţiuni.

 

Un cincinal de incompetență

Un raport al Curţii de Conturi a arătat că fostul director al SC Clujana SA, Radu Ţărmure, a prejudiciat compania cu peste 100.000 de lei, bani pe care i-a încasat fără justificare. Societatea Comercială Clujana S.A. a fost supusă unui control al Curţii de Conturi în perioada 3 mai – 31 mai 2012, care a relevat faptul că societatea a acordat directorilor generali şi membrilor consiliului de administraţie, salarii, respectiv indemnizaţii, în cuantum mai mare decât cele prevăzute de lege. De asemenea, s-a constatat faptul că Radu Țărmure, în perioada 1 aprilie 2010- 3 aprilie 2012, cât a ocupat funcţia de director general al societăţii a ridicat din casieria magazinelor Clujana suma totală de 111.707,32 lei, din care, la momentul controlului, acesta restituise doar 95.000. Această sumă a fost restituită cu întârziere, documentele au fost prezentate cu întârziere, motiv pentru care Curtea de Conturi a procedat la calcularea unor penalităţi de întârziere în cuantum de 121.443 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.