Deși evoluția pandemiei nu este deloc încurajatoare în acest moment având în vedere creșterea semnificativă a numărului persoanelor infectate care au nevoie de spitalizare și mai ales accesul în secțiile de ATI, trebuie să ne gândim și la viitor. Plecând de la ideea că astfel de amenințări au mai avut loc de-a lungul istoriei și cu siguranță vor exista și în viitor și omenirea a supraviețuit va trebui să ne adaptăm condițiilor actuale.

Drept urmare, până la vremuri mai bune va trebui să învățăm să supraviețuim și cu acest virus așa cum o facem în fiecare zi cu restul agenților patogeni care ne pot amenința sănătatea într-o formă sau alta. Pornind de la această idee, au fost propuse o serie de soluții pentru relansarea economiei și revenirea treptată la normal, asta dacă mai ținem minte cu exactitate cum arăta viața noastră înainte. În acest articol mă voi concentra pe concertul pilot propus de Emil Boc și pe limitarea restricțiilor celor vaccinați sau testați negativ.

Concertul pilot pe modelul celui din Barcelona

Emil Boc dorește organizarea unui concert pilot, dacă primește acordul administrației centrale de la București pentru a folosi drept etalon pentru posibila organizare a marilor festivaluri din județ din această vară. Primarul susține, de data aceasta pe bună dreptate, că dispune de spațiul necesar pentru organizarea concertului studiu. Locuri sunt, Cluj Arena, Sala Polivalentă sau curtea Castelului Banffy care găzduiește Electric Castle, incinte suficient de mari pentru implementarea proiectului. 

Barcelona pilot show for 5,000 concert-goers hailed a success by organisers  - CMW
Concert Barcelona 2021

Printre altele, Boc a declarat într-o emisiune televizată următoarele „Noi ne oferim să testăm o asemenea modalitate pentru a da autorităților ocazia să găsească o soluție unitară după aceea pentru întreaga țară. Prioritate trebuie să aibă sănătatea populației și siguranța tuturor la un concert, dar deja în Europa lucrurile evoluează destul de repede și se poate ca în condiții de siguranță să se desfășoară astfel de festivaluri. Urmăresc cu interes rezultatele studiului de la Barcelona, în 30 de zile vom avea și raportul oficial: din 5.000 care au participat, câți s-au îmbolnăvit după concert”. 

Ce urmărește primarul? 

Concertul organizat în interiorul sălii de sport Palau Sant Jordi unde trupa Love of Lesbian a susținut un concert pentru 5000 de spectatori pe data de 27 martie. Pentru organizarea evenimentului, arena a fost împărțită în trei zone în care participanții s-au putut deplasa fără restricții cu mențiunea că toți au purtat măști FFP2. În momentul achiziționării biletelor aceștia au prezentat un test PCR negativ prin intermediul unei aplicații unde a fost încărcat rezultatul. În urma acestor etape a fost generat un cod QR care a permis accesul participanților în arenă cu mențiunea că toată suflarea fusese testată încă o dată cu o versiune rapidă în ziua concertului. Totul a decurs fără evenimente iar oamenii au fost foarte încântați. La 14 zile după experiment, participanții vor mai fi testați încă o dată pentru a vedea rata de transmitere în astfel de cazuri. Reamintim că pe data de 12 decembrie a anului trecut a avut loc un experiment similar tot în Spania în urma căruia niciunul dintre cei 463 de participanți nu a contactat virusul.  

File:Love of Lesbian - Razzmatazz - 01.jpg - Wikimedia Commons
Love of Lesbian, Barcelona 2021

Alin Vaida, Jazz in the Park “cu siguranță, da”

Pentru o părere din bucătăria internă a acestor evenimente a fost contactat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park. Organizatorul este încrezător cu privire la aceste premise și la posibilitatea organizării evenimentelor programate în această vară.

Tinerii Clujului. Alin Vaida: „Jazz in the Park va exista cât va putea  servi unei cauze și se va opri dacă va deveni doar un eveniment printre  altele” - Transilvania Reporter
Alin Vaida, director Jazz in the Park

Întrebat ce părere are despre aceste concerte pilot și dacă este posibil și în Cluj organizarea a ceva similar, acesta ne-a transmis:

“În primul rând, mă bucură orice semn, orice inițiativă din partea autorităților prin care se urmărește redeschiderea sectorului cultural. În acest, moment, mi se pare foarte important ca, dacă aceste concerte pilot vor avea loc, să aibă un scop clar stabilit. Adică, nu cred că scopul este doar să vedem dacă virusul se transmite la evenimente. Există deja studii care răspund la această întrebare. Principalul scop ar trebui să fie să vedem cum și în ce condiții putem organiza evenimente sigure. Testele pe care le facem trebuie să urmărească și un model de bune practici cu privire la organizare, la măsuri luate, să se stabilească un standard pe care apoi toți organizatorii să-l poată implementa.

De asemenea, mi s-ar părea relevant dacă aceste „experimente” ar ține cont de cum arată în mod normal sectorul de evenimente din România. Adică, dacă avem multe festivaluri, haideți să facem teste în aer liber, pe dinamica unui festival, ca să vedem dacă aceste se pot ține într-o formă cât mai apropiată de normalitatea din 2019. De asemenea, testarea în teatre sau pe infrastructura deja existentă mi se pare foarte importantă, deoarece ea există și îndeplinește deja niște criterii.

Jazz in the Park 2020 - Jazz in the Park

Cred că aceste evenimente pilot se pot face și la Cluj. Orașul este condus de niște autorități cu deschidere față de evenimente, avem o infrastructură care permite multe experimente (avem teatre, avem sală polivalentă, avem cluburi etc.) și, nu în ultimul rând, orașul are mulți organizatori buni, care ar putea da o mână de ajutor în implementarea acestor teste”, a transmis Alin Vaida.

În ceea ce privește evenimentele din această vară, organizatorul este cât se poate de optimist, “Cu siguranță, da. Ne-am putut bucura de unele evenimente chiar și anul trecut, când informațiile despre pandemie erau mult mai puține. Crește numărul de persoane vaccinate, crește experiența noastră în pandemie și sunt sigur că am ajuns în punctul în care ne putem asuma să privim înainte și să încercăm să ne apropiem mai tare de o stare normală. Însă, ca acest lucru să se întâmple, mi se pare foarte important ca treimea: autorități – organizatori – public să fie sincronizată bine. Adică: autoritățile să aibă deschidere față de evenimente și să sprijine realizarea lor, organizatorii să arate maturitate și să nu facă compromisuri în ceea ce privește siguranța participanților, iar publicul să respecte cu strictețe regulile de conduită impuse de organizatori, alături de autorități. Dacă reușim această sincronizarea, sunt convins că vom putea vedea încă din vara asta evenimente foarte bune”, a încheiat directorul Jazz în the Park, Alin Vaida. 

Proiect pilot în domeniul HoReCa pentru cei vaccinați

Pentru realizarea acestei inițiative a fost organizat un grup de analiză format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Economiei și mai mulți antreprenori. Se dorește implementarea unui sistem de beneficii pentru persoanele vaccinate sau testate negativ în ceea ce privește teatrele, restaurantele sau evenimentele desfășurate în interior. Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România a declarat că persoanele care îndeplinesc criteriile amintite să nu li se mai impună restricțiile din acest moment cum ar fi numărul maxim de persoane admis la o masă. 

Ar putea apărea două zone distincte, complet demarcate, cum erau în trecut zonele de fumători și de nefumători, explică Daniel Mischie. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vom mai fi obligați să se supună restricțiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități. Probabil că un scenariu similar va fi și la Campionatul European de fotbal, la care România găzduiește patru meciuri și la care vor putea intra doar persoanele vaccinate sau testate negativ. Pilonul principal va fi emiterea certificatului verde de către UE pe 14 mai. Va exista un QR code unic, iar autoritățile vor putea verifica în orice moment autenticitatea documentului, spune Daniel Mischie.

Inițiativa și de această dată ipotetică nu suntă absolut deloc rău dacă vorbim despre persoanele care cred în existența virusului și a imunizării artificiale prin vaccinare. Cu siguranță vor apărea o sumedenie de voci care vor acuza că sunt discriminate sau că le sunt îngrădite libertățile prin această metodă.

Împărțirea oamenilor între fumători și nefumători este ceva relativ comun, cu care suntem obișnuiți dar împărțirea între vaccinați și nevaccinați în incinta aceluiași local garantat va genera controverse. Să presupunem că fiecare român își va apăra “valorile” în pace, cum rămâne cu suportul logistic? Oare localurile mai au putere financiară și pentru aceste modificări? Va fi elaborată de data aceasta o legislație bine pusă la punct, clară și concisă, aplicată unitar care să nu mai lase loc de interpretări după bunul plac? Evident că și aceste aspecte vor da multe bătăi de cap antreprenorilor.

Citește și: CDC: șanse de sub 1/10.000 ca virusul să se transmită prin intermediul suprafețelor comune

2 COMENTARII

  1. Labagisme neomarxiste!Doar testatii ar trebui sa intre la ghiorlaneala! Nici unul nu va puneti problema(nici nu aveti cum, pt ca sunteti semianalfabeti functionali) ca un vaccinat infectat cu virusul lui Peste Prajit, ii infecteaza pe cei nevaccinati si aproape ii omoara, deoarece vaccinurile actuale, mai ales cele bazate pe mesager ARN, NU vindeca boala. Vaccinatii raman focare si medii de transmitere a bolii. D-aia valul trei e mai f..tut ca primul si deja la al trei-lea salt avem tulpina imuna la vaccinurile varianta 1.0. Mai puneti drecu’ mana pe …internet… si lasati povestea cu teoriile conspiratiei. Alea au fost si vor mai fi in veci. Voi cititi naibii, reviste medicale cotate ISI si articole scrise si SEMNATE de virusologi adevarati. Nu de „un grup de experti” sau de NEOMARXISTII de la WHO. Sau de Bill Gates…Trebuie testare la greu pana se ajunge la imunitatea de turma. Si izolare!!!Si vaccinare. Bagati bine la Cutiuta cu Ganduri: Vaccinare nu este egal cu Vindecare. Nu mai ai simptome la varianta de baza a virusului, dar o transmiti. Si ce-i mai grav, virusul face salturi si se auto perfectioneaza.

  2. Mai sunt șase paturi la ati in cluj.sper că supersosocul care lupta din răsputeri să crească numărul de infectați la Cluj și zădărnicește că nimeni altul măsurile de combatere a pandemiei să ajungă pe un astfel de pat.noaptea minții este puțin spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.