Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Cluj a început în tensiune şi s-a încheiat în aceelaşi sentiment. Dacă în prima parte tensiunile erau datorate de faptul ca RAADPP aştepta un verdict pentru a fi dizolvată, la finalul şedinţei s-a reluat discuţia cu Centrul de Management Integrat al Deşeurilor.

 

Situaţia critică ce pare să fie departe de a se termina îşi arată deja primele reacţii dure. În lupta prezentă de a se căuta vinovaţii pentru incompentenţa de care s-a dat dovadă în acest an cu privire la administrarea depozitării deşeurilor judeţului Cluj şi întârzierea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor ( CMID).

În vreme ce presa clujeană scrie în fiecare zi despre întârieri de colectare a gunoaielor, mărirea taxei plătită de cetăţeni, lupta primăriilor din judeţe cu privire la căutarea unui spaţiu pentru depozitare a deşeurilor ce în prezent se produc, au început să apară reacţii dure şi publice a celor ce au fost aleşi pe funcţii publice.

 

Dorel Secară:”Consiliul Judeţean este o instituţie inutilă”

Din puţinele sale intervenţii radicale în ceea ce priveşte o situaţie a judeţului, consilierul judeţean PNL Dorel Secară şi-a ieşit din fire când s-a ajuns la rediscutarea aspectelor ce au dus la situaţia deplorabilă a deşeurilor din judeţul Cluj.

„Este primul şi sper şi ultimul meu mandat ca şi consilier judeţean. Concluzia tristă ce am dedus-o în cei trei ani petrecuţi aici este că instituţia Consiliul Judeţean este inutilă. Ar trebui să se facă o reformă de re+organiţare la nivel naţional în administraţie. Consiliile judeţene ar trebui scoase primele. Nu este nromal ca să se ajungă la stadiul în care nimeni să nu mai ia o decizie pe un proiect, toţi să ridice din umeri şi din mâini şi să facă ceva doar daca DNA sau un control al Curţii de Conturi ar cere-o. Suntem aici degeaba! Regret să o spun dar este adevărul” a răbufnit în şedinţă Dorel Secară.

Rugat de preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan să se calmeze şi să fie conştient că se încearcă deblocarea CMID şi soluţionarea situaţiei Secară a dorit să puncteze un argument ce sare în apărarea primăriilor din tot judeţul.

„Este incredibil ceea ce facem. Cerem bani de la primăriile din judeţ fără a ne uita la realitatea ce se flă în fţa ochilor noştri: nu au bani la buget suficienţi să se autosusţină şi noi le cerem bani pentru CMID. În situaţia în care măcar din moralitate noi ar trebui să le sărim în ajutor.” Completează Secară.

morarConcluziile pronunţate de consilierul liberal au stârnit căteva reacţii similare. Prima ce a dorit să  întărească agrumentele a fost Andreea Morar fosta democrat liberală ce a devenit independentă.

„Îmi pare rău să o spun dar colegul meu are dreptate. Cel puţin în ceea ce priveşte situaţia primăriilor din judeţ, există realmente primării cu bugetul mai mic decât ar trebui să contribuie la CMID: Trebuie să ne gândim la o soluţie. Ne-am luat angajamentul că îi vom ajuta şi financiar şi că împreună realizăm proiectul . Îmi este greu să cred că cei din aparatul de specialitate au trecut atâta timp cu vederea şi au permis deliberativ să se ajungă  în această situaţie. NU mai vrem preşedinţi de CJ arestaţi, consilieri cercetaţi penal, vicepreşedinţi demisionaţi din funcţie, trebuie doar să ne facem treraba şi să acţionăm în interesul cetăţenilor.” întăreşte Andreea Morar.

 

Emil Boc: De vină sunt funcţionarii din CJ Cluj

Tot în cadrul săptâmânii trecute, primarul Emil Boc a organizat o conferinţă de presă iar la întrebarea, cine sunt vinovaţii pentru situaţia critică a deşeurilor acesta a răspus fără să stea pe gânduri: funcţionarii din CJ Cluj care sunt acolo de o veşnicie.

Primarul Emil Boc şi-a arătat indignarea faţă de funcţionarii din Consiliul Judeţean Cluj. De asemnea acesta declară că problema cu gunoaiele i-a afectat concediul, sănătatea şi tenisunea.

„Există o solicitare prin care să cerem CJ Cluj despăgubirile pentru cheltuielile suplimentare ce le-a provocat depozitarea deşeurilor la Oradea. Eu nu mă mai bazez pe instituţia judeţului încă din iunie. Eu mă declar dezamăgit de cum ne-au abandonat. Am făcut demersuri ce preveneau această situaţie încă de la începutul anului. Am fost până şi în plenul şedinţei ordinare de la CJ Cluj. Ne-au promis, nu au făcut şi ne-au abandonat! Ei ar trebui să dea explicaţii clujenilor de ce au crescut tarifele şi de ce există aceasta situaţie scandaloasă ” a declarat Emil Boc.

Cu alte cuvinte în tot acest proces, Emil Boc se arată scârbit de prestarea servicilor de către funcţionarii instituţiei judeţene însă îi absolvă de vină pe Vuşcan şi Seplecan.

„Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan a fost de foarte mare ajutor şi s-a implicat să găsim soluţii pentru situaţia gravă a depozitării deşeurilor. Nu îl pot acuza nici pe Mihai Seplecan căci e preşedinte doar de o lună, pe când funcţionarii sunt acolo de o viaţă ” completează Emil Boc.

Emil Boc a adăugat că oricând poate face un incinerator de deșeuri, dar este cu semnul întrebării o astfel de investiție din cauza termenului incert privind finalizarea centrului de deșeuri. “Dacă noi suntem lăsați să ne facem treaba pe termen mediu și lung, în șase luni de zile avem investitori care sunt dispuși să pună la dispoziție un incinerator cu condiția să le dăm dreptul de a utiliza și exploata gunoaiele minim zece ani, dar nu putem face acest lucru pentru că nu știm când termină cei de la județ centrul de deșeuri”, a spus primarul.

Primarul a subliniat că specialiștii din forul județean i-au dat o lecție de neprofesionalism ceea ce l-a determinat să nu se mai bazeze pe ei. “După această lecție de neprofesionalism pe care am primit-o de la specialiștii din Consiliul Județean, am încetat să mă mai bazez pe soluțiile lor și în acest moment lucrez la o soluție pe termen mediu pentru municipiu astfel încât clujenii să nu rămână niciodată cu gunoiaele în stradă și să nu mai depind de Consiliul Județean. Păcat că am fost prins captiv în această soluție pe care au spus că o fac și nu au pregătit-o. Sarcina Consiliului Județean este în primul rând să termine centrul de deșeuri. Când îl vor termina vor scădea și prețurile la gunoaie pentru că atunci se neutralizează final toate deșeurile într-un singur loc”, a explicat Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.