Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a declarat făţiş fostului şef al DNA, Daniel Morar, război total. Asociaţia i-a cerut lui Băsescu să îi revoce lui Morar mandatul pentru Curtea Constituţională pentru eşecuri profesionale, abuzuri, necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei. De cealaltă parte, Morar spune că îi va da în judecată pe reprezentanţii asociaţiei pentru calomnie şi consideră că în spatele acestor acuzaţii se află familia Costiniu vădit deranjată de condamnarea definitivă a magistratului Florin Costiniu.

Asociaţia Magistraţilor din România i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o plângere administrativă prealabilă în care cere „revocarea în tot“ a decretului privind numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe motiv că actul este „nelegal“. Potrivit AMR, Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de legalitate a înaltei competenţe profesionale. „Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaţionale convenţionale şi, prin acestea, dispoziţiile constituţionale referitoare la raporturile dintre dreptul naţional şi dreptul internaţional“, se arată în plângerea administrativă prealabilă trimisă preşedintelui. AMR precizează că cele trei cauze sunt Liviu Ciupe – arestat şi trimis în judecată nelegal, fiind ulterior achitat şi obţinând despăgubiri de la instanţele naţionale, Viorel Burzo – arestat şi interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Corneliu Bârsan – căruia i-a fost negată imunitatea şi faţă de care s-au trimis informaţii false în actele adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului şi semnate de Daniel Morar, aspecte constatate în decizia CEDO şi în scrisoarea transmisă şefului Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei. „Aceste eşecuri profesionale şi abuzuri grave ale domnului Daniel Morar dovedesc grava necunoaştere a normelor juridice internaţionale convenţionale direct aplicabile în dreptul intern român şi a Constituţiei României, prin urmare domnia sa nu îndeplineşte condiţia de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituţională, constând în înalta competenţă profesională”, se mai arată în documentul citat.

Morar vrea daune de la Costiniu

Pe de altă parte, Daniel Morar, fostul şef al DNA spune că îi va în judecată pe cei din cadrul asociaţiei.  El a declarat pentru România Liberă că va cere daune morale şi va sesiza CSM pentru apărarea bunei sale reputaţii: “De această dată îi dau şi eu în judecată pentru ştirbirea reputaţiei. AMR a protestat mereu împotriva mea, prin tot felul de declaraţii sau acţiuni. Au protestat şi pentru că am participat, în calitate de prim adjunct al procurorului general al României, la şedinţele CSM, şi au pierdut inclusiv în instanţă. Acum îmi ştirbesc reputaţia, afirmând fie că nu cunosc legislaţie, fie că am avut eşecuri profesionale şi că n-aş avea bună reputaţie pentru a fi judecător la Curtea Constituţională. Este momentul să reacţionez şi o să le cer şi daune morale. În plus, o să sesizez şi CSM pentru apărarea bunei mele reputaţii”, a declarat procurorul.

Atacurile AMR au venit la scurt timp după ce judecătorul Florin Costiniu a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. Preşedintele asociaţiei judecătorilor este Viorica Costiniu, soţia magistratului condamnat definitiv pentru corupţie. De asemenea, familia Costiniu face parte din cercul de apropiaţi al fostului ministru al justiţiei, Monica Pivniceru.

Lanţul slăbiciunilor desfăcut de DNA

Membrii familiei Costiniu se regăsesc într-un dosar scos, la un moment dat, de DNA. Este vorba de conexiunile dintre familia Costiniu şi Marius Locic, care a fost implicat în dosarul de corupţie în care au mai fost acuzaţi senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu.  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, la începutul lui 2010, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţa, cumpărare de influenţa şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătura privată. Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ÎCCJ, a fost judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Procurorii au afirmat că în perioada iulie – septembrie a anului 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – în persoana lui Florin Costiniu -, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat. În plus, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale. Cătălin Voicu a stat în arest preventiv un an şi 4 luni, o bună parte din acest timp continuând să primească indemnizaţia de parlamentar. Şi ceilalţi 3 inculpaţi au fost arestaţi preventiv, dar în data de13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate. Lanţul slăbiciunilor merge poate ajunge prin soţia judecătorului Costiniu, Viorica Costiniu, până la fostul ministru al justiţiei, Mona Pivniceru.

 

Ştefan Trandafir

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.