Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a venit marţi la Palatul Victoria, unde se află şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu, Cioloş având la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi programului de guvernare cu care trebuie să se prezinte în Parlament, pentru votul de învestire.

Cioloş a sosit la guven la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a prezentat la Palatul Cotroceni drept premier desemnat.

”După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu poate fi aşteptată revigorarea clasei politice doar din interiorul partidelor.

”Este cu siguranţă nevoie de oameni noi şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă”, a afirmat preşedintele.

El a mai spus că a prezentat aceste lucruri şi partidelor şi a ”întrunit o largă majoritate” pe aceste teme.

”A fost o sitiuaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016”, a adăugat Iohannis.

Declaraţiile preşedintelui:

– Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. Mi-am format o opinie şi o prezint acum. După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră.

– Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi.

– Este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie.

– Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie de oameni noi şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă.

– Partidele au înţeles care este miza şi că este nevoie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Am convingerea că este calea corectă în următorul an, până la alegerile parlamentare.

– Ţinând cont de toate astea îl desemnez pe Dacian Cioloş drept premier.

Declaraţiile lui Dacian Cioloş:

– Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate

– Îmi voi concentra atenţia şi energia pentru a-mi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât şi al conceptului de program de guvernare.

Sursa: mediafax.ro

3 COMENTARII

  1. Cu tot respectul pentru Dl. Cioloș care a ocupat, începând din 2005 pâna în prezent câteva funcții foarte importante pentru agricultura romaneasca – consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, reprezentant în Comitetul Special Agricol al Consiliului European, subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene, Comisar European pe Agricultura si Dezvoltare Durabila în cadrul Comisiei Europene si în ultima vreme, consilier special pentru securitate alimentara-, dar unde sunt rezultatele activitații sale în agricultura românească, iată, din 2002 (a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene în Romania, pentru implementarea Programelor SAPARD în Romania), în 14 ani de activitate ….pentru ca agricultura a fost nefinantata, lasata pe cont propriu, atacata sistematic prin concurenta neloiala si preturi derizorii pe produsele agricole romanesti, situatie in care se afla si astazi. In plus ne-am ales si cu acel codex alimentarium …cu ce securitate alimentara v-ați ocupat, de vreme ce noi suntem pe post de cobai??!Cât despre dezvoltarea rurala durabila, iata starea jalnica in care au fost aduse satele si marea majoritate a locuitorii din zona rurala a Romaniei! Acesta este si bilantul activitatii Dvs. ‘pentru’ Romania D-le Ciolos!

  2. Cu tot respectul pentru Dl. Cioloș care a ocupat, începând din 2005 pâna în prezent câteva funcții foarte importante pentru agricultura romaneasca – consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, reprezentant în Comitetul Special Agricol al Consiliului European, subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene, Comisar European pe Agricultura si Dezvoltare Durabila în cadrul Comisiei Europene si în ultima vreme, consilier special pentru securitate alimentara-, dar unde sunt rezultatele activitații sale în agricultura românească, iată, din 2002 (a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene în Romania, pentru implementarea Programelor SAPARD în Romania), în 14 ani de activitate ….pentru ca agricultura a fost nefinantata, lasata pe cont propriu, atacata sistematic prin concurenta neloiala si preturi derizorii pe produsele agricole romanesti, situatie in care se afla si astazi. In plus ne-am ales si cu acel codex alimentarium …cu ce securitate alimentara v-ați ocupat, de vreme ce noi suntem pe post de cobai??! Cât despre dezvoltarea rurala durabila, iata starea jalnica in care au fost aduse satele si marea majoritate a locuitorii din zona rurala a Romaniei! Acesta este si bilantul activitatii Dvs. ‘pentru’ Romania D-le Ciolos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.