Uniunea Salvați România este un partid politic fondat de actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan în anul 2015. Încă de la început, USR s-a dorit a fi un partid cu principii și viziuni noi care au avut ca scop principal revoluționarea politicii românești.

Conform Cărții Valorilor partidului, aceștia doresc modernizarea și democratizarea reală a României. Ideologia adoptată este centru-dreapta modern, adică atașamentul către valorile liberale cum ar fi libertatea cetățenilor, descentralizare și reducerea intervenției statului în viața oamenilor. Aceste seturi de valori au atras tineri și nu numai, cu studii și experiență în câmpul muncii care inițial nu doreau să se afilieze politic.

În prezent, USR este în alianță cu PLUS, sub conducerea lui Dan Barna respectiv Dacian Cioloș. În urma alegerilor parlamentare din luna decembrie a anului trecut, alianța a obținut puțin peste 15 %, ceea ce a dus la reprezentarea în Parlament cu 30 de deputați și 13 senatori. La nivel național USR, a câștigat 32 de primării, cele mai cunoscute fiind cea a sectorului 1 al capitalei prin Clotilde Armand, a sectorului 2 prin Radu Mihaiu și a Municipiului Timișoara prin Dominic Fritz. 

USR împreună cu PLUS, au reușit să formeze o majoritate parlamentară alături de Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, obținând astfel funcții importante dar și critici din interiorul partidului. Alianța USR-PLUS va numi și prefecți în București, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita.

În urma negocierilor, Dan Barna a primit funcția de vicepremier, iar colegii săi de partid un total de șase ministere, al Transporturilor, Sănătății, Justiției, Cercetării, Inovării și Digitalizării, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului precum și Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene. În Camera Deputaților, alianța a primit patru comisii (muncă, cultură, juridică , tineret și sport) iar în Camera Senatului tot patru (pentru buget, economică, pentru muncă și mediu).

De unde au pornit demisiile?

Toate aceste negocieri au stârnit aprecieri și automat și critici, fapt care a dus la un val de demisii din cadrul partidului alături de un set de acuzații extrem de grave aduse partidului care, după cum am menționat anterior, s-a dorit a fi noua generație de politicieni români.

Totul a pornit în luna iulie a anului 2020, când liderul filialei Sibiu, Raluca Amariei, a demisionat în urma unor nemulțumiri grave.

Aceasta a declarat că “în mandatul meu de doi ani ca vicepreședinte am văzut de aproape cum partidul altfel, în loc să impună un mod nou de a face politică, se contaminează el însuși, încet-încet, cu metehnele partidelor vechi: demagogie, promovarea persoanelor obediente în dauna celor competente, marginalizarea și eliminarea vocilor disidente, fentarea democrației interne prin „autobuze” cu membri care apar doar la alegeri, boicotarea consultărilor interne sau a mecanismelor de decizie statutare, folosirea sesizărilor ca instrument de eliminare a opozanților în timp ce sesizările la adresa apropiaților conducerii sunt ținute fără termen la sertar, promovarea tacită a unor persoane cu probleme de integritate, ba chiar a unui extremist iresponsabil plantat direct în urechea președintelui pe post de consilier. Mai mult, am asistat la îndepărtarea de spiritul USR ca Uniune în care oameni cu convingeri doctrinare diferite puteau coexista și colabora în interesul comunității și al țării. Înlocuirea acestui spirit cu iacobinismul radical, copierea unor forme fără fond din zona stângii occidentale și promovarea unor mesaje jignitoare la adresa majorității românilor au adus USR, pe bună dreptate, eticheta de partid neomarxist, chiar dacă se autointitulează „de dreapta”. Nu poți „moderniza” România negându-i rădăcinile, identitatea națională și valorile, desconsiderându-i pe cei care te-au votat și pretinzând arogant că-i „educi”.

Vlad Teohari a demisionat alături de avocatul său Dumitru Dobrev din USR

Un alt subiect controversat este legat de demisia lui Vlad Teohari, care a câștigat alegerile interne pentru USR Diaspora dar i-a fost invalidată candidatura cu 48 de ore înaintea termenului limită. Acesta a declarat că “m-a declarat neintegru pentru că am aderat la o scrisoare în 2019 în care semnalam derapajele conducerii actuale, fără să am măcar dreptul la apărare sau să fiu informat oficial înainte de discutarea cazului”. În același caz, avocatul lui Teohari, Dumitru Dobrev a demisionat și el într-un “gest de solidaritate” pentru colegul și clientul său. Acesta a motivat demisia astfel “„să ți se pună eticheta de neintegritate din partea unui grup de 7 oameni, iar aceasta să reprezinte poziția unui partid care luptă pentru decență și pentru care te-ai zbătut pentru idealuri timp de 4 ani, e cel puțin frustrant, ca să nu zic dureros și distructiv. Ceea ce s-a întâmplat luni este o nedreptate crasă la adresa democrației interne din partidul nostru”.

Dan Barna “politica e un drum lung”

Pe principiul fenomenului bulgărelui de zăpadă, au urmat și alte demisii extrem de vocale cu acuze importante. Fostul senator, Florina Presadă a demisionat și ea ca urmare a deciziei conducerii partidului de a-l numi pe Călin Badiu, consilier judeţean la Timiş şi programator IT, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, cu toate că CV-ul acestuia era considerat mai slab decât al ei. „azi mi-am înaintat demisia din USR biroului filialei USR Sector 3. A fost o decizie pe care am luat-o cu inima grea dar privind spre viitor. Adevărul este că nu mă mai regăsesc în această construcţie politică de ceva vreme iar după decizia BN USR de aseară de a-l propune pe Călin Badiu ca secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, mi-a fost clar că expertiza mea nu mai este de folos în această organizaţie. Dubla măsură, ipocrizia, lipsa de transparenţă şi politica de gaşcă au devenit emblematice pentru noul USR”.

În urma acestei demisii, liderul formațiunii, Dan Barna a declarat dincolo de ce a transmis ea în spațiul public, era o nemulțumire legată că n-a obținut o funcție pe care ea și-a dorit-o. I-am spus că politica e un drum lung și o activitate de termen lung, i-am spus că e binevenită dacă dorește să revină. E firesc, se întâmplă astfel de lucruri. Îmi pare rău că a plecat, era un om valoros în echipa USR. A decis să meargă pe o altă cale, nimic de adăugat”.

Conform spuselor celor doi, putem specula că există posibilitatea ca, Badiu să fi fost primul la rănd în “lungul drum al politicii”, chiar dacă nu deține o pregătire superioară Ralucăi Presadă.

Fostul vicepreședintele USR Cluj “oportuniști, ipocriți…

Demisii au avut loc şi la Cluj, acolo unde fostul vicepreşedinte al organizaţiei, Cosmin Stoenoiu, a anunţat că face un pas în spate, după ce în urmă cu un an fusese suspendat din partid, „nu ştiu care este cuvântul cel mai potrivit ca să-i reprezinte pe ei (cei care sunt în majoritate, în conducerea USR) şi pe cei care-i susţin. Ar fi aşa: Oportunişti; Ipocriţi; Obedienţi; Aroganţi; Impertinenţi; Nesimţiţi”.

Ilinca Macarie “nu mai am ce face aici”

O altă demisie cu răsunet, a fost cea a membrului fondator Ilinca Macarie, care a adus critici dure dar similare formațiunii din care a făcut parte, „am demisionat din USR Luasem hotărârea de mult, dar tot nu am apucat să oficializez decizia.  Poate pentru că deja mă simţeam aşa de străină de această formaţiune politică, că mi se părea irelevant.  Poate pentru că mai speram în ceva? Nu cred. Dar despărţirile în general sunt grele, aşa că a durat un pic. E clar, nu, de ce plec? Nu mai am ce face aici. Sunt membru fondator USB şi m-am băgat în politică pentru ca voiam să fac ceva concret şi ştiam ce vreau să fac. Ştiam că pot face, numai să fiu lăsată. Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR-ul, nici ca viziune, nici ca sistem de valori”

Președintele USR Cluj-Napoca, Attila Iakob “partidul este pe drumul maturizării

Acesta a fost contactat pentru a transmite punctul de vedere cu privire la valul de demisii și tensiuni din partid, acesta a transmis:

“am citit declarațiile nu sunt grave, sunt doar opinii, ține de dinamica unei organizații, dacă analizăm în profunzime, există un sâmbure de adevăr, unii vin, alții pleacă, aici nu pot să contrazic dacă sunt sau nu de acord cu cele declarate, tot timpul există discuții în organizații, oamenii au viziuni diferite asupra unui lucru”. Întrebat dacă în filiala Cluj există tensiuni, acesta a transmis “pot să spun, filiala este reflecția societății, există și aici puncte de vedere diferite, discuții în contradictoriu dar nu sunt probleme serioase, este chiar bine că avem opinii diferite”.

Președintele reprezentanței clujene a fost întrebat și dacă aceste tensiuni sunt rezultatul “povarei” guvernării, “guvernarea nu, ci evoluția organizației în sine, unii au fost de acord, alții nu cu linia partidului, este pe drumul maturizării, a făcut pași importanți în rolul său și așteptarea pe care o are electoratul de la noi iar procesul de consolidare va continua. În final acesta a adăugat “este trist că pleacă oameni dar nu este unic, aceasta este dinamica organizațiilor, vă pot da exemplu partidele “verzi” din Vest înființate la începutul anilor 90 a fost un du-te vino până în ani 2000-2005 când au început să se așeze .

Oana Murariu nu cunosc situații similare în cadrul PLUS

Pe aceeași temă a fost contactată și Oana Murariu, deputat clujean în Parlamentul României din partea PLUS, ne-a transmis următoarele “având în vedere că procesul de fuziune dintre USR și PLUS nu este încă finalizat, consider că întrebările vizează „bucătaria internă” a colegilor din USR. La modul general, cred că orice demisie este o chestiune strict personală, la fel și modul de transmitere a acesteia”. Întrebată dacă acuzațiile și demisiile afectează și imaginea PLUS, aceasta este de părere că “în momentul când am votat această fuziune am fost conștienți că nu va fi simplu, dar scopul principal, acela de reformare în bine a societății românești, primează. Împreună ne asumăm atât momentele bune, cât și cele mai sensibile”. Ultima întrebare a vizat cunoașterea unor posibile situații similare și în cadrul PLUS “nu cunosc ca în PLUS să existe momentan astfel de situații. Până la urmă suntem doua organizații vibrante, unde conflictul de idei este un lucru firesc, ceea ce consider că este și unul dintre atuurile noastre”, adăugat deputatul clujean Oana Murariu.  

Bălărețu Viorel, PLUS „la noi nu se aplică politica cu pumnul în gura, nu ne supunem orbește șefului de partid”

Deputatul PLUS a fost contactat pentru aceleași seturi de întrebări, și anume dacă acuzațiile și demisiile din USR afectează automat și formațiunea din care face parte, acesta ne-a transmis următoarele „suntem două partide tinere, în continuă dezvoltare, care și-au asumat de la bun început să dea dovadă de transparență, prin promovarea și încurajarea unui dialog deschis și onest. Așa e corect și firesc, asta înseamnă o altfel de politică. La noi nu se aplică politica pumnului în gură, nu ne supunem orbește șefului de partid. Fiecare are dreptul să își spună punctul de vedere, să critice și arate ce consideră că nu funcționează sau ar putea funcționa mai bine. Numai așa putem crește! Acceptăm criticile, pentru că avem nevoie de ele. Am câștigat încrederea electoratului în baza principiilor sănătoase care ne-au adus la aceeași masă și nu vom renunța la ele”.

În urma acestor evenimente putem trage anumite concluzii, USR și-a schimbat direcția, iar acest fapt nu este pe placul tuturor membrilor actuali. De la schimbarea direcției și până la acuzațiile făcute de cei care au demisionat este o cale lungă presărată cu detalii pe care încă nu le cunoaștem. Cel mai probabil, au fost luate unele hotărâri în interiorul coaliției de guvernare care pot fi încadrate în capitolul “compromisuri” sau “obligații”. Rămâne de văzut pe viitor dacă noua direcție duce partidul în același scenariu de care dispunem și din partea celorlați actori politici din România sau USR începe să se maturizeze ca formațiune politică. Ca să îl citez încă o dată pe Dan Barna, “politica e un drum lung” în care nu de fiecare dată sunt apreciate competențele și experiența corespunzătoare. Un alt fapt adevărat este acela că întotdeauna vor exista nemulțumiți atât în interiorul partidului cât și în cadrul alianței de guvernare. O dată cu negocierile duse la “masa adulților” privind ministerele, comisiile și mai nou prefecturile au apărut și criticile, oare se probează încă o dată expresia “puterea schimbă oamenii” ?

Citește și: TOP 10 cei mai musculoși politicieni români

1 COMENTARIU

  1. Cum te cheamă pui de DAC ? ATTILA ! ipocritzi,obedientzi,oportuniști,arogantzi,nesimtzitzi etc.sunt după tine opinii ,nu drăgutză sunt ” VALORILE” caracteristice a luptătorilor ptr.ciolan …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.