Dan Barna, actualul vicepreședinte USR, a scăpat de doarul de fraudă cu fonduri europene după ce procurorii DNA au clasat acuzațiile.

 În mai 2021, Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului a sesizat DNA cu privire la proiectul cu fonduri europene „SES-am Deschide-te!„. Ancheta îl viza pe Dan Barna, la vremea respectivă vicepremier și lider USR.

1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”:

„Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760),

„SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699),

„Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583),

beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, arăta DLAF într-o informare de presă.

Câteva luni mai târziu, în septembrie 2021, DLAF a revenit și a sesizat DNA și cu privire la proiectul cu fonduri europene <<„Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL>>, potrivit unui răspuns al DLAF pentru Digi24.ro din 29 septembrie 2021.

Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție)”, anunța DLAF.

Potrivit documentelor firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG publicate în Monitorul oficial, Dan Barna a ieșit din firmă în iunie 2016 și l-a lăsat unic asociat pe Dragoș Jaliu.

Potrivit unor surse judiciare, cel de-al treilea proiect cu fonduri europene pentru care DLAF a sesizat DNA ”Punți Comunitare” nu îl viza pe fostul lider USR, ci pe un partener de afaceri al firmei acestuia, Răzvan Anastasescu, manager la firma Smart Multimedia Services SRL.

Pe 14 iunie 2021, DNA a clasat un alt dosar de fraudă cu fonduri europene care îl viza pe Dan Barna. Dosarul fusese deschis în plină campanie prezidențială în 2019, pe când Barna era candidatul USR la președinție.

Cine este șeful DLAF și cine a coordonat anchetele împotriva fostului lider USR

Șeful DLAF este Bogdan Ionut Dințoi, un fost polițist din Vâlcea, care a lucrat cu fostul ministru PSD al Mediului și Muncii, Rovanei Plumb, și care a fost numit la conducerea DLAF de către fostul premier PSD Viorica Dăncilă în ultima ei zi de mandat ca prim-ministru.

Anchetele DLAF față de Dan Barna au fost conduse de Andrei Atila Luca Chendi, director in cadrul instituției și fost șef al DLAF.

Potrivit unui articol publicat de fostul jurnalist, Ionel Stoica, în noiembrie 2018, Andrei Chendi a semnat în 2014, în calitate de șef al DLAF, un protocol de colaborare cu ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Liviu Dragnea, în baza căruia fostul lider PSD avea acces constant la o serie de informații despre investigațiile în curs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.