Doi deputaţi liberali au propus un amendament prin care minoritatea romă să nu mai aibă voie să folosească acest apelativ, pe motiv că este prea asemănător cu cel de român, aducându-le acestora din urmă deservicii. Cei doi „buni români” aduc, pe de altă parte, şi ei deservicii românilor, fiind cercetaţi pentru trafic de influenţă şi conflict de interese.

Deputaţii PNL Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul „român” sau derivate ale acestuia.

„Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumească şi alţii cu derivate din acest cuvânt”, a spus deputatul PNL Mircea Dolha, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cu excepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română”, scrie în amendamentul propus.

Deputaţii liberali au depus şi alte amendamente prin care propun introducerea obligativităţii votului, dar şi obligaţia ca schimbarea formei de guvernământ să se poată face doar prin referendum la care să participe 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe listele de vot. „Cetăţenii ţării au dreptul să îşi aleagă forma democratică de guvernământ pe care o doresc. Trecerea de la o formă de guvernare la alta se poate face prin referendum. cu prag de participare de 50% +1.”, au motivat iniţiatorii, deputatul Mircea Dolha susţinând, în pledoaria de argumentare, şi că „un demers de o asemenea complexitate nu poate fi realizat decât prin susţinerea unei largi majorităţi a cetăţenilor cu drept de vot”.
În încheiere, un alt aspect vizat de amendamentele depuse l-a reprezentat obligativitatea votului exprimat de către toţi cetăţenii care au împlinit vârsta de 18 până în ziua alegerilor inclusiv. În opinia celor doi deputaţi, o astfel de prevedere ar plasa România în rândul altor state cu o experienţă democratică consistentă, precum Grecia, Italia sau Belgia. „Faptul că am depus aceste amendamente reprezintă parte a activităţii noastre parlamentare şi, cu siguranţă, ele îşi vor găsi locul sub o formă sau alta, în viitoarea Constituţie a României”, au arătat deputaţii PNL.

 

Plângere la Reding

 

Amendamentele liberalilor nu au rămas fără răspuns. Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a trimis marţi, 4 iunie 2013, o scrisoare către Viviane Reding, Comisarul European pentru Justiţie în care o informa de amendamentul depus de PNL. „Îmi exprim îngrijorarea că aceste amendamente ar putea fi validate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, care este condusă de chiar preşedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu. Această teama este întemeiată pe faptul că, în ciuda unor poziţionări publice critice ale unor reprezentanţi ai etniei rome, dar şi a mai multor oameni politici (printre care şi eu), majoritatea USL din Parlamentul României nu a exprimat niciun punct de vedere prin care să se delimiteze de iniţiativa PNL. Mai mult, de-a lungul timpului, au existat diverse poziţionări ale unor parlamentari ai Partidului Social Democrat care susţineau că nu ar mai trebui folosit termenul „rom”, ci acela de „ţigan”, care are însă, în limba română, o conotaţie profund negativă”, se arata în scrisoarea Elenei Băsescu, conform unui comunicat de presa al PDL.

Aceasta a catalogat iniţiativa reprezentanţilor PNL ca fiind „fascistă” şi de natură să ridice semne de întrebare privind toleranţa etnică în România. „Iniţiative precum cea lansată de deputaţii PNL reprezintă paşi înapoi făcuţi de România în privinţa incluziunii etnicilor romi. În loc să rezolve problemele reale cu care se confruntă minoritatea romă şi să dezvolte programe de integrare socială, actuala majoritate parlamentară din România pare să facă eforturi semnificative pentru a se crea o delimitare artificială între etnicii romi şi cei români”, se mai arata în scrisoare.

Mircea Dolha este un traseist notoriu al Maramureşului, arată Realitatea. Acesta a schimbat patru partide în patru ani. În 2008 a pierdut alegerile pentru Primăria Baia Mare din partea PSD, dar după arestarea primarului Anghel a ajuns primar interimar. În 2009 a candidat din nou pentru primăriei şi a pierdut, în 2010 a devenit independent, şi, fiind susţinut de partidul ecologist, a candidat pentru un colegiu de deputat, apoi a intrat în UNPR, iar într-un final s-a mutat în PNL pentru a candida la Camera Deputaţilor.

 

Curaţi ca lacrima

 

Dolha a avut, potrivit aceleiaşi surse, un dosar penal la DNA. Acesta fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Din probele administrate de procurori a rezultat că, în cursul lunii iunie 2006, inculpatul Mircea Dolha a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 15.000 euro, afirmând că, prin influenţa pe care o are asupra colegilor săi din cadrul Consiliului Local Baia Mare, îi va determina să voteze un proiect privind vânzarea, către persoana denunţătoare, a unei suprafeţe de teren aflat în proprietatea Consiliului Local Baia Mare.

Nici colegul său nu e mai „curat”. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de deputatul Grigore Crăciunescu pentru conflict de interese, a anunţat în luna martie Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale procurorii au reţinut că, în calitate de primar al oraşului Paşcani, funcţie deţinută în perioada 2008-2012, Grigore Crăciunescu „a îndeplinit acte şi a participat la luarea de decizii prin care s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul său”. „Astfel, învinuitul a perfectat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai multe contracte cu societăţi comerciale în care figurează ca acţionar principal şi/sau administrator fiul său”, a precizat sursa citată.

Între contractele menţionate în dosar figurează unul în care Primăria Focşani, prin semnătura primarului de atunci, parlamentarul de acum, Grigore Crăciunescu, a concesionat publicitatea stradală fiului edilului. Actualul deputat PNL a recunoscut public faptul că a semnat contractele pentru firmele fiului său, dar a dat vina pe serviciul juridic al primăriei, care a avizat ca legale acele contracte.

 

Diana Gabor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.