Daniel Don

Deschis în urmă cu trei ani, dosarul de luare de mită al fostului șef AJOFM Cluj, Daniel Don, ar putea fi redistribuit unui complet specializat să judece dosarul. Practic, Daniel Don încearcă de mai bine de jumătate de an să demonstreze faptul că, completul de judecători de la Tribunalul Cluj care îi judecă dosarul nu este complet specializat conform legii.

Tribunalul Cluj nu a mai format complete specializate pe fapte de corupție, astfel că există prezumția ca dosarele de corupție din cadrul acestei instanței să trebuiască să fie rejudecate. În acest sens, Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, a făcut în urmă cu aproximativ opt luni o sesizare prin care arată că, completul care îi judecă dosarul în faza de fond este nespecializat.

„Am făcut această solicitare înainte de a se pronunța Curtea Constituțională pe acest subiect. Au fost mai multe amânări pe motivul că așteptam decizia CCR, apoi să vedem motivarea CCR”, spune Daniel Don.

Într-un răspuns adresat fostului șef al AJOFM Cluj se arată că, colegiul de conducere al Tribunalului Cluj au încheiat complete de specializare printr-o hotărâre din anul 2005. Daniel Don spune că la completul de 3 judecători, potrivit hotărârii din 2005, judecător era doamna Ariana Ilieș și nu Marius Lupea, cel ce judecă dosarul de fond, motiv pentru care ”nu putea să stea în picioare hotărârea din 2005 pentru începerea unui proces în 2016, când legea spune clar: că trebuiau să fie anuale, că trebuiau să fie judecătorii perfecționați”.

Mai mult, Daniel Don a arătat că există un regulament de formare profesională continuă a judecătorilor ce este publicat în Monitorul Oficial în anul 2005.

”Acolo se menționează că toți judecătorii au obligația să se formeze profesional continuu, toți judecătorii trebuie cel puțin o dată la trei ani să se formeze continuu. La articolul 7 spune că judecătorii care fac parte din complet specializat trebuiau să fie specializați printr-un curs de specializare special făcut de Institutul Național de Magistratură. Eu am cercetat la INM acest aspect pentru perioada 2013-2016, când în cei trei ani în care aveau obligația cel puțin o dată să se formeze profesional continuu și am sesizat că era un singur curs de corupție: e făcut pe fonduri norvegiene, pe finanțare europeană și la cursul respectiv, culmea s-a discutat tocmai luare de mită. În acel curs scrie alb pe negru că dacă funcționarul public acuzat de luare de mită nu are atribuții, nu poate fi acuzat de luare de mită, în cel mai rău caz acuzația care poate să i se aducă este de înșelăciune, în ideea că el prin prisma poziției lui ar da de înțeles participanților la infracțiune că el e foarte puternic. Drept pentru care, consider, că nici pregătire profesională specializare pe corupție nu există și nici complet specializat nu există. Deci acest dosar trebuie să fie repartizat obligatoriu unui complet în care să fie un judecător care să aibă cursul și să fie desemnat prin lege, așa cum spune legea”, mai spune Daniel Don.

Încă o adresă către Colegiul de conducere al Tribunalului Cluj

La un termen de judecată recent, magistratul Marius Lupea a cerut Colegiului de conducere al Tribunalului Cluj toate hotărârile din anul 2007 și până în 2015 prin care s-a dispus formarea unor complete specializate pentru judecarea faptelor de corupție.

”Domnul Lupea a mai cerut o dată colegiului de conducere toate hotărârile din anul 2007 până în 2015 inclusiv. Eu le cunosc pe cele până în anul 2014, dar din informațile mele, nici în anul 2015 nu există complet specializat”, spune Daniel Don.

Totodată, fostul șef al AJOFM Cluj că a căutat regulamentul care e publicat pe site-ul CSM, regulament care arată cum ar trebui înființate completele specializate.

„Regulamentul spune alb pe negru că, completele specializate trebuie să fie formate din judecători cu pregătire. Mai există și un răspuns a CSM adresat către Curtea de Apel, instituție care dorea în 2013 înființarea completelor specializate, iar CSM arată că pe lângă legea în subsidiar pentru formarea de complete specializate, trebuie să avem un judecător specializați efectiv și în mod real”, mai declară Daniel Don. 

Prin urmare, există mari șanse ca dosarul în care este judecat Daniel Don să fie redistribuit unui complet specializat, după ce colegiul de conducere va depune la dosar hotărârile respective. Următorul termen de judecată a fost amânat pentru data de 17 ianuarie 2020.

Dosar făcut pe genunchii SRI

Potrivit rechizitoriului, fostul director al AJOFM Cluj, Daniel Don este acuzat că a luat o ”zeciuială” de peste 3,4 milioane de lei de la membrii echipei cu care lucra la proiectele europene câștigate de echipa de la agenția clujeană.

Don a fost trimis în judecată fără să fi fost prins în flagrant că a primit șpagă, ci doar în baza declarațiilor unor foști membri ai echipei care ar fi fost amenințați cu pușcăria de procurori.

Mai mult, fostul șef AJOFM Cluj spune că probleme i se trag după ce l-a refuzat pe Răzvan Pop care ar fi cerut să intre în echipa de la agenția clujeană care lucra la proiectele europene. Potrivit unor surse judiciare, Pop ar fi ”omul SRI” și a contribuit decisiv la condamnarea fostului șef al CJ Cluj, Horia Uioreanu. După ce Pop a pierdut postul de consilier al fostului șef al administrației județene clujene, el a încercat să intre în echipa lui don de la AJOFM.”Răzvan Pop, denunțătorul din dosarul lui Uioreanu, a vrut să intre în proiectele europene derulate de mine, dar l-am refuzat să facă parte din echipă. M-a sunat și i-am spus că nu decid eu și l-am trimis la directoarea adjunctă, actualul director executiv al AJOFM Cluj (n.red. Otilia Maria NISTE). Nu știu ce au vorbit ei!”, declară Daniel Don.

Cert este că, la scurt timp, procurorii DNA au descins la sediul agenției clujene de ocupare a forței de muncă și l-au reținut pe șeful instituției pentru luare de mită, fără să fi descoperit vreo neregulă în contabilitatea lui.

Mai mult, după ce Don a intrat în ”caruselul justiției” Maria Niste i-a făcut plângere fostului ei șef pentru abuz în serviciu.

”În 2016, șefa de la AJOFM Cluj (Maria Niste, n.red.) mi-a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu. Plângerea a stat un an de zile la procurorul de caz, Anemaria Cireap care o trimite spre soluționare la poliție!

În denunț era vorba despre un contract încheiat între AJOFM Cluj și casa de avocatură a Stancăi Gidro (fostul șef al Baroului Cluj) pentru a reprezenta instituția la ÎCCJ într-un proces cu Curtea de Conturi a României. Noi nu ne puteam reprezenta pentru că juristul nostru nu avea jurisdicție la ÎCCJ. Iar eu n-aș fi avut dreptul să închei contractul fără avizul ANOFM. Păi, contractul avea avizările colegilor mei, eu nu semnasem nimic, iar acțiunea respectivă avea avizul ANOFM. Plus că procesul a fost câștigat în instanță. Suma contractului a fost de 20.000 lei. Poliția nu a mai făcut nicio anchetă în dosarul respectiv!”, povestește Don.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.