Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Hidroxiclorochina și azitromicina sunt folosite de mulți medici în tratarea pacienților cu COVID-19. Cele două medicamente se află în schema de tratament a coronavirusului și s-a dovedit a avea succes în reducerea inflamațiilor plămânilor persoanelor afectate de COVID-19. Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj – cel mai mare producător local de medicamente – a declarat pentru Gazeta de Cluj că sunt pregătiți pentru a aduce în România o cantitate de peste 2 milioane de tablete de hidroxiclorochină, iar în următoarele luni, dacă vor avea cerere, vor putea fabrica produse în România.

” În primul rând, Hidroxiclorochina și azitromicina sunt într-un protocol terapeutic din Statele Unite care a fost aprobat printr-o autorizație americană fără să existe deocamdată date clinice concludente. Actualmente sunt în lume vreo 20 de studii clinice referitoare la hidroxiclorochină, dar nu există încă date concludente la acest moment. Într-adevăr, sunt câteva informații încurajatoare, dar insuficiente. Un studiu clinic durează undeva între 3 luni și 6 luni, poate mai puțin dacă se sar câteva etape, dar e periculos să-l faci mai scurt, deoarece ai nevoie și de date de siguranță. Poți să ajungi să dai medicamentul la milioane de oameni și să ai mai multe efecte secundare, decât efecte benefice.

Noi suntem pregătiți să aducem o cantitate de peste 2 milioane de tablete de hidroxiclorochină, cred că săptămâna viitoare vor ajunge în România și între 3 luni și 6 luni suntem pregătiți să fabricăm produse în România dacă avem cerere.

Din datele pe care eu le am în acest moment se pare că marii producători vor reuși să se redreseze. Substanța activă, materia primă din care se fabrică hidroxiclorochina nu se găsește – se fabrică doar în India, iar India a interzis exporturile substanței, sub orice formă. Bănuiesc că într-o lună, două, toți producătorii vor putea să fabrice clorochina și atunci va exista o redresare la nivel global. Sperăm ca până atunci și datele clinice să fie suficient de concludente.

Vizavi de azitromicină, noi nu putem fabrica. Este un antibiotic care trebuie să fie fabricat doar pe anumite fluxuri de fabricație pentru că există o contaminare încrucișată – e un termen tehnic – adică poate să contamineze antibiotic alte medicamente și atunci nu avem voie să-l fabricăm. Dar noi avem o autorizație de punere pe piață și încercăm să aducem cantități mai mari din import”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Dragoș Damian.

Antibiotice Iași poate produce hidroxiclorochină. Care este obstacolul

Hidroxiclorochina poate fi produsă în România la Antibiotice Iași. Directorul fabricii a explicat însă care este obstacolul în a produce medicamentul atât de necesar în acest moment.

Din punctul de vedere al complexităţii tehnologice este un produs obişnuit. Problema nu e asta, ci accesul la o sursă de substanţă activă, spune Ioan Nani, directorul companiei Antibiotice Iaşi, potrivit Mediafax.

”Furnizorii au crescut foarte mult preţurile, chiar şi de 100 de ori, iar principalii sunt în China şi India, iar acele ţări au limitat exportul, India l-a interzis”, a explicat directorul companiei Antibiotice Iaşi.

Directorul Antibiotice Iaşi ţine legătura cu 3 fabrici din două ţări, două din India şi una din China, de unde poate aduce substanţa activă pentru producţia de hidroxiclorochină.

”Dacă îl aducem putem obține un milion de comprimate, adică 20.000 de tratamente pentru 20.000 de persoane, în 48 de ore. Încercăm să determinăm autorităţile din India să deblocheze pentru noi câteva tone, 2-3 tone de substanţă activă”, a mai spus directorul companiei Antibiotice.

Odată produs medicamentul în ţară, este nevoie şi de autorizare de urgenţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Antibiotice Iaşi este o companie aflată în România pe locul 3 în topul producătorilor de medicamente generice şi medicamente fără prescripţie medicală. Deţine 60% din piaţă la nivel mondial la producţia de nistatină, o substanţă activă folosită în industria farma şi cosmetică. Este una dintre puţinele companii care a scăpat de privatizare după anii 90. Peste 50 la sută din acţiunile Antibiotice Iaşi sunt deţinute de Ministerul Sănătăţii.

India a interzis exporturile de hidroxiclorochină

Amintim că, potrivit unui ordin al Direcției Generale a Comerțului Exterior din India, exportul hidroxiclorochinei sub toate formele sale sa fost interzis ”fără nicio excepție”.

Autoritatea de reglementare a comerţului din India a restricţionat încă de luna trecută livrările medicamentului în străinătate, cu câteva excepţii cum ar fi motive umanitare sau onorarea contractelor deja existente.

Motivul este asigurarea unei rezerve interne suficiente în situația unei evoluții rapide a coronavirusului în India.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.