Ana, o tânără din Republica Moldova care studiază în Cluj-Napoca, a ales să ne povestească despre cea mai cruntă perioadă din viața ei. A fost violată şi bătută cu bestialitate ani la rând de tatăl ei. Scenele de groază se petreceau departe de ochii mamei care era absorbită de muncă și nu reușea să-și dea seama că liniștea familiei se află pe un butoi cu pulbere şi că cel ce trebuia să fie stâlpul familiei îşi abuza fizic şi sexual fiica.

Coșmarul Anei a început odată cu moartea bunicii ei, cea care avea grijă ca familia să fie unită şi să facă cele mai bune alegeri. În lipsa acesteia, tatăl fetei a început să consume alcool excesiv, a devenit violent fizic şi verbal şi nu a mai trecut mult timp până să o abuzeze şi sexual. La numai 8 ani, Ana nu a ştiut exact ce i s-a întâmplat şi abia după câțiva ani, a înțeles că fusese violată. 

„După ce a murit bunica, cea care asigura liniștea din familie, era o femeie foarte liniștită, blândă și în anumite momente îi sfătuia pe părinții mei să ia cele mai bune decizii. Când cea care garanta înțelegerea din casă a dispărut, a început calvarul pentru mine și mama. Eu nu îmi amintesc bătăile mici, le luam ca pe ceva normal și credeam că sunt bătută pentru că merit. La 8 ani a fost prima bătaie mai puternică, tata a venit acasă beat și a început să mă bată. Şi alți părinți mai aplică corecții fizice copiilor, dar se limitează la o palmă la fund, cu toate că nici asta nu mi se pare normal. Tata mă lovea foarte puternic, se repezea să mă lovească la cap, ca părul să acopere urmele şi să îşi păstreze imaginea de „tată exemplar” în societate. Motivele bătăilor erau diverse şi niciunul nu era pe deplin întemeiat. De exemplu, odată m-a bătut pentru că stăteam în pijamale în timpul zilei, iar el nu putea accepta asta.”

Primul viol

Ana îşi aminteşte primul abuz sexual ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri, trauma a marcat-o atât de tare încât reuşeşte să descrie momentul cumplit cu exactitate chiar dacă au trecut mai bine de 13 ani de atunci. Tatăl ei venise beat acasă şi fărā motiv a început să o lovească în repetate rânduri cu capul de calorifer.

„M-a lovit puternic în cap, mi-am pierdut cunoștința și când m-am trezit am simțit o durere puternică în zona bazinului și ceva care mă împingea foarte tare pe pat. Ăsta a fost primul viol.  El își ținea mâna pe capul meu și mă împingea foarte tare spre pat, iar salteaua era foarte dură și efectiv simțeam că o să-mi zdrobească craniul. După asta am rămas întinsă pe pat și îmi era foarte frică să mă ridic. Eram prea mică să-mi dau seama că ăsta a fost sex, că am fost violată. După ce m-am ridicat și am mers repede la baie, am văzut sânge și m-am bucurat crezând că sunt prima din clasă căreia i-a venit menstruația. Atât știam eu la 8 ani. Sunt lucruri pe care le țin minte ca și cum ar fi ieri și multe pe care nu mi le mai amintesc. Pot spune că înainte de abuzul fizic și sexual, a avut loc abuzul emoțional. Îmi spunea că sunt rea, că eu sunt mai slabă decât alți copii, mă învinuia mereu. Credeam că mama știe tot ce mi se întâmplă și nu vrea să mă ajute, dar ea nu a știut nimic ani la rând.”

După ce mă viola îmi spunea: ” Tata te iubește, iartă-l pe tata!”

Ana a fost abuzată timp de șase ani și a avut curajul să povestească despre ceea ce i se întâmplă o singură dată unei prietene când avea 9 ani. Din păcate ajutorul a întârziat să apară și situația s-a înrăutățit. Fiind convinsă că mama ei știe și nu vrea să o ajute, nu a mai povestit  altor persoane despre calvarul prin care trece. 

„Abuzul se întâmpla periodic, uneori trecea o lună și nu mă atingea deloc, în niciun fel, alteori mă abuza de mai multe ori pe săptămână. După ce mă viola, se apropia de mine, mă cuprindea în brațe și îmi spunea „Tata te iubește, iartă-l pe tata! Nu am vrut să-ți fac rău.” Avea o minte bolnavă, crescând am înțeles că nu avea cum să gândească limpede și să facă astfel de lucruri. Prima dată când am încercat să cer ajutorul cuiva aveam 9 ani. I-am povestit unei prietene ceea ce mi se întâmplă, iar ea i-a spus tatălui ei, care era comisar de poliție. Eu nu am folosit cuvântul viol pentru că nu știam atunci ce este asta, i-am explicat exact ce mi se întâmplă, dar tatăl ei cu siguranță a înțeles ce mi se întâmplase. Ne vizitau des și într-o zi l-a luat pe tata de-o parte, moment în care eu m-am lipit de ușă să aud conversația,  și i-a spus „ Fă ce faci, dar să închidă gura”. Ca o confirmare că poate să-mi facă orice atâta timp cât eu nu voi spune nimic nimănui. După ce a plecat bărbatul acela, m-a luat de păr, aveam un păr foarte lung la cel moment, l-a înfășurat de câteva ori pe lângă mână și m-a lovit în repetate rânduri cu capul de calorifer. După acest episod bătăile abuzurile erau și mai violente și mai dese. El în public juca un rol și se dădea că iubește copii și nimeni nu-și dădea seama cine e el cu adevărat.”

„Mama nu mai avea niciun loc pe corp în care să nu fie vânătă”

Cel care ar trebui să apere și să aplice legea, nu a luat nicio atitudine, nu a încercat să o ajute pe Ana, pe atunci un copil de numai 9 ani, ba chiar a confirmat că este în regulă ceea ce se întâmplă, cât timp nu află nimeni din exterior. Pe măsură ce creștea, abuzurile deveneau din ce în ce mai dese atât pentru Ana cât și pentru mama ei

„Aveam 13 ani când tata a început să o lovească din ce în ce mai des și mai tare pe mama, el avea deja o amantă și voia să scape de mama. O bătea de față cu alți oameni. Aveam o afacere de familie, un restaurant și îmi amintesc că a venit seara în local, era plin și a început să o bată pe mama. Oamenii au ieșit din restaurant și nimeni nu a mai rămas înăuntru cu ei, nimeni nu a sărit în ajutorul mamei. După asta, mama nu mai avea niciun loc pe corp în care să nu fie vânătă, toată pielea ei era albastră și verde. Nimeni nu a chemat poliția, tata a scăpat nepedepsit. De obicei lumea nu se bagă în astfel de scandaluri, zic că problemele trebuie rezolvate în familie. 

La 14 ani, Ana a avut curajul după mult timp să ceară ajutorul cuiva de teama că tatăl său i-ar putea ucide mama în bătaie. Tot în acea seară, ea și mama ei au fugit din casa groazei și au început o nouă viață, departe de cel ce a împrăștiat numai durere pentru cele două, însă nici noul capitol nu părea să aducă speranța unui viitor mai bun. 

“Dormeam lângă ușă ca să auzim când vine el acasă”

„Stăteam alături de mama și fratele meu, noi ne temeam atât de tare de tata, încât dormeam lângă ușă ca să auzim când vine el acasă. Atunci, cum a intrat în cameră a prins-o pe mama de păr și a chemat-o la baie să discute, dar a început să o bată. Eu și fratele meu mai mic eram atât de obișnuiți cu bătăile încât nu ne-am ridicat din pat și am adormit la loc în urlete. M-am trezit numai când tata, bărbat de 100 de kg, s-a așezat cu fundul pe capul meu încât am simțit că îmi pocnește gâtul. După acest eveniment am rămas cu mari probleme la spate care persistă și în prezent, au urmat câțiva ani buni în care făceam injecții zilnic și luam pastile ca să-mi calmez durerea. Scandalul s-a întețit și abia la ora 3 noaptea am avut posibilitatea să fug din casă. El când a văzut că eu încerc să fac asta, s-a oprit, a încetat să o mai lovească pe mama și s-a repezit spre mine. Mama și-a dat seama ce avea să se întâmple și s-a țintit în ușă, iar tata i-a rupt mâna. Putea să o omoare. Am fugit la un magazin din apropiere și am cerut ajutorul, le-am explicat ce se întâmplă acasă, dar nu m-au crezut și au venit până lângă casă să asculte, să vadă dacă nu cumva mint și abia apoi au sunat la poliție. Din păcate tata era o persoană destul de influentă, iar polițiștii nu au luat nicio măsură, doar au discutat cu el și l-au rugat să se oprească. Mama era cu mâna ruptă și polițistul urla la ea să scrie o declarație,  abia după un timp în care a văzut că nu are cum să scrie, a ajutat-o. După ce am văzut că poliția nu ia măsuri și tata s-a întors în casă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, eu și mama am fugit, dar nu am reușit să îl luăm și pe fratele meu cu noi, tata s-a împotrivit și l-a smuls din brațele noastre. L-am luat cu ajutorul instanței după aproximativ o săptămână, iar eu și mama ne-am mutat într-un apartament fără apă curentă sau gaz, aveam doar o butelie pentru aragaz unde reușeam să ne facem mâncare. Mama a intrat în depresie și nu a mai mers la muncă. Am decis să merg eu să muncesc, am fost ajutor de bucătărie, spălam vase, am fost și chelner și, uneori, mergeam la persoanele mai în vârstă și le citeam.” 

Violența naște violență

Rămasă fără locul de muncă, traumatizată de abuzurile la care fusese supusă și într-o stare depresivă, mama Anei a început să adopte tot mai mult comportamentul fostului ei soț și își îndrepta furia spre fiica sa. Nici la școală nu a scăpat de agresivitatea colegilor după ce tatăl ei i-a avertizat că vor avea de-a face cu el dacă se vor împrieteni cu Ana. 

„Mama a devenit din ce în ce mai agresivă, a început să mă bată, devenise la fel ca tata doar că nu mă abuza sexual. Tata a sunat o colegă de clasă, iar la noi la școală profesorii ne obligau să punem pe difuzor orice apel primit în timpul orelor ca să o poată auzi ce are de spus interlocutorul. La fel s-a întâmplat și în cazul colegei, profesoara a rugat-o să pună apelul pe difuzor și atunci l-am auzit pe tata spunându-i colegei mele că dacă cineva din clasă se va împrieteni cu mine va avea probleme cu el. Am fost foarte marginalizată în școală. Colegii și-au dat seama că nici măcar tata nu voia să mă apere și au început să-și bată joc de mine. Eu am o operație la inimă și colegii începeau să mă jignească și să mă lovească, eram foarte slabă, din cauza stresului nu puteam să mănânc, chiar luam pastile ca să am poftă de mâncare și nu am avut cum fizic să mă apăr în fața tuturor colegilor, fete și băieți care au început să mă bată. Când m-am întors acasă, mama nu a încercat să-mi ia apărarea, sau să mă întrebe cum mă simt pentru că eram plină de vânătăi și a început să-mi reproșeze că eu sunt singura vinovată pentru tot ce mi se întâmplă. Asta se întâmpla destul de des și îmi spunea că dacă eu nu reușesc să-mi rezolv de una singură problemele de la școală, ea ce ar putea să-mi facă. Nu eram invitată niciodată la zilele de naștere ale colegilor și mereu eram dată la o parte. Mereu mi se spunea că sunt inferioară altora, am auzit de sute de ori „De ce copilul ăsta poate și tu nu poți?”.  Nu o să uit niciodată acea perioadă și chiar am întrebat-o pe mama de ce se comporta așa cu mine pentru că eu eram un copil cuminte, făceam curățenie, aveam grijă de fratele meu, nu făceam probleme nimănui.”

Cu gândul la o viață mai bună a ajuns damă de companie în Italia 

Ana se simțea blocată în propria viață, traumele trecutului încă o măcinau și voia să-și schimbe destinul și să o ia de la capăt într-o altă țară, departe de casă. Odată ajunsă în Italia, și-a dat seama că anunțul fusese doar o minciună și în spatele lui se afla cu totul un alt job decât cel descris. Visele ei fuseseră năruite încă o dată. 

„După ce am terminat liceul, am început să-mi caut de muncă în străinătate, voiam să fiu cât mai departe de casă, să încep o nouă viață. Am găsit un anunț pe internet în care o firmă din Italia căuta hostess pentru un restaurant. Nu am stat prea mult pe gânduri și am plecat, însă ce am găsit acolo nu era nici pe departe ce promitea anunțul. M-am trezit într-un club, ca damă de companie. Nu aveam bani să mă întorc acasă și nici nu îmi doream. Am acceptat locul de muncă așa cum era el, veneau diverși bărbați care mă plăteau să le țin companie, nu se întâmpla nimic sexual, doar vorbeam. Desigur, se dădeau mereu la mine, mă pipăiau dar nu s-a consumat niciodată nimic.”

Iubire cu gust de abuz

Ana părea să fie ca un magnet pentru abuzatori, la fel s-a întâmplat când aceasta a decis să-și clădească o relație, iubitul ei fiind o copie fidelă a tatălui ei. 

„În timp ce eram în Italia, am cunoscut un băiat pe internet care era tot din Moldova și când m-am întors în țară ne-am întâlnit. Din dorința de a evita situația tensionată care se creea de fiecare dată când eram cu mama, am decis să mă mut cu el. Am dat de o copie fidelă a tatei. Prima dată m-a forțat să mă culc cu el, dar eram atât de disperată și nu-mi doream să ajung acasă încât am acceptat să locuim împreună pentru o perioadă lungă de timp. Cu timpul m-am îndrăgostit și acum se comportă altfel cu mine, e agresiv verbal și asta se întâmplă destul de rar. Mama m-a obligat să vin la facultate în Cluj, eu m-am opus mereu, dar ca de obicei părerea mea nu a contat. Singura parte bună a fost că pandemia m-a trimis înapoi acasă, încă locuiesc cu iubitul meu, dar avem unele momente mai tensionate. Tot de când a început pandemia, am început să merg la psiholog și încerc să-mi clădesc o relație cu mama care nu a făcut altceva decât să își verse frustrările pe mine. Abia după 13 ani de când am fost violată pentru prima dată am avut curaj să-i spun mamei ce mi s-a întâmplat. Mama nu a știut că am fost abuzată până acum un an, uneori credeam că știe dar nu vrea să vadă, dar ea nu știa nimic. Acum lucrăm la consolidarea relației dintre noi două și încercăm să ne vindecăm rănile fizice și sufletești după ce ne-a făcut tata. El e liber, nu a fost pedepsit niciodată pentru ce a făcut.”

Citește și: Prima dată când am vrut să mă omor aveam 12 ani

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here