Pastorul Pavel Crișan este acuzat de deturnare de fonduri. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2020 el a fost secretarul Asociației religioase Uniunea Bisericilor Penticostale ale lui Dumnezeu și se ocupa și de arhivarea documentației contabile, avea acces la conturile asociației și efectua plăți.

Însă a fost suspendat din funcție pentru că ceilalți membri cred că Pavel Crișan a deturnat o parte din fondurile asociației, în special cele venite prin intermediul sponsorizărilor din străinătate. De asemenea, Uniunea Bisericilor Penticostale a decis să deruleze o cercetare disciplinară împotriva lui Crișan.

Mai mult, doi dintre șefii uniunii au formulat o plângere penală împotriva pastorului penticostal clujean.

Mihai Emil, unul dintre membrii Uniunii Bisericilor Penticostale ale lui Dumnezeu spune că, cel puțin, cheltuielile legate de înființarea asociației, care se ridică la câteva zeci de mii de dolari, nu se regăsesc în nicio evidență contabilă.

”El (Pavel Crișan, n.red.) spune că a cheltuit din buzunarul lui 60.000 de dolari pentru înființarea asociației, organizarea unor conferințe și plata onorariului avocatului Adrian Spatariu, de 10.000 de dolari, care s-a ocupat de actele asociației. Pe de altă parte, cei din Statele Unite, de la Church of God, care au sponsorizat în întregime aceste cheltuieli, spun că ei au dat banii. Oricum, toate aceste plăți nu s-au făcut prin conturile asociației și nimeni nu știe cine a plătit, cât s-a plătit și toate aceste detalii”, explică Mihai Emil.

Mai mult, Mircea Deteșan, vicepreședintele APME și secretar al Comunității Regionale Penticostale Cluj spune că Pavel Crișan ”nu a fost niciodată pastor în cadrul Cultului Creștin Penticostal, nu este parte a comunității penticostale și cu atât mai puțin unul dintre liderii ei”.

”Pavel Crișan este membru într-o Asociație Religioasă și nu în cadrul Cultului Creștin Penticostal din România și de aceea nu-i poate fi atribuită calitatea de „lider penticostal din România”. 

Există în Romania 18 Culte recunoscute de către Stat, printre care și Cultul Creștin Penticostal, care are în componență 10 Comunități Regionale Penticostale în țară și 3 Comunități Teritoriale Penticostale în Diaspora Română din Europa. Prin aceste Comunități se administrează cele peste 3.000 de biserici penticostale din cadrul Cultului, având un număr total de aproximativ 500.000 membri majori și aparținători.

Este o mare diferență deci între Cultul Creștin Penticostal și o Asociație Religioasă. Avem la această oră în România un număr total de 39 Asociații Religioase, care funcționează cu Aviz de principiu, avizate de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Dintre acestea, 6 poartă într-adevăr în denumirea lor și termenul de “penticostal”, așa cum este cea în cauză, denumită „Asociația Religioasă Uniunea Bisericilor Penticostale a lui Dumnezeu” – nume într-adevăr pompos pentru un număr de câțiva membri!
Pentru avizul necesar de funcționare pentru o Asociație Religioasă, este suficient doar un număr de 300 de membri, iar unele dintre aceste Asociații nici nu au mai mult de 300! Chiar și cea în cauză nu are un număr mare de membri.

Gândiți-vă ce consideră un cititor obișnuit atunci când citește titlul sau ceea ce este scris în articolul dumneavoastră: „Pastorul clujean Pavel Crișan, unul dintre liderii penticostali din România, acuzat de viol și abuzuri asupra copiilor” sau „Un pastor penticostal din Cluj care este și unul dintre liderii comunității din România este acuzat de abuzuri fizice asupra minorilor…”

Oamenii nu se gândesc la un pastor care nu a fost acceptat în cadrul Cultului Creștin Penticostal din România în anii 90 când încerca aceasta, el fiind cetățean american și nefiind agreeat de către conducerea comunității penticostale la acea oră datorită unor situații cunoscute de colegii noștri din conducere. Dacă omul e prezentat acum ca și un lider penticostal din România sau din Comunitatea Penticostală din România, toți vor identifica acea persoană ca una care e la nivelul conducerii în structurile Cultului Creștin Penticostal.
Pentru ca un pastor să fie un lider între penticostalii din România ar trebui ca influiența sa să fie extinsă în toată România și nu doar la Câmpia Turzii, Târgu Mureș, Deda sau în zona respectivă și nu doar la aproximativ un număr de doar câteva sute de persoane! Numai la Câmpia Turzii avem un număr de 6 biserici autorizate în cadrul Cultului Creștin Penticostal. Asociația probabil că are … 6 membri la Câmpia Turzii.

Dl Pavel Crișan nu este nici pe departe un lider în cadrul Comunității Penticostale din România, ci cel mult un lider în cadrul unei zone foarte restrânse din țară și la o grupare care s-a format într-o asociație religioasă care folosește și denimirea de penticostal în titulatura sa. 

Corect ar fi deci ca dl Pavel Crișan să fie prezentat ca ceea ce este, ca și un pastor din cadrul unei asociații religioase, căreia i se poate menționa și denumirea, dar nicidecum nu ca și un lider penticostal din România, pentru că nu este”, explică Mircea Deteșan.

Pe de altă parte, avocatul Adrian Spatariu, spune că, de fapt, toate acuzațiile sunt făcute pentru ca asociația să nu mai fie controlată de Pavel Crișan care, de fapt, a fost fondatorul.

”Acum 3 ani, Pavel Crișan a înființat această asociație religioasă pentru a aduna mai multe persoane și multe dintre cheltuielile făcute au fost plătite din buzunarul lui. Când au venit banii din America, asociația nefiind făcută, sumele respective trebuiau să intre în niște conturi, și doar nu puteau intra într-un cont al unei asociații care încă nu exista! Acum o parte din conducere dorește să preia asociația care are un statut unic, astfel că se pot oficia căsătorii sau înmormântări, etc. Chiar eu am fost unul dintre cei ajutați prin intermediul casei familiale conduse de Pavel Crișan. Anul trecut le-am oferit membrilor din conducerea asociației acces la sub-conturi, iar la bilanț nu au prezentat facturile pe cheltuielile făcute și s-a înregistrat o datorie care a trebuit plătită din contul principal al asociației”, explică avocatul Spatariu.

Mai mult, avocatul precizează că modul în care Pavel Crișan a fost destituit din funcția de secretar al asociației a fost nestatutar, consiliul bisericesc al uniunii neavând, conform statutului, aceste atribuții.

 Registrele contabile ținute acasă

”De ani de zile președinții uniunii nu mai au acces la registrele ținute de Pavel Crișan la dumnealui acasă, deși ar trebui să fie ținute la sediul uniunii. Activitatea uniunii este susținută printre alții și de membri ai comunității penticostale din străinătate. Sumele de bani pe care aceștia afirmă că le-ar  fi trimis către biserica noastră nu se regăsesc în contabilitatea uniunii. În ședințele de aprobare a bugetului sumele primite din străinătate nu există, domnul Crișan Pavel face diferite cheltuieli cu banii jos, fără o evidențiere în contabilitate, iar diferite persoane din occident afirmă că au susținut asociația noastră cu sume pe care noi nu le regăsim nici ca intrări, nici ca ieșiri”, arată plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș.

Unul dintre casierii asociației bănuiește că Pavel Crișan a înființat alte două asociații prin intermediul cărora banii sunt deturnați.

”Domnul Moldovan Daniel, casierul principal al uniunii bănuiește existența unui contract de asociație cu alte două organizații înființate de Crișan Pavel, fluxul banilor trecând prin acestea. Asemenea contracte nu au fost niciodată aprobate de conducerea statutară a uniunii. Arătăm de asemenea că Pavel Crișan, împreună cu soția sa Camelia Crișan au prelungit în mod fraudulos un consimțământ al Adunării Generale de a avea dreptul de a semna acte în numele Uniunii”, se mai arată în plângerea penală.

În anul 2018, la Târgu Mureș a avut loc o conferință la care au participat aproximativ 200 de persoane din Uniune. Atunci s-a luat decizia ca Pavel Crișan să aibă drept de semnătură în cadrul unui proces cu Ioan Boldor, fostul președinte al Uniunii. Chiar dacă procesul respectiv s-a finalizat în urmă cu mai bine de un an de zile, pastorul Crișan continuă să semneze documentele Uniunii.

De asemenea, în cuprinsul plângerii se mai face referire și la faptul că Pavel Crișan a angajat avocați în numele Uniunii, dar sumele plătite pentru onorarii nu au fost aduse la cunoștința membrilor. Un alt capăt al plângerii îl reprezintă faptul că Pavel Crișan a decis să înregistreze la OSIM statutul Uniunii Penticostale.

”A decis de unul singur să înregistreze la OSIM statutul Uniunii Penticostale, deși nu a existat nicio decizie în acest sens. Ne-a prejudiciat în ideea în care exista posibilitatea folosirii acelui statut pentru crearea unei noi uniuni, în condițiile în care degenerează lucrurile în actuala organizare”, se arată în plângere.

Un aspect care i-a nemulțumit pe membrii Uniunii Penticostale în reprezintă faptul că Pavel Crișan a adoptat un protocol prin care se renunță la finanțările venite din partea Uniunii Mondiale a Bisericilor Penticostale.

”Printre numeroasele procese verbale semnate la întâlnirea de la Târgu Mureș din 2018 s-a introdus și ultima pagină a unui protocol în limba engleză prin care conducerea uniunii renunța la finanțări externe din partea Uniunii Mondiale a Bisericilor Penticostale, declarându-se că nu avem nevoie de finanțări. Semnatarii acelui protocol nu au văzut conținutul protocolului, nu știau că acele semnături se dădeau pentru aprobarea protocolului, niciunul dintre forurile statutare nu a discutat și nu a votat așa ceva! Considerăm că protocolul respectiv a fost un mod pentru domnul Crișan de a justifica Uniunii Mondiale trimiterea sumelor de bani către alte domenii, prin intermediul organizațiilor pe care le deține, și nu către Uniunea Penticostală!”, se mai arată în plângere.

De altfel, persoanele din conducerea Uniunii Bisericilor Penticostale ale lui Dumnezeu au formulat o notificare prin care îi cer lui Pavel Crișan registrele și evidențele contabile ale asociației.

”Considerăm că tergiversarea predării documentelor are ca scop prelucrarea și falsificarea acestora de către dumneavoastră (Pavel Crișan, n.red,) pentru a vă eschiva de răspunderea pe care o aveați, în calitate de secretar. Toate actele și acțiunile întreprinse de dumneavoastră, în numele Uniunii, după data de 23.01.2020, când ați fost suspendat din funcție sunt ilegale și lovite de nulitate”, se arată în plângerea penală.

Despre acuzațiile de abuz împotriva minorilor, Gazeta de Cluj a publicat un articol aici

2 COMENTARII

 1. Rușine să vă fie!!!
  În primul rând,cine are frică de Dumnezeu,nu se comportă așa cum v-ați comportat cu Paul și cu Cami +cu copii.Cum permiteți să publicați in ziare și pe facebook?voi sunteți normali la cap oameni buni??cum puteți minți, și cum puteți să inventați lucruri, impreuna cu uni romi, din
  Valea Rece. Vreau să spun câteva lucruri ce a făcut iubitul tău Vass Csabi,pe care o iubești așa de mult. Dar îți zic că nu îi cum crezi tu!! Csabi e obsedat de sex, si se ocupă cu fete minore. A făcut sex, prin video chat și se masturba și arata lucrile intime la o fată de vârstă 14-15 ani. Când a observat tata fiicei sale,dintre-o dată s-a dus la poliție și-a dat pe Csabi in judecat. Nu știu dacă ți-a zis Vas Csabi că a stat 48 de ore la poliție pentru cauza asta. Nu știu cum se comportă cu tine dar să știi ca e un om foarte agresiv.
  Când locuia la noi în Casa Dove, niciodată nu a respectat regulile casei Dove. Când venea la ora 12 noaptea acasă, și nimeni nu a știut unde a plecat si unde a stat și ce a făcut, când copii dormeau mergea jos pe lift și ne fura șnițele pe care a făcut bucatareasa pe ziua de Duminică de prânz .Când venea prânzul să mâncăm împreună cu copii n-am avut ce mânca că Vass Csabi a mâncat pe toate, asta nu era prima că ne-a mânca mancarea. Des facea lucrurile astea ,și la noi nu se gândea. Când am luat cina , și el nu era acasă, el venea acasă la 11 noaptea și facea circ că de ce nu era pusă la el deoparte mancare, și intorcea mesele și scaunele din bucătărie din nervi.
  Dirk a oferit o viață noua pentru el, a aceptat să steie împreună cu Dirk și cu familia lui. Lui Vass Csabi nu ia plăcut să aibă un servici bun , să aibă bani lui munciti ,si să meargă in restaurante și să fie inbracat elegant .Dirk la dus cele mai frumoase ,si cele mai scumpe restaurante ca să aibă Csabi un zâmbet pe fată, și să simtă că cineva îi pasă de el si iubește ca si pe fiul lui.
  Sa botezat, și a facut legămîntul cu Domnul. Atunci cand venea la noi în vizită, se dădea mare smecher că e creștin, si defapt fuma si era băut.
  In fiecare dată se prefacea că e crestin și când venea Paul a fost cu 2 fețe,el nu iubea pe nimeni ,nu a iubit pe nimeni din familia casa Dove. El nici nu ne -a considerat ca frate si pe soră, el facea show că el are mulți bani in cont, si certa cu femeile le zicea taci că eu va plătesc si faceți ce zic eu. Dar a inselat Vass Csabi nu a foat așa că el a plătit femeiile. L-a plătit pe femei Paul și Cami. Iar in legătură cu Nelu eu nu pot consodera ca pastor și conducător a bisericii. S-a dus la Fratele Gyuri si a cerut 500€ împrumut mințind că trebuie să meargă în Ungaria să aducă un pastor la el in biserică.Dar defapt Vass Csabi era care a fugit de acasă fără să spună lui Dirk. Când ajungea Nelu inpdeuna cu Csabi a bagat in pautul lui ficei sale si ziua de duminica predica Evanghelia ce felde om este care face lucrui acestea …?
  Voi n-aveți rușine și n-aveți frică de Dumnezeu, nesimțiților, să va fie rușine!!!!!!! Ca ne faceți să creadă oameni despre Paul ce ati putut voi zice cu gurile alea mincinoase.
  1 Paul a venit in românia ca să ajute pe orfani cum ai fost și tu Csabi, si din păcate ai uitat cine te-a iubit și cine te-a îngrijit și te-a crescut.Și ti-a oferit cea ce ai dorit să ai, să fi fericit și mulțumit pentru cea ce ti-au oferit Paul cu Cami. Nu uita ca nu is parinti care te fac ci doar care te cresc …!
  Rusine rusine sa va fie ne vedem la Judecator -…!

 2. „Căci ziua Domnului este aproape… Cum ai făcut, așa ţi se va face; faptele tale se vor întoarce asupra capului tău.” Obadia‬ ‭1:15‬ ‭

  „Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; și cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.” Matei‬ ‭7:2‬ ‭

  „Cine sapă groapa altuia cade el în ea și piatra se întoarce peste cel ce o prăvălește. Limba mincinoasă urăște pe cei pe care-i doboară ea și gura lingușitoare pregătește pieirea.”
  ‭‭Proverbele‬ ‭26:27-28

  „…cad în groapa pe care au făcut-o și li se prinde piciorul în laţul pe care l-au ascuns. Domnul Se arată, face dreptate și prinde pe cel rău în lucrul mâinilor lui.”
  ‭‭Psalmul‬ ‭9:15-16

  „…cel rău pregătește răul, zămislește fărădelegea și naște înșelăciunea: face o groapă, o sapă și tot el cade în groapa pe care a făcut-o. Fărădelegea pe care a urzit-o se întoarce asupra capului lui și silnicia pe care a făcut-o se coboară înapoi pe ţeasta capului lui. Eu voi lăuda pe Domnul pentru dreptatea Lui și voi cânta Numele Domnului, Numele Celui Preaînalt.”
  ‭‭Psalmul‬ ‭7:14-17‬

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here