Ordinele de partid de la București i-au îndemnat pe cei din Partidul Național Liberal Cluj să iasă la înaintare cu cererile pentru funcțiile publice. În ideea în care se pregătește din timp campania electorală pentru alegerile locale din vara anului viitor cei din vechiul PDL și cei din vechiul PNL au completat hârtia cu funcția dorită ca răsplată a activității politice.

 

Membrii noului PNL Cluj au avut de ales între a-și anunța intenția de a apărea pe listele de consilier local, județean sau de a candida la postul de primar de oraș ori comună. Mai harnici din fire, vechii democrați liberali au depus într-un număr mai mare cereri pentru funcțiile publice din județ dar mai ales pentru mandatele din Consiliul Local Cluj-Napoca pentru 2016-2020.

 

Doi la 27. Mai mulți portocalii decât național liberali autentici

Pe listele stabilite a celor ce vor loc la masa ovală din Sala de Sticlă a primăriei Cluj-Napoca se regăsesc nu mai puțin de 27 de membrii ai fostului partid portocaliu și doar doi național-liberali autentici.

Cap de listă la vechiul PNL e actualul consilier Ioan Bîldea urmat de vicepreședintele TNL Cluj, Victor Salcă. În ceea ce privește clasificarea portocaliilor pe lista lor găsim nume precum actualii consilieri locali: Valtar Marcu,Florin Gliga, Constantin Tomoș și directorul Cluj Arena, Radu Rațiu.

Fuziunea PDL în PNL a rezultat triplarea numărului de membrii al formațiunii politice din urmă. Astfel că partidul „mamă” a absorbit o formațiune politică cu dimensiuni mai mari. Acest aspect poate influența și locurile disponibile pe liste. Conform regulamentului, la primele alegeri electorale există șanse ca listele  să conțină un candidat din vechiul PDL și unul din vechiul PNL însă posibilele schimbări pot fi discutate cel târziu până în primăvara anului viitor.

 

Liberalul ce vrea să fie  consilier local pentru ca să schimbe stema orașului

La capitolul originalitate, vi-l prezentăm pe vice-președintele TNL Cluj-Napoca, Victor Salcă ce și-a depus intenția de a candida pe lista de consilieri pentru primăria municipiului în speranța că ar putea accelera procesul de schimbare a stemei.

„În  toți anii în care am fost membru de partid m-am ocupat de problemele din administrația publică locală și am urmărit activitatea politicienilor din  Consiliul Local Cluj-Napoca. Astfel că pot spune că au fost destui consilieri care au ajuns acolo și nu au făcut nimic. Personal aș vrea, dacă voi ajunge consilier, să schimb înapoi stema municipiului . Aceasta a fost realizată de o elevă de liceu în anul 1995, în cadrul unui concurs inițiat de primarul Gheorghe Funar (PRM). Noua stemă combină reprezentarea Monumentului Memorandiștilor de pe Bulevardul Eroilor cu statuia zeiței Minerva, sub care este plasat un lup dacic. Stema introdusă de administrația Funar nu a fost aprobată de Comisia Zonală de Heraldică (în consecință nici de CNHGS), motiv pentru care folosirea ei constituie o încălcare a legilor în vigoare. Nu pot spune că am  planuri „megalomanice” și  odată ajuns acolo să nu  le realizez. Faptul că sunt pe acea listă exprimă intenția mea dar nu înseamnă că această decizie este bătută în cuie” explică Victor Salcă.

 

horatiu catarig 2

Horațiu Cătărig: de la consiliul județean la primăria orașului sau își încearcă norocul la ambele?

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj declara pentru Gazeta de Cluj intențiile sincere și sigure de a obține încă un mandat de consilier județean. Surprinzător acesta nu doar că își încearcă norocul pe listele pentru consiliul local dar este situat pe primul loc.

Fostul democrat liberal, Horaţiu Cătărig s-a arătat foarte deschis în a puncta de ce îşi mai doreşte încă un mandat de consilier judeţean şi de ce nu de…vicepreşedinte. Acesta este foarte optimist în ceea ce priveşte faptul că un ales al judeţului, dacă are un proiect ce constă în necesitatea clujenilor acel proiect  va fi votat de colegii săi indiferent de culoarea politică deţinută.

„Păi în ideea de a continua să facem anumite proiecte pentru judeţ eu mi-am completat în scris intenţia de a candida la această instituţie. Eu personal am început să militez pentru obţinerea de aparatură la spitalele ce se  află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Doresc alocarea fondurilor pentru dotarea acestora cu  aparatură de ultimă generaţie. În viitor voi mai avea iniţiative, bune pentru judeţ, care să fie susţinute în unanimitate ca acum. Eu  sunt convins că interesul cetăţeanului  bate culoarea politică. De altfel, orice ales din Consiliul Judeţean Cluj, fie el liberal sau social democrat, ce vine cu un proiect necesar comunităţii, primeşte votul  meu şi a tuturora. Drept dovadă, mă repet, proiectele mele ce au ca scop dotarea a spitalelor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, au fost susţinute şi de PSD” justifica acesta alegerea pentru instituţia judeţeană.

În asentimentul lui Horațiu Cătărig se află și consilierul județean Adina Rațiu care, în aceeași măsură și-a depus intenția de a primi mandat ori la primărie ori la județ.

 

Existența a două liste diferite pentru același scop

Chiar dacă fuziunea ar însemna conviețuirea celor două vechi formațiuni politice sub o singură siglă există posibilitatea ca cei din autenticul PNL să aibă propriul lor dosar de intenții de ocupare ale funcțiilor publice de la anul. Cu reținerile aferente de a nu  face publică acea listă, cei din secretariatul PNL nu neagă existența ei dar pasează de la o persoană la alta responsabilitatea de a o deține.

Într-o corectitudine politică se puteau întocmi două liste total separate ca mai apoi să se constituie una comună, astfel : o listă cu cei din vechiul PDL  și una cu liberalii autentici. Însă în ciuda existenței unei liste secrete, cea a democraților pare mai veritabilă deoarece conține și membrii din formațiunea mamă.

Vicepreședintele TNL Cluj Napoca, Victor Salcă susține că ar mai fi cel puțin doi membrii de partid ce au consolidat dorința de a apărea pe liste: Andrei Dandoș și Rareș Ferdean.

În  mandatul ce se va încheia în 2016 au obținut funcția de consilier local în primăria orașului, zece democrați liberali și aproape jumătate din numărul lor au prins un loc prin faptul că au candidat alături de PSD sub alianța Uniunii Social Democrate. Totalul scaunelor disponibile în instituția administrativă indică un număr de 27 de membrii, astfel că rămâne de văzut ce intenții vor fi ignorate conform celor decise de cei din biroul PNL de la București.

 

radu moisin

Fost primar, actual consilier și viitor în afara primăriei?

Radu Moisin, fostul primar interimar al municipiului Cluj-Napoca nu mai figurează de această dată pe liste. Recent, Moisin s-a alăturat unei case de avocatură din Cluj-Napoca, astfel că rămâne de văzut dacă va mai candida pentru un nou mandat în Consiliul Local sau va decide să rămână în avocatură.

De asemenea, în urmă cu câteva luni, Moisin nu confirma informaţiile apărute în Ziar de Cluj, potrivit cărora ar pleca din forul local, dar nici nu a lămurit neapărat lucrurile.Mai exact, site-ul prevedea o retragere în contextul unor divergenţe pe care Moisin le-ar fi avut cu primarul Emil Boc.

Contactat atunci telefonic de Monitorul de Cluj pentru a confirma sau infirma informaţiile, Radu Moisin nu a lămurit lucrurile foarte clar.În schimb, el anunţa pe pagina sa de Facebook că şi-a încheiat mandatul la Organizaţia de Tineret a fostului PDL Cluj.

1 COMENTARIU

  1. Si uite asa a fost odata PNL si-acum pe unde te uiti, nu mai e! Si uite asa, eu care pana acum am votat exclusiv PNL toata viata mea, la urmatoarele alegeri voi vota PSD. Mai mare bataie de joc fata de simpatizantii PNL nu putea sa existe decat aceasta fuziune de mizerie. Sa fiti fericiti fratilor, dar sa nu uitati ca voi, politicienii, depindeti de oameni ca mine, si ca mine sunt si altii care s-au simtit umiliti prin actiunea voastra. Si eu nu ma simt reprezentata de pedelei, ma simt doar rusinata de tot ce au facut, fac si vor face, sa fiti siguri de asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.