Dănuţ Andruş, unul dintre liderii fermierilor, a declarat în urma întâlnirii cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că mai multe cereri au fost aprobate, inclusiv amânarea ratelor. El a explicat că aceasta se referă la o Ordonanţă de Urgenţă care se află în proces de avizare și pentru care a primit asigurări că va fi aprobată în viitoarea şedinţă de Guvern.

El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis.

Dănuţ Andruş a declarat sâmbătă că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri care fuseseră solicitate de protestatari. Printre solicitări s-a aflat şi măsura amânării ratelor, Andruş explicând că este vorba de “acea ordonanţă de urgenţă care se află la avizare în Consiliul Concurenţei cu promisiunea că este trecută în proxima şedinţă de guvern”.

O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturil din toamna anului 2022. “Măsura a treia este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022, ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai. Aici ne referim şi la măsura acordării de 100 de euro UMV pe vaca de carne şi metiş, măsura acordării a 100 de euro Uvm de porc şi măsura acordării a 100 de euro UVM de pasăre”, a mai explicat fermierul.

De asemenea, el a mai afirmat că până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023.

Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns:
“Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul, scrie stiripesurse.ro.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor.
“Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii. El consideră că acest proiect este încheiat. “Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.

Citește și: Ministrul Adrian Câciu: Boc trebuie să îşi asume că în 2 ani clujenii trebuie să aibă metroul funcţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.