Romeo Cherecheș, fostul polițist care a demonstrat în instanță că Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj nu a fost în stare să înțeleagă legea în ceea ce privește calitatea de militar conferită de statutul de rezervist voluntar, i-a făcut o plângere penală lui Vasile Horațiu Mureșan, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cel care a refuzat să-i elibereze autorizația de procurare a unei arme letale pentru protecție și pază.

Plângerea a ajuns pe masa procurorului Alina Berchișan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, dar a fost clasată. Cu toate acestea, Cherecheș a făcut plângere împotriva ordonanței de clasare, arătând că magistratul ar fi trebuit să se abțină, având în vedere că este căsătorită cu un alt polițist, coleg cu Mureșan. 

Fostul polițist se luptă încă de la sfârșitul anului 2020 să intre în posesia documentului, având în vedere că în prezent deține calitatea de militar, iar prevederile legale îi permit acest lucru. După ce a întreprins toate demersurile necesare pentru a obține autorizația de procurare a unei arme letale de protecție și pază și i s-a închis ușa în nas, chiar dacă are o hotărâre judecătorească în acest sens, fostul polițist Romeo Cherecheș a încercat să ia măsuri împotriva lui Vasile Horațiu Mureșan, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 

După o serie de procese care s-au încheiat, în septembrie 2022, cu o decizie definitivă și executorie prin care Serviciul AESP era obligat să reevalueze cererea fostului polițist și să țină cont de faptul că îndeplinește condițiile prevăzute de lege, Cherecheș a formulat, la data de 20 martie 2023 o plângere penală împotriva polițistului Vasile Mureșan pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și nerespectarea hotărârilor judecătorești. 

Fostul polițist a reclamat faptul că șeful Serviciului AESP din cadrul IPJ Cluj a refuzat nejustificat să-i elibereze autorizația în contextul în care la data de 15 octombrie 2020 a depus toate documentele prevăzute de lege în acest sens. De asemena, Mureșan nu a eliberat documentul nici după ce instanța a pronunțat o hotărâre definitivă și executorie în acest sens. Mai mult, i-a cerut să depună încă o dată întreaga documentație pentru primirea autorizatiei și inclusiv să plătească o nouă taxă aferentă emiterii acesteia.

S-a întâmplat acest lucru în contextul în care magistrații de la Curtea de Apel Cluj au înlăturat ceața de pe ochii IPJ Cluj, arătând că Romeo Cherecheș are calitatea de militar în rezervă. 

„Având în vedere că intimatul reclamant este militar, fiind rezervist voluntar, astfel cum a  reţinut şi instanţa de fond, este îndeplinită în privinţa reclamantului condiţia prevăzută de  dispoziţiile art. 13 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 295/2004.”, au arătat magistrații de la Curtea de Apel Cluj în motivarea deciziei.

Soția unui polițist a clasat cauza pe motiv că faptele nu există

La data de 21 septembrie 2021, procurorul Alina Berchișan a emis o ordonanță de clasare prin care a arătat că faptele sesizate nu există. În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu magistratul a arătat că Vasile Mureșan, șeful serviciului, nu a înțeles că Romeo Cherecheș deține statutul de militar, până când instanța nu s-a pronunțat în acest sens. 

„Nu se poate susține că făptuitorul a efectuat un act în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-o lege, câtă vreme situația particulară a persoanei vătămate necesita lămuriri suplimentare și comportând mai multe interpretări, dovadă fiind că a fost necesară intervenția instanței pentru clarificarea situației. Mai mult, făptuitorul a motivat cu fiecare ocazie refuzul de eliberare a autorizației pe motivul lipsei îndeplinirii condițiilor cerute de lege, după analizarea prevederilor legale incidente (…)”, se arată în cuprinsul ordonanței de clasare.

Cât despre refuzul de a emite autorizația ulterior deciziei definitive și executorii pronunțate de Curtea de Apel Cluj, procurorul Alin Berchișan a arătat că Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj a făcut demersuri rapide pentru reevaluarera cererii, invitându-l pe Cherecheș la sediul instituției și solicitându-i fostului polițist o serie de documente pe care trebuia să le aducă în vederea completării cererii, pe motiv că unele acte din cererea inițială și-au pierdut valabilitatea.  

„Felul în care a procedat făptuitorul este unul întemeiat, mai ales prin raportare la dispozitivul deciziei civile nr. 900/2022, care nu obligă la emiterea autorizației, ci la reevaluarea cererii persoanei vătămate, cu luarea în considerare ca îndeplinită a condiției privind existența statutului militar al acesteia.”, a motivat procurorul Alina Berchișan.  

Polițistul cercetat, coleg și prieten cu soțul procurorului Alina Berchișan

După soluția de clasare, Romeo Cherecheș a făcut o plângere împotriva ordonanței prin care a arătat că procurorul Alina Berchișan ar fi trebuit să se abțină, deoarece este soția inspectorului principal de poliție Alexandru Berchișan, care este coleg de muncă și prieten cu Vasile Mureșan, iar în acest fel decizia sa putea fi influențată. 

„Consider că soluția dispusă este nelegală și netemeinică întrucât aspectele sesizate au fost analizate cu superficialitate, dezinteres profesional și părtinire a celeilalte părți, respectiv a polițistului Mureșan Vasile Horațiu de către procuror Berchișan Alina Andreea, care încă de la primirea cauzei se afla într-o stare de incompatibilitate conform Codului de procedură penală, respectiv imparțialitatea procurorului este afectată datorită faptului că soțul acesteia este polițist (functionar public cu statut special) în cadrul IPJ Cluj fiind coleg și prieten cu persoana reclamată.”, a arătat Romeo Cherecheș în plângerea formulată împotriva ordonanței de clasare.

Fostul polițist susține că a pus la dispoziția SAESP toate documentele necesare în vederea eliberării autorizației, insclusiv acte doveditoare a calității sale de militar. Romeo Cherecheș a arătat că a avut calitatea de militar activ, iar apoi a fost trecut în rezerva, a absolvit şcoala  militară de subofiţeri activi din cadrul MAI, ajungând în decursul timpului până la gradul de  plutonier adjutant.  

De asemenea, Cherecheș a absolvit cursurile de formare subofiţeri rezervişti voluntari de servicii pentru sprijin  logistic al acţiunilor de luptă/management financiar contabil specialitatea militară „contabilitate și  informatică de gestiune” organizat de M.Ap.N., iar din certificatul de absolvire rezultă fără dubii  calitatea sa de plutonier adjutant în rezervă, adică de militar în rezerva, aspect care rezultă şi din  „brevetul de subofiţer” eliberat de ministerul apărării naţionale. Mai mult, bărbatul a încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale U.M.01333 Focşani, un contract pentru  îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, care prevede „îndeplinirea serviciului militar în rezervă”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.