Proiectul Legii separării copilului de familie a fost finalizat, ne anunță Gabriela Firea, Ministrul Familiei. Acesta a fost finanțat cu 50 de milioane de euro prin PNRR, bani suficienți pentru a înființa nu mai puțin de 150 de centre de zi. Ministrul afirmă că proiectul rezolvă probleme esențiale precum norme clare în ceea ce privește intervenția autorităților în astfel de cazuri și previne separarea copiilor din familii cu risc.

„Premieră pentru protecţia copiilor din România! Cu ajutorul a 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, viaţa copiilor defavorizaţi se va schimba. Prevenim separarea copilului din familii cu risc şi acţionăm pentru rezolvarea nevoilor lor concrete, implicând şi comunitatea. Copiii care trăiesc în familii care se luptă pentru supravieţuire, copiii aflaţi în situaţii de risc, în pericol să abandoneze şcoala sau care sunt în medii violente trebuie ajutaţi şi sprijiniţi pentru a nu ajunge adulţi fără viitor. O ţară care nu-şi protejează copiii şi care nu le oferă şanse egale riscă să decadă chiar prin absenţa celor care o fac să progreseze: oameni pregătiţi pentru viaţă atât din punct de vedere psihic cât şi profesional”, a susţinut Firea, joi, într-o postare pe Facebook.

Ea a anunţat finalizarea Legii prevenirii separării copilului de familie, proiect asumat în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

„Stabilim norme clare pentru intervenţia autorităţilor în cazul copiilor şi a familiilor în situaţii dificile. De asemenea, înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului prin care identificăm şi înregistrăm toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie”, a adăugat ministrul.

Observatorul Naţional al Copilului va fi gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, iar situaţia fiecărui copil în situaţie de risc va fi monitorizată în timp real.

„Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanţă, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părţi: copil şi familie. Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni această separare. În mediul rural, situaţia este gravă: mai puţin de 1 din 10 localităţi au resursele esenţiale. În 570 de localităţi, 12 oraşe şi 558 de comune, nu există centre şi specialişti. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăţi totul! Autorităţile locale pot accesa fonduri pentru o reţea de 150 de centre de zi”, a explicat Firea.

Ea a menţionat că, până atunci, noua lege prevede că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, din care pot face parte de la directorul şcolii, poliţist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societăţii civile. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizaţia de şedinţă este egală cu 1% din salariul primarului.

„Fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcţie de necesităţile concrete. Are nevoie de haine, primeşte haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuinţa are nevoie de reparaţii sau obiecte electrocasnice”, a precizat ministrul Familiei.

Potrivit sursei citate, noua lege schimbă şi modalitatea de finanţare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanţării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcţie de numărul de copii înregistraţi în Observatorul Naţional Copilului.

Citește și: Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a păpat de la UE peste 16.000 euro/lună

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.