Consilierii locali din comuna Floreşti au votat un buget pe 2013 care conţine mai multe prevederi controversate. Printre acestea se numără achiziţionarea unui imobil privat, decizie care a fost atacată în instanţă. Dacă tribunalele dau trei sentinţe împotriva legislativului comunei, primarul poate desfiinţa actuala formă a acestui for local.

În urmă cu câteva luni, consilierii PDL, PSD şi UDMR au adoptat o hotărâre de Consiliu Local prin care administraţia comunei Floreşti ar fi achiziţionat un imobil implicat într-un litigiu care ameninţă liniştea mai multor cetăţeni. Povestea începe de la un ansamblu de blocuri care a primit autorizaţia de construire în anul 2008, în pofida opoziţiei vecinilor. Aceştia, proprietarii caselor din apropiere, au obţinut în instanţă anularea autorizaţiei de construire. Cu toate acestea, executivul floreştean a remis încă o autorizaţie prin care permitea continuarea lucrărilor, iar apartamentele din respectivele blocuri au fost cumpărate în plin avânt imobiliar.

Unul dintre proprietarii din zonă a insistat, însă, în instanţă, şi a obţinut o sentinţă definitivă pentru demolarea blocurilor. Pentru a aplana conflictul, consilierii locali au venit cu ideea de a cumpăra locuinţa respectivului vecin nemulţumit, şi au propus includerea acestei iniţiative în proiectul de buget pe 2013. Fiind refuzaţi de primar, iniţiatorul bugetului, consilierii au modificat întregul proiect şi au inclus suma de 86.000 de euro pentru a-l cumpăra. Horea Şulea a declarat că o asemenea măsură este ilegală şi se pot găsi şi alte soluţii.

Ilegalităţi în serie

O astfel de achiziţie nu poate fi făcută fără o licitaţie publică şi nici nu poate acoperi o eventuală ilegalitate comisă de fostul executiv al administraţiei locală, în momentul în care a eliberat autorizaţia de construire pentru blocurile din vecinătatea casei respective, astfel că instanţa va fi cel mai probabil de partea reclamantului.

În această problemă a fost sesizată şi Prefectura Cluj, care a cerut anularea deciziei în Contencios Administrativ. Subprefectul Mihnea Iuoraşa fost prezent la ultima şedinţă a deliberativului din Floreşti. „Aplicarea Legii te face nepopular. Am atacat în contencios decizia executivului floreştean. Am făcut acest demers, la fel cum am făcut şi în cazul unor primari PDL, PNL sau PSD ori UDMR. Atributul instituţiei prefectului este aplicarea Legii. Nu putem să lăsăm oamenii să fie demolaţi, dar trebuie găsite soluţii legale. Fiind atacată în contencios HCL privind achiziţionarea imobilului Casa Breazu de pe Florilor 9 este suspendată de drept până la o decizie a Instanţei.

Consiliul Local Floreşti poate între timp revoca respectivul act, caz în care judecata se suspendă sau modifica în întregime sau parţial respectivul act, caz în care judecata merge mai departe. Am atacat în contencios respectiva HCL din următoarele motive: fiind vorba de o decizie privind patrimoniul, ea trebuia luată cu minim două treimi din numărul consilierilor, adică 12 voturi. Or, ea a fost adoptată cu votul a 11 consilieri. Apoi, Legea Finanţelor Publice prevede obligativitatea menţionării sursei de fonduri în cazul achiziţiilor. În HCL respectiv  se încarcă bugetul fără a se indica sursa. Achiziţia trebuia făcută din bugetul pe 2012, cu o rectificare pozitivă de buget”, a spus subprefectul, citat de FTR.

Trei sentinţe şi adio!

Totuşi, primarul Floreştiului a trimis spre aprobare bugetul, pentru a nu bloca activitatea administraţiei locale a comunei. „Chiar dacă nu sunt de acord cu modul în care a fost împărţit acest buget, el va rămâne aşa, în forma în care s-a adoptat, urmând să fie validat de către instituţiile de stat abilitate”, a declarat primarul. „Este clar că nu e roză situaţia din administraţia locală a Floreştiului, pentru că atâta timp cât nu ne putem înţelege, nu văd cum putem crea proiecte pentru locuitorii comunei noastre. Ca atare, voi vedea ce soluţii sunt”, a mai adăugat acesta Şulea.

Potrivit declaraţiilor din presa locală, primarul nu exclude posibilitatea de a ataca în instanţă şi hotărârea de buget, dat fiind că aceasta mai cuprinde şi alte amendamente prin care s-au făcut alocări de fonduri nejustificate. Una dintre acestea ar fi alocarea unei sume de aproximativ 250.000 de lei pentru realizarea unui cabinet stomatologic, fără a fi fost identificată o locaţie în sensul acesta, şi fără a fi făcut vreun studiu privind oportunitatea unei astfel de investiţii.

În plus, consilierii locali au tăiat din fondurile prevăzute în buget pentru reparaţii, pentru extinderea iluminatului public, pentru întreţinerea sistemelor de  iluminat, pentru serviciile de ecarisaj, salubritate, montare de coşuri de gunoi, întreţinere drumuri sau deszăpezire, fără a da explicaţii clare în legătură cu aceste amendamente. Toate hotărârile de consiliu considerate nelegale pot fi atacate în Contencios Administrativ, iar în cazul în care acesta obţine minim trei sentinţe favorabile, are posibilitatea de a iniţia procedura pentru dizolvarea Consiliului Local.

Blocurile buclucaşe

În anii 2007-2009, Grupul Imperialii, din care fac parte companiile Imperialii Construct şi Imperialii Agenţie Imobiliară, aflate în proprietatea lui Bogdan Bârdeş, a realizat în Floreşti 2 investiţii imobiliare, una pe strada Eroilor şi una pe Valea Gârbăului.

Ulterior, unul din cei patru proprietari ai imobilelor de lângă blocuri a cerut în instanţă respectarea dreptului său de proprietate şi constatarea încălcării limitei de proprietate. Justiţia a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă privind demolarea blocurilor respective. Totodată s-a anulat autorizaţia de construire care fusese dată după o derogare de la normative, de către fostul consiliu local şi fostul primar Ioachim Vancea. Cumpărătorii încă nu au acte de proprietate pentru apartamente, iar marele investitor imobiliar este dispărut din 2009.

Primăria a depus acum trei ani întâmpinare în procesul de contestare a executării silite privind demolarea, arătând că imobilele au alte autorizaţii, dar a pierdut. Astfel, vecinul care a câştigat procesul în instanţă s-a arătat dispus să primească o despăgubire, pe care generosul Consiliu Local a inclus-o în bugetul pe 2013.

Diana Gabor

 

 

1 COMENTARIU

  1. Referitor la articolul din data de 23.04.2013 legat de investitorul de la ImperiaLii Construct,legat de proiectele de la Floresti aveti informatii eronate,nu e disparut,e la Cluj si lucreaza la Agentia Pitas de foarta multa vreme,vizitati pagina ww.pitas.ro,si vedeti ce functii mari are domnul Bardes.La Casa Pitas e refugiul celor cu probleme deoarece pot lucra la negru.Sa fim seriosi, cine a facut vreun control la agentiile imobiliare din cluj?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.