Continuăm să aducem în atenția cititorilor noștri cele mai importante anchete jurnalistice făcute de către echipa Gazeta de Cluj. Astăzi vă prezentăm, ca de început, situație unei tinere mame bătute de un fost polițist.

Florica Moldovan, o tânără mamă de etnie romă, cu un copil sugar în brațe și cu altul de mână, a fost bătută în mijlocul autogării din Zalău de șoferul unui microbuz, fost polițist, care nu a vrut să o transporte, chiar dacă erau locuri libere. Judecătoria Zalău i-a condamnat pe amândoi: șoferul a primit o condamnare de un an și 10 luni cu suspendare, iar femeia bătută a fost pusă să plătească o amendă de 1800 lei pentru deranjarea ordinii publice. Recent, Curtea de Apel Cluj a redus 600 de lei din amenda primită de Florica Moldovan.

Continuăm seria cu anchetele noastre și vorbim astăzi despre moții din Beliș, care au fost chemați la un referendum de primarul condamnat pentru corupție. Primăria Comunei Beliș a câștigat procesul cu Prefectura Cluj pentru a obține dreptul de a organiza un referendum prin care locuitorii să decidă dacă teritoriul comunei să mai facă parte din Parcul Natural Apuseni. Viorel Matiș, primarul localității a spus că a apelat la acest artificiu legislativ pentru că regulile impuse de legislația parcurilor naturale încurcă planurile de dezvoltare ale comunei. Însă, comuna nu are niciun plan concret de dezvoltare, nici măcar site-ul primăriei nefiind funcțional.

O altă anchetă jurnalistică importantă este cea despre Curtea de Apel Cluj care i-a dat Primăriei Cluj Napoca o șansă pentru recuperarea fraudei U Cluj. Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în dosarul fraudării U Cluj cu aproximativ 11 milioane de euro. Instanța a dat o sentință definitivă prin care a menținut soluția de achitare a tuturor celor implicați, dar a oferit posibilitatea Primăriei Cluj Napoca de a recupera o parte din banii ”evaporați”. Rămâne de văzut dacă administrația locală va deschide un proces pe latură civilă pentru a începe acest demers. Într-o situație similară, în care autoritatea locală clujeană a fost prejudiciată cu jumătate milion lei prin intermediul Federației Share, organizatorul primei ediții Untold, Primăria Cluj Napoca nu s-a arătat interesantă să recupereze banii.

Nu putem să trecem cu vederea peste o anchetă „de suflet” a ziarului nostru, mai exact despre cea unde am scris că Lucian Bode și-a publicat cartea la o editură clujeană folosită de pușcăriași la reducerea pedepselor. Editura la care ministrul de Interne Lucian Bode și-a publicat teza de doctorat declarată plagiată îi aparține unui director de departament din cadrul Universității Babeș Bolyai. Este vorba despre Marian Claudiu Nicușor, Doctor în Relaţii Internaţionale, care, potrivit declarații de avere desfășoară activități de conducere și didactice în universitatea clujeană. El nu a trecut în declarația de avere faptul că deține editura respectivă. Editura CA Publishing, cu sediul într-un apartament de pe Bulevardul Eroilor, a fost folosită de foști pușcăriași încarcerați la ”beciul domnesc” pentru publicarea cărților care i-au ajutat la reducerea pedepselor. 

Ultima investigație din această serie este despre modul în care Universitățile din Cluj-Napoca au primit bani publici să își identifice plagiatorii, dar n-au găsit nimic. În Cluj-Napoca există 6 universități care au școli doctorale și mii doctori. În 2021, în urma mai multor scandaluri cu personalități descoperite că au cochetat cu plagiatul, Ministerul Educației a emis un ordin prin care a pompat câteva zeci milioane de lei în universități pentru a le încuraja să îi depisteze pe plagiatori. A fost ca și cum ai încerca să plătești un șarpe otrăvitor pentru a-l convinge să se muște. Rezultatul a fost că nicio universitate din Cluj Napoca nu a reușit să își găsească plagiatorii, dar banii s-au cheltuit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.