Cu stema și drapelul în spate, parlamentarii readuc sistemul comunist. Astfel, s-a propus o inițiativă legislativă legată de arborarea drapelului național. Se intenționează modificarea Legii 75/1994, care reglementează modul de arborare a drapelului național, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

 

Conform deputaților, din ce în ce mai des, în România se intonează imnuri ale unor organizații sau ale unor organizări teritoriale, pe care România nu le recunoaște. Astfel, parlamentarii vor să aducă modificări ale legii, pentru cei care ofensează însemnele de stat ale României.

”În ultima perioadă, din ce în ce mai des, în România se intonează imnuri ale unor organizații sau ale unor organizări teritoriale, pe care România nu le recunoaște. De asemenea, sunt arborate alături de drapelul național o serie de drapele nerecunoscute de statul român, uneori aceste drapele înlocuiesc drapelul oficial al României.La festivitățile ocazionate de desfășurarea unor evenimente sportive sau la unele festivități organizate de unele autorități locale, se intonează imnuri aparținând unor organizații regionale care nu sunt recunoscute nici de România, nici la nivel internațional. La aceleași evenimente apar, spre cinstire și onor, steaguri aparținând unor entități care cer nerespectarea ordinii constituționale sau eliminarea caracterului unitar al statului român din Constituția României”, se arată în propunerea legislativă.

  

Zlati și Itu, cosemnatari ai Legii

Printre parlamentarii care susțin inițiativa legii se află și clujenii Cornel Itu, deputat PSD și Radu Zlati, deputat PNL. Trimiși de la Cluj pentru drapel, imn și stemă, cei doi deputați cred că această propunere legislativă este una benefică care va schimba educația în ceea ce privește cultivarea sentimentului național.

”E o inițiativă bună. E foarte bine în comisia juridică. Mă bucur ca și alții o apreciază și o duc înainte.Am discutat cu colegul nostru de la PSD, deputatul Sorin Avram Iacoban, care a avut această propunere și mie mi se pare benefică abordarea steagului României. Atât la meciuri, atât în anumite festivități și la ocazii deosebite”, a declarat deputat PSD Cluj.

De asemenea, și deputatul clujean PNL, Radu Zlati are o părere bună în ceea ce privește propunerea legislativă:”Daca nu mă înșel și nu mă înșel, sunt unul dintre cosemnatari sau ar fi trebuit să fiu pentru că inițiatorii m-au contactat și mi-am manifestat acordul, deci nu pot să am numai o părere bună”, a declarat deputatul PNL Cluj.

Întrebat dacă crede că aceasta este cea mai mare problemă a României în momentul de față, aceasta a răspuns că:

”Nu, evident, dar este una dintre problemele care mi-au fost aduse înainte și cu care am fost de-acord”.

 

Deputații au găsit soluția salvării educației în România: imnul de intonat

Pentru ca în țara asta să se trăiască mai bine, deputații iau măsuri urgente în dezvoltarea educației în ceea ce privește cultivarea sentimentului național. Practic, parlamentarii propun ca imnul național sa fie intonat la începerea cursurilor si la liceu, nu doar in învățământul destinat claselor 1-8.

”În învățământul liceal nu se mai cântă imnul național la începutul programului zilnic, iar unele televiziuni românești care emit pe teritoriul României nu au în grila de programe intonarea imnului național, aceeași situație înregistrându-se și în cazul stațiilor radio românești care emit pe teritoriul național”, se prezintă în propunerea legislativă.

 

Practic, conform noului proiect de lege, imnul național se va intona „cu ocazia desfășurării competițiilor sportive locale, naționale sau internaționale desfășurate pe teritoriul național, indiferent de locația de desfășurare a acestora. Imnul va fi intonat in locațiile de pe teritoriul național în care se desfășoară competiții sportive oficiale  la nivel local, național sau internațional si in care Romania este reprezentata de un sportiv, o echipa de club sau o selecționată națională”.

De asemenea, pentru emisiunile de la radio și de televiziune românești, legea va avea următorul conținut:

”La deschiderea și închiderea emisiunilor stațiilor Radio României și Televiziune Româna, precum și la deschiderea emisiunilor tuturor stațiilor radio li de televiziune românești care emit pe teritoriul României, în interpretare vocală. În cazul stațiilor de televiziune menționate, în timpul intonării Imnului Național pe fundal va apărea drapelul național și mesajul scris cu majuscule: <<IMNUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI>>”.

 

Parlamentarii vor să ridicăm ”steagul”

În plus, în articolul 8 din această lege se prevede foarte clar că:

”În situația în care odată cu drapelul României se arborează unul sau mai multe drapele de stat străine, recunoscute de România conform tratatelor internaționale ori conform uzanțelor diplomatice sau pe bază de reciprocitate, drapelul României se arborează altfel: a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va așeza în stânga, privind drapelele din față; b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine și numărul drapelelor este impar, drapelul României se va așeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi așezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din față. Este interzis arborarea alături de drapelul României a drapelelor care nu reprezintă de stat recunoscut de România sau drapelelor unor regiuni de pe teritoriul național, regiuni care militează pentru segregare teritorială sau pentru încălcarea ordinii constituționale. Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale și vor fi amplasate la același nivel”.

 Radu zlati

Legea  propune și măsuri de sancționare

Pentru cei care nu respectă imnul național sau steagul României, acest proiect de lege propune și niște măsuri de sancționare.

”Pe teritoriul României este interzisă intonarea unor imnuri aparținând unor state terțe nerecunoscute de România, sau aparținând unor regiuni de pe teritoriul național sau din afara teritoriului național ori a oricăror entități care militează pentru segregare teritorială sau încălcarea ordinii constituționale”, se mai arată in proiectul de lege.

S-a reglementat faptul că Guvernul României are la dispoziție maxim 60 de zile pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a legii, în sensul stabilirii sancțiunilor specifice și pentru articolele care completează dispoziția legală deja în vigoare.Prezenta lege va intra în vigoare în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, conform art. 78 din Constituția României.

 

La mintea cocoșului

Având în vedere faptele prezentate, nu putem să trecem cu vederea că se insuflă cu forța sentimentul de patriotism. Patriotismul este o valoare care trebuie cultivată. Intonarea imnului obligatoriu e patriotism sau e patriotardă?

Din ce cauză asistăm la o degradare a valorilor și a simbolurilor naționale? Că nu se intonează zilnic imnul național sau din cauza modului în care funcționează instituțiile statului?

Când scopul acestei propuneri legislative este dezvoltarea educației, nu ar trebui ca actul educativ să fie mult mai subtil? Oare prin această obligație nu se va produce efectul invers dorit și adolescenții vor respinge acest ordin, iar imnul își va pierde partea sentimentală?

Domnilor deputați, de ce nu se propun legi mai bune pentru ca în țara noastră să se trăiască mai bine și să nu mai fim considerată o țară ieftină cu conducători corupți? Oare dacă România nu va mai fi un generator de corupție, nu ne vom implica mai activ în formarea spiritului patriotic, astfel încât simbolurile naționale să rămână obiecte de venerație?

Dar până atunci, vom cânta.

stema romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.