Adrian Dohotaru, director executiv la Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S, trage un semnal de alarmă cu privire la PUZ-ul Carbochim, precizând că în studiul arboricol se prevede clar tăierea (extragerea) a 215 copaci din cei 363 de arbori.

„Dle Boc, veți aproba taierea a sute de copaci pentru mall?
Am primit asigurări de la Vlad Negru, arhitectul Iulius pentru PUZ Carbochim, la precedenta dezbatere din Comisia de Urbanism că nu se taie copacii ca în randările unde sunt alei fără vopaci la râu. La fel am primit și de la investitori. Arhitectul Vlad Negru este și membru al Comisiei de Urbanism. Însă studiul arboricol pus la dispoziție de primărie de cateva zile prevede clar tăierea (extragerea) a 215 copaci din 363 de arbori! Brusc, toți copacii sunt bolnavi și în pericol de prăbușire. La nivelul zonei industriale, acum în „regenerare” sunt zeci de mii de copaci. Daca și alti investitori fac ca Iulius mii sau zeci de mii de copaci la Someșul nostru vor fi tăiați.
Deci, Iulius nu doar ca propune spațiu verde la sol de patru ori mai puțin decât prevede Planul Urbanistic General, dar taie, potrivit studiului comandat de investitor, aproape două treimi din copacii de la Someș și de pe proprietatea lor”, se arată în mesajul postat de Adrian Dohotaru.

De asemenea, directorul SOS a precizat că va cere un studiu independent de planurile investitorilor imobiliari la nivelul fostei zone industriale a Clujului nu doar pentru patrimoniu, dar și pentru biodiversitate, care potrivit PUZ Iulius, „nu este cazul” a fi pusă în pericol de investiția care rade 13 hectare de istorie locală.

„Voi cere Comisiei să aștepte concluziile proiectului de mobilitate durabila la Someș la nivel metropolitan, nu sa avem parcare de 4.500 de locuri la Somes, unde e nevoie de mai mult trafic ciclist și pietonal în preajma apei si de mai puțin trafic auto. Nu uitați că întreruperea traficului auto spre mall în jurul primului lac din Gheorgheni a fost un succes mare, sa nu repetăm aceleași greșeli acum! Voi cere Comisiei locuințe publice, așa cum primarul Emil Boc a zis la o comisie de urbanism la care am participat că sprijină ca investitorii privați sa cedeze o cota parte catre primarie, care oferă chirii mai accesibile. Am cerut Primăriei mai multa transparență legată de proiect, vedeti proiectul în comentarii, cu studiile aferente. Revin cu mai multe detalii pe care le publicăm aici pentru ca media, în bună măsură, e cumpărată de investitori, care prezintă reclame la proiect, deci dați share ca prietenii sau familia voastră să nu fie expusă doar la comunicare unidirecțională”, a conchis Adrian Dohotaru.

Citește și: Biroul procurorilor europeni din Cluj-Napoca anchetează universitatea din Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.