Minodora Luca, primar de 20 de ani ai comunei Băişoara, candidata PNL a acordat un interviu Gazetei de Cluj legat de noul său mandat. Dezvoltarea staţiunii Muntele Băişorii este printre obiectivele sale principale.

 

Andreea Lagy: De când sunteţi primar şi cum aţi ales această profesie?

Minodora Luca: Sunt primar din 5 iunie 1996, atunci era Partidul Democrat, când domnul Păcurariu l-a rugat pe soţul meu să candideze, iar el a refuzat, dar a întrebat dacă este de acord ca eu să candidez. Am dorit mult să facem administraţie publică.

A.L.: Comuna Băişoara este cea mai frumoasă comună din Ardeal. Intenţionaţi să mai aduceţi ceva nou în domeniul turismului?

M.L: Demult mă lupt pentru staţiunea turistică Muntele Băişorii. Dar este o problemă care ne împiedică să mergem mai departe cu staţiunea. Avem o scoatere de pădure din circuitul silvic. Atunci când a căzut Guvernul Boc, a revenit Guvernul Ponta, răspunsul a fost că trebuie să-mi refac documentele. Eu am trimis cerere în speranţa că voi primi un răspuns mai detaliat despre ce înseamnă această refacere de documente. De cinci ani de zile aştept un răspuns de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi nu l-am primit.

Mai doresc să achiziţionez maşină de bătut zăpada, lucrări de amenajare şi întreţinere de pârtii, un lac de acumulare, de asemenea, pe listă, tablou electric. Bugetul local al comunei este de 490.000 de lei, . Cu sumele astea atât de mici mă lupt să îmbunătăţesc zona. Aici, aerul ozonat ocupă locul doi în Europa. Vor începe lucrările la drumul judeţean.

Pentru comună, în schimb, doresc să precizez că pentru tineri am făcut o sală de fitness, ,  o sală de sport, un muzeu al satului, doresc în continuare să fac un club al pensionarilor,

 

A.L.: Care sunt şansele d-voastră pentru a deveni din nou primar? Credeţi că o să vă voteze oamenii?

M.L: Nu îmi pun problema că nu aş câştiga un nou mandat, pentru că fac parte din această comunitate de 45 de ani şi oamenii îmi evaluează toate preocupăriile şi intenţiile mele. Comuna Băişoara nu este altceva decât familia mea extinsă, eu ajut atât cât pot. Am două fete peste ocean, cărora le simt lipsa, iar oamenii de aici compensează dorul meu faţă de ele. Soţul meu a decedat anul trecut, iar mie nu mi-a rămas nimic decât să mă lupt pentru această comună, aşa cum am făcut de 20 de ani.

 

A.L: Aţi lucrat şi în învăţământ. Vă place mai mult să lucraţi în administraţie publică?

M.L: Prima dată când am ajuns aici, am lucrat ca şi profesoară în satul Agriş, unde am lucrat pe catedra de biologie, iar în anul următor am lucrat în Muntele Băişorii, în anul 1972. Am pus un accent mare pe şcoală, biserică şi familie.

Administraţia publică nu o fac fluierând, pentru că este foarte grea. Aici trebuie să se meargă pe proiecte, să fii foarte atent la ceea ce se întâmplă. Perioada din campania electorală e cea mai urâtă din viaţă de primar. Mulţi se arată că te susţin, iar când vin alegerile observi că, de fapt, nu a fost aşa.

Canalizarea este făcută pe proiecte locale, nicidecum europene. Străzile au fost asfaltate, înainte noroiul era până la gleznă. Doar câtevă străzi lăturalnice au rămas neasfaltate.

De asemenea, sunt membră în Consiliul Europei de la Strasbourg de 12 ani, membră în Camera Puterilor Locale şi Regionale. Am fost membră în Comisia de Cultură, Educaţie, Mass-Media şi Sport, iar acum doi ani am devenit Vicepreşedinta a Comisiei cu probleme de actualitate, alături de Germania, Irlanda, Armenia, Ucraina şi România. Suntem 5 reprezentaţi din România, iar unul este primarul din Băişoara. Acolo mă lupt pentru România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.