Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu primarul din Huedin, liberalul Mircea Moroșan, omul care în prezent se află în cursa electorală pentru alegerile locale, în scopul de a mai obține un mandat pe aceeași funcție.

Mircea Moroșan declară detașat că motivul pentru care este din nou candidatul PNL la Huedin constă în finalizarea proiectelor de dezvoltare a orașului, începute în urmă cu opt ani…

 

Campanie electorală liniștită pentru Moroșan

Mihaela Trif: Care este motivul pentru reînscrierea în cursa electorală?

Mircea Moroșan: În primul rând, am decis să candidez pentru încă un mandat de primar al Huedinului pentru a finaliza proiectul de infrastructură început în mandatele anterioare. Mă bucur să pot spune că prin acest proiect și multe altele, s-au creat locuri de muncă. S-a reușit de asemenea asfaltare într-un procent considerabil a străzilor din oraș, înființarea unei stații de epurare, implementarea unui proiect de canalizare, dar în principal infrastructura orașului trebuie dusă la bun sfârșit de către oameni ce au luptat încă de la început pentru realizarea ei.

 

M.T.: Vă aflați la jumătatea campaniei electorale. Cum decurge aceasta și ce dificultăți ați întâmpinat până în prezent?

Mircea Moroșan: Pot spune că la Huedin desfășor  o campanie liniștită. Desigur au existat acuzații nefondate la adresa mea din partea PSD-ului, dar oamenii care mă cunosc, electoratul a avut prilejul de a se convinge de realizările din mandatele anterioare. Chiar recent, într-una din dimineți, două panouri electorale au fost vandalizate și vopsite. Am acționat legal cu plângere la poliție și în scurt timp s-a remediat problema prin refacerea panourilor afectate. Mă bucur că nu mai există acea nebunie cu afișele lipite abuziv pe toții stâlpii, iar mai apoi vandalizate.

M.T.: În raport cu contracandidații dumneavoastră, pe ce poziție vă situați?

Mircea Moroșan: Pot spune că mare parte din campania mea electorală a fost finalizată încă de anul trecut, perioadă în care s-au finalizat mai multe proiecte ce au contribuit direct la dezvoltarea Huedinului. Am făcut lucruri foarte multe și foarte bune, iar beneficiarii au fost exclusiv locuitorii. De departe de a suna ca laudă, dar oamenii se pot mândri cu aceste rezultate pe care le-a obținut administrația locală.

 

Provocări întâmpinate de edil sau lipsa sprijinului de la Consiliul Județean Cluj

M.T.: Care a fost evoluția bugetului orașului Huedin? S-a înregistrat o creștere sau o scădere a veniturilor pentru administrare locală?

Mircea Moroșan: În ultimii ani, bugetul a rămas aproximativ la fel. Lucru care înseamnă un lucru foarte bun. Cu alte cuvinte, veniturile de la Consiliul Județean Cluj s-au diminuat substanțial, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să dezvoltăm orașul. Ba mai mult, am fost pregătiți să facem față acestei provocări.

Cu toate că nu am mai primit același ajutor financiar datorită conducerii instituției, ne-a ajutat foarte mult faptul că am reușit în mandatul anterior acestuia să facem economii substanțiale.

Anual aproximativ 70% din bani au fost alocați pentru investiții. S-a investit în continuu, iar acest lucru se poate observa acum cu ușurință.

 

M.T.: Ce le puteți spune locuitorilor despre Fondurile Europene în raport cu administrația locală din Huedin?

Mircea Moroșan: Au existat recent acuzații din partea PSD cu privire la faptul că nu s-au accesat mai multe fonduri de la Uniunea Europeană. Însă un lucru foarte important, ce aceștia omit să îl menționeze, deși îl cunosc, constă în faptul că în ultimii ani, s-au derulat proiecte pentru dezvoltarea rurală și prea puțin s-a pus accentul pe cea a mediului urban cu număr redus de locuitori.

Cu toate acestea, și aici am reușit o victorie importantă pentru comunitate: Vorbim de asocierea dintre Huedin și Compania de Apă Someș prin care s-au primit și cheltuit 16 milioane de euro pentru sistemul de apă și canal, o stație de pompare a apei și o stație de epurare ultra-modernă.

 

Dificultăți administrative și probleme actuale

 

M.T.: Care sunt problemele actuale cu care se confruntă locuitorii din Huedin?

Mircea Moroșan: În primul rând suntem afectați la fel ca și celelalte unități teritorial-administrative de situația cu depozitarea deșeurilor. Gunoiul colectat din Huedin este transportat până dincolo de Oradea cu costuri foarte mari. Așteptăm cu interes finalizarea stației centrale de la Cluj.

A doua problemă constă în prezența unui număr mare de câini vagabonzi ce, conform legislației actuale, ne-ar costa enorm de mult să investim într-o soluție. Practic, ar trebui să înființăm, repet- conform legii, un spital pentru câinii străzii, să angajăm un medic veterinar, cel puțin doi hingheri, și să alocăm lunar bani pentru hrana și vaccinurile aferente.  La un simplu calcul vă pot spune că o astfel de soluție ne-ar costa două bugete anuale.

De altfel, Guvernul României și-a întors fața de la problema cu traficul intens de pe drumul E 60, fiind incapabil de a aloca un milion de euro pentru proiectul nostru, gata făcut, pentru centura ocolitoarea a Huedinului.

Am depus la Ministerul Economiei de patru ani studiul de fezabilitate și proiectul tehnic apropiat de Agenția de Reglementare a Energiei pentru distribuția de gaz. În prezent avem conducta dar nu avem distribuția din cauza incompetenței nu-știu-cui. De la Minister  ni se prezintă tot felul de scuze, dar iată ca timpul trece și noi suntem singura zonă din județul Cluj ce nu are făcută distribuția la gaz.

 

Curtea de Apel Cluj i-a reabilitat numele

În urmă cu un an, primarul Mircea Moroșan era acuzat de către Agenția Națională pentru Integritate că s-ar fi aflat în conflict de interese în perioada în care soția acestuia a ocupat o funcție în conducerea Spitalului Huedin. Însă, din fericire pentru edil, Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză și a considerat că acuzațiile ANI sunt nefondate.

„„Am fost la București și le-am trimis scrisori. Mi s-a comunicat că nu  sunt considerat ca implicat în conflict de interese și  uite că acum apar pe acea listă. O fi comandă politică. Problema lor e că eu îi  bat pe toți  la alegeri și vor să mă scoată din joc, să pierd cu ani și 3 ani să nu mai pot candida. Dar nu  îmi fac griji. Voi lupta și voi câștiga procesul înainte ca alegerile pentru primărie de anul viitor să înceapă” declara în 2015 Mircea Moroșan.

În prezent, acesta  obținut decizia de la Curtea de Apel Cluj: Admite în parte cererea formulată de reclamantul MM în contradictoriu cu pârâta ANI şi în consecinţă: Anulează raportul de evaluare nr. 21556/G/II din 26.05.2015 emis de pârâtă. Care a rămas definitivă și irevocabilă.

În încheiere, primarul din Huedin a declarat că platforma sa electorală conține 10 puncte pe care le poate realiza și finaliza  într-un viitor mandat și că în continuare ca sprijinit atât școlile, spitalul, cât și colaborarea cu autoritățile. De asemenea Mircea Moroșan anunță că dorește dezvoltarea tradiției meșteșugurilor și a folclorului din zonă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.