Noul spațiu în care va funcționa Farmacia 89 a Spitalului Clinic Județean de Urgență este pregătit să fie dat în folosință. Proiectul reprezintă rezultatul bunei colaborări dintre Consiliul Judetean Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, Societatea Terapia SA și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Investiția în cauză a presupus reabilitarea, modernizarea unui corp de clădire (demisol și parter)  – monument istoric – în care, la un moment dat, a funcționat tâmplăria spitalului, și transformarea acestuia într-un spațiu adecvat pentru o farmacie de spital cu circuit închis.

Motivele relocării Farmaciei Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca are în structură trei farmacii cu circuit închis. Farmacia care a fost relocată – Farmacia 89 – a funcționat până acum câțiva ani într-un spațiu al Primăriei Cluj-Napoca, localizat pe strada Moților. Ulterior, Primăria Cluj-Napoca a decis utilizarea respectivului spațiu pentru altă activitate. În consecință, Farmacia 89 a fost relocată în clădirea care deservea Compartimentul Clinic Medicina Muncii. 

Conform planului de dezvoltare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în clădirea care deservea înainte Compartimentul Clinic Medicina Muncii va fi construit Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală – un proiect amplu care va presupune reabilitarea și recompartimentarea clădirii existente, precum și construirea unui corp nou de clădire. 

La momentul actual, proiectul a primit aprobarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe. Astfel, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușca, a luat decizia mutării Farmaciei 89 într-un spațiu modern, cu circuite funcționale și cu dotare modernă.

În altă ordine de idei, spațiul în care se va reloca Farmacia a fost anterior un atelier de tâmplărie. 

“Nu se poate ca în anul 2020, la intrarea într-un spital, primul lucru cu care pacienții intră în contact să fie atelierul de tâmplărie”, a declarat pentru Gazeta de Cluj managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușca.

Reprezentantul instituției medicale în cauză a mai precizat faptul că se are în vedere și relocarea Farmaciei 90.  

“Pe termen mediu, ne propunem, de asemenea, să relocăm Farmacia 90, care în prezent funcționează în clădirea Direcțiunii, în aceeași zonă”, a spus Petru Șușca.

Beneficiile relocării Farmaciei 89

Potrivit declarațiilor reprezentantului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, beneficiile relocării farmaciei vizează eficientizarea activității. 

Mai mult, dotările moderne permit prepararea medicamentelor și păstrarea acestora în condiții optime, mai ales în cazul acelor medicamente care necesită condiții speciale de depozitare. 

În altă ordine de idei, spațiul nou facilitează respectarea circuitelor și permite eliberarea medicamentelor în cadrul Programelor Naționale de Sănătate. 

“Pentru mine, personal, este important ca angajații să aibă cele mai bune condiții de lucru. La acest moment, cred că avem una dintre cele mai frumoase și performante farmacii cu circuit închis din sistemul medical românesc”, a evidențiat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. 

Tratamentele sunt achiziționate prin proceduri de licitații publice

Medicamentele și tratamentele din cadrul Farmaciei 89 sunt achiziționate prin proceduri de licitații publice, potrivit declarațiilor managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

“Medicamentele vor fi achiziționate prin proceduri de licitații publice. Nu există o singură firmă de la care le achiziționăm. Spre exemplu, în cadrul licitației care se desfășoară acum sunt 25-30 de participanți înscriși, pentru 500 de loturi – un lot corespunde unei categorii de medicamente. Câștigătorii – adică firmele care vor furniza medicamentul –  variază în funcție de lot”, a afirmat managerul unității sanitare.

“Ca o completare, țin să precizez că sumele investite în achiziția medicamentelor, în ultimii 6 ani, au crescut constant, cheltuielile aferente achiziției de medicamente în anul 2019 ajungând la 48.000.000 lei, incluzând programele naționale de sănătate”, a menționat Petru Șușca.

Cât a costat punerea în folosință a Farmaciei 89 în noua clădire

Reabilitarea spațiului a presupus renovarea în întregime a clădirii în care funcționa atelierul de tâmplărie (demisol și parter) – clădire monument istoric. 

Reamintim în acest sens faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca funcționează în sistem pavilionar, în peste 30 de clădiri distincte. Majoritatea dintre acestea sunt declarate monumente istorice și sunt construite în jurul anului 1900. Vechimea clădirilor generează, astfel, costuri foarte mari, atât când vine vorba de întreținerea acestora, cât și dacă punem problema lucrărilor de reabilitare care se realizează la nivelul instituției medicale. 

Pe lângă cele amintite, este important de menționat faptul că au fost achiziționate echipamente pentru prepararea medicamentelor și pentru depozitarea acestora. 

La acestea se adaugă mobilierul special pentru farmacie. “Valoarea totală a investiției se situează în jurul sumei de 3.500.000 lei, inclusiv sponsorizare de 500.000 lei din partea Companiei Terapia SA, pentru proiectarea și achiziționarea mobilierului specific pentru farmacie și spații de depozitare,specifice pentru desfășurarea activității de farmacie”, a subliniat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Potrivit declarațiilor reprezentanților instituției sanitare, pentru întreaga investiție s-au făcut câteva alocări, după cum urmează: Consiliul Județean Cluj a susținut lucrarea cu 1.467.000 lei, iar Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a alocat în acest sens suma de  835.000 lei. De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a investit în proiectul în cauză și venituri proprii – vorbim aici de suma de 825.000 de lei. 

Ce presupune, concret, reabilitarea clădirii

Reabilitarea spațiului în care va fi funcționa Farmacia 89 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca presupune:

– demolări și desfaceri ale unor ziduri existente de compartimentare și crearea de goluri în zidării existente;

– consolidări ale pereților și bolților;

– lucrări de restaurare;

– recompartimentarea spațiilor;

– instalații sanitare, termice, electrice, curenți slabi;

– instalație de ventilație – chiller;

– montcharge interior și exterior;

– lucrări la tavane, pardoseli;

– cameră-frig;

– tâmplării noi (similare celor istorice), din lemn masiv de stejar;

– finisaje interioare;

– finisaje exterioare;

– rampă de acces;

– copertină din sticlă securizată.

Clădirile în care funcționează Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au fost construite în perioada 1896-1904, pe vremea guvernării Imperiului Austro-Ungar, și sunt clădiri monument-istoric. Clădirea reabilitată, în care se va reloca Farmacia 89 a instituției medicale, a făcut parte din vechiul complex gospodăresc, care cuprindea serviciile conexe clinicilor: Pavilionul Mașinilor și Cazanelor, Pavilionul Capelei și Pavilionul Gospodăresc.

Citește și Spitalul Clinic Județean de Urgență înregistrează un progres semnificativ. Ce renovări au avut loc și ce planuri vor prinde contur în viitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.