Guvernul Cîţu l-a numit la şefia OSIM pe Cătălin Burcescu, politician plecat pentru o sinecură la ALDE, când partidul lui Tăriceanu guverna alături de PSD, dar care a revenit în PNL după schimbarea Cabinetului Dăncilă. Deşi o comisie internă a liberalilor a respins numirea lui Burcescu la OSIM, fiind invocată problema studiilor superioare, la insistenţele senatorului Eugen Pîrvulescu, premierul a accept propunerea PNL Teleorman.

Traseistul perfect, şef

Patru luni au trecut de când liberalii din Teleorman şi-au anunţat oamenii care vor fi numiţi în funcţii de conducere în diferite instituţii de la centru. Printre aceştia era şi Cătălin Burcescu, susţinut de preşedintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, pentru şefia OSIM, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Însă o comisie internă, formată din mai mulţi lideri liberali, i-a respins dosarul acestuia, fiind ridicată problema studiilor sale.

Deşi pentru şefia OSIM nu există o condiţie obligatorie a unor studii juridice sau tehnice, de obicei funcţia a fost ocupată în ultimii ani de persoane cu expertiză juridică sau administrativă, cum au fost cazurile profesoarei universitare Bucura Ionescu, specialistă în brevete, sau al Mitriţei Hahue, funcţionară din instituţie cu peste 20 de ani de experienţă.

De altfel, în perioada Guvernului Grindeanu a fost o încercare timidă de schimbare a legislaţiei privind şefia OSIM, prin introducerea unor amendamente care să ceară studii juridice sau tehnice pentru conducerea instituţiei, dar a fost abandonată, în contextul trântirii Cabinetului chiar de social-democraţii lui Dragnea.

Pe de altă parte, Burcescu a terminat Facultatea de Cinematografie a Universităţii Media, apoi un master în Administraţie Publică la Universitatea Dimitrie Cantemir. Importanţa studiilor relevante e dată de faptul că OSIM-ul se ocupă cu problematica acordării de brevete, titlurilor de invenţii, mărci, indicaţii geografice etc., iar şeful OSIM este, printre altele, preşedintele Comisiei de contestaţii. C

u toate acestea, în urma negocierilor lui Pîrvulescu, fostul membru ALDE a fost până la urmă numit. De altfel, un alt om propus de şeful PNL Teleorman, adică persoana pentru şefia Agenţiei pentru Resurse Minerale (Alina Caţan), a fost respinsă în martie, fiind invocate probleme de integritate. În ceea ce-l priveşte pe Burcescu, şeful PNL Teleorman l-a reevaluat, deşi în urmă cu trei ani îl critica după plecarea sa la ALDE.

„Până acum 30 si ceva de zile Cătălin Burcescu era consilier judeţean al PNL, a plecat la ALDE cu deputatul Ică Calotă Florică, preşedinte ALDE Teleorman, cu înţelegerea de a i se găsi un loc în Ministerul Energiei. La momentul acesta, dl. Burcescu este angajat în Ministerul Energiei pe un salariu de bunicel şi o funcţie de semi-conducere. Acesta a fost deal-ul, să plece la ALDE pe un salariu de 8.000-9.000 de lei, aşa cum îmi spunea cineva (…) Deci, Cătălin Burcescu a vrut să plece la Bucureşti, a negociat cu Calotă, am înţeles că şi cu Tăriceanu, şi s-a angajat în Minister. Din punctul meu de vedere, Ică Calotă, deptutat, practică un trafic mare, mare de influenţă – nu poţi să iei un consilier local în funcţie, să-l duci la Minister ca să treacă la ALDE”, declara Eugen Pîrvulescu, în august 2018, pentru PSNews.

Între timp, acelaşi lider care îi ataca pe Burcescu şi Ică Calotă a ajuns ca pe unul să-l pună pe loc eligibil de deputat în 2020, iar pe al doilea să-l sprijine pentru o sinecură. 

Leafă de 16.600 de lei

Experienţa lui Burcescu în funcţiile publice se limitează la funcţia pe care a ocupat-o începând cu iulie 2018 la Serviciile Energetice Muntenia, acolo unde a fost o perioadă director-adjunct, iar în prezent încă mai figurează ca director comercial. Potrivit Hotărârii de organizare şi funcţionare a OSIM, directorul general are rang de secretar de stat şi o indemnizaţie similară, adică o leafă brută de 16.600 de lei.

Sursa: adev.ro/qt8d9u

Citește și: Trebuie să schimbăm Ministrul Mediului, pentru că ministrul trebuie să lucreze cu știința în mână, nu cu vânătorii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here