Senatorii au adoptat o propunere legislativă ce privește darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Astfel că la o simplă analiză a acestei propuneri, îi găsim pe câțiva aleși din Cluj care au rol de inițiatori ai proiectului și care la rândul lor  au datorii la bănci.

 

Cinci parlamentari clujeni se află pe lista celor 140 de inițiatori ai legii L450/02.09.2015. Dintre aceștia, exceptându-le pe Steluța Cătăniciu și Elena Uioreanu, toți au datorii la bănci și credite luate pe termen lung.

 

Mircea Irimie – campionul la credite

Parlamentarul turdean Mircea Irimie are acumulate două credite substanțiale. Conform declarației de avere a acestuia are o datorie la BCR în euro și una ce e stabilită de executor judecătoresc, în lei.

La Banca Comercială Română, Irimie are de plătit până în 2032 suma de 174.912,36 de euro. Contractul l-a întocmit în 2007. Din septembrie 2014, la aproape doi ani după ce a intrat în mandatul de deputat clujean, prin acordul executorului judecătoresc Diana Maria Stolnean are suma de 2,7 miliarde de lei vechi, adică 27.225,54 RON.

 

Oros și suta

Deputatul Adrian Oros, membru al PNL, a renunțat recent la funcția de Prorector al USMV Cluj. Cu toate acestea, Oros are un credit de 100.000 de euro luat de la BRD Cluj Napoca, în 2008 cu dată scadentă peste 17 ani. În declarația de avere de pe anul anterior, deputatul declara un venit anual de 51.267 lei din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. De altfel, după demisia recentă a acestuia, pierde lunar o sumă de minim 4300 de lei.

În cazul în care Oros va avea probleme grave cu BRD, legea al cărei inițiator este ar putea să îl scape parțial.

 

cornel itu net

Deputatul și francii elvețieni

Alesul din 2012 pentru Camera Deputaților din partea PSD Cluj, Cornel ITU, mai are puțin și scapă de un credit luat în franci elvețieni. De la OTP Bank, Itu a luat în 2007 un credit în valoare de 11.210 CHF (franci elvețieni) pe care trebuie să îl achite până în 2017. La categoria „Venituri din salarii”, în declarația acestuia de avere este trecută pe anul precedent doar suma anuală încasată prin activitate legislativă în Parlamentul României.

Dacă în 2016, Itu nu prinde un nou mandat în administrație acesta va fi nevoit să se orienteze spre alte domenii pentru a genera venituri necesare achitării creditului. Astfel că nu mare e mirarea să îl găsim ca inițiator al unei propuneri legislative ce are în vedere stingerea obligațiilor acumulate prin credite.

 

steluta cataniciu net

Steluța Cătăniciu și Elena Uioreanu inițiatoare fără interese proprii

Deși se numără printre cei peste 100 de „părinți” ai acestei propuneri legislative, cele două parlamentare din Cluj, Elena Uioreanu și Steluța Cătăniciu, nu au împrumuturi făcute la bancă. Dimpotrivă. Cătăniciu are mai multe imobile în Florești și încasează anual 60 000 de lei ca și deputat. Ba mai mult, și-a anunțat candidatura la primăria Cluj-Napoca pentru 2016. Elena Uioreanu are o singură datorie, însă nu față de o instituție bancară ci față de fostul soț, Horea Uioreanu. Aceasta figurează în propria declarație de avere cu un împrumut de la Horea Dorin Uioreanu în valoare de 89.000 de RON, luat în 2012 și scadent peste cinci ani.

 

Propunerea legislativă a trecut de Senat

La mijlocul acestei luni, Senatul României a adoptat propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Această propunere legislativă are ca obiect de reglementare crearea procedurii legale potrivit căreia, debitorul aflat în imposibilitatea de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit, să poată transmite către creditor dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în vederea stingerii integrale a obligaţiilor asumate.

”Înregistrată la Senat sub numărul L450/02.09.2015, propunerea legislativă va ajunge acum în Camera Deputaţilor, aceasta din urmă având calitate de Cameră decizională”, explică senatorul Marius Sorin Ovidiu Bota.

Propunerea legislativă, inițiată de 141 de parlamentari din întreg spectrul politic, creează procedurile legale prin care debitorul, aflat în imposibilitate de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit, să poată transmită către creditor dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în vederea stingerii integrale a obligațiilor asumate.

Actul normativ adoptat de Senat, prevede că debitorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind și condițiile de admisibilitate a cererii conform Agerpres.

Toate costurile notariale, ale executorului judecătoresc și ale avocatului vor fi suportate de către debitor.

Propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite adoptată de Senat cu 105 voturi „pentru” și două abțineri, în calitate de prim for legislativ sesizat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.