Judeţul Cluj pierde un deputat, după ce pe ultima sută de metri, Agenţia Naţională de Integritate a obţinut o victorie în instanţă în dosarul unde Ioan Moldovan (ALDE) este acuzat de incompatibilitate. De asemenea, co-preşedintele ALDE Cluj-Napoca, Steluţa Cătăniciu riscă şi ea o excludere, însă din partid, după ce un alt lider al acestei formaţiuni o condamnă pe aceasta pentru rezultatul slab la alegerile locale din vara trecută.

 

În urmă cu doi ani, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat un comunicat unde menţiona faptul că Ioan Moldovan, deputatul ce în 2012 a câştigat alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor, pe colegiul ce cuprinde oraşul Câmpia Turzii.

 

Pedepsit pentru administrarea Elian Restaurant SRL

Deputatul ALDE din Câmpia Turzii, Ioan Moldovan şi-a pierdut mandatul de deputat, înainte cu câteva luni de la încheierea acestuia, după ce Agenţia Naţională de Integritate a depus o solicitare privind încetarea mandatului său şi a altor colegi din Parlament.

”Agenţia Naţională de Integritate dă lovitura în Parlament, pe final de mandat a actualei legislaturi. ANI solicită încetarea mandatului pentru trei deputaţi, iar pentru alţi trei solicită sancţionarea de către Camera Deputaţilor”, anunţa la începtul lunii octombrie presa naţională. Printre numele de parlamentari menţionate aflându-se şi cel al deputatului ALDE din Câmpia Turzii, Ioan Moldovan.

Ioan Moldovan a intrat în Camera Deputaţilor în urma alegerilor din toamna anului 2012, când a candidat din partea PP-DD în colegiul uninominal care includea Câmpia Turzii şi mai multe localităţi din mediul rural. Ulterior, el a trecut la Partidul Conservator, pentru ca apoi să devină deputat ALDE, în urma fuziunii PC cu PLR-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

A.N.I. a dat publicităţii, în 12 martie 2014, faptul că Ioan Moldovan s-ar afla într-o situaţie de incompatibilitate, având în vedere faptul că pe lângă mandatul de deputat, el deţinea şi funcţia de administrator la SC Elian Restaurant SRL, lucru interzis de lege. ”Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de administrator la S.C. ELIAN RESTAURANT S.R.L.”, susţineau în 2014 cei de la Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al […] incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

 

A pierdut la Înalta Curte

Ioan Moldovan a atacat în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, însă a pierdut procesul, în cele din urmă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

În 28 martie 2016, A.N.I. solicita revocarea din funcţie a deputatului Ioan Moldovan.

”Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a deputatului IOAN MOLDOVAN precum şi constatarea interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani.

Astfel, în temeiul prevederilor art. 25, alin. (2), respectiv ale art. 26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/2010, Agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului IOAN MOLDOVAN, rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr 895/23.03.2016.

La data de 23 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui IOAN MOLDOVAN împotriva sentinţei nr. 300/2014 a Curţii de Apel Cluj, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia”, a cerut A.N.I.

Problema este mai delicată pentru Ioan Moldovan, întrucât în cazul în care acesta nu-şi va încheia mandatul, nu va avea dreptul nici la pensia specială, care a fost stabilită pentru parlamentari.

În acest moment, singura persoană din Câmpia Turzii, care mai activează în Parlamentul României, este preşedintele PPU-SL Câmpia Turzii şi totodată preşedinte PPU-SL Diaspora, Avram Gal, care este consilier senatorial.

steluta cataniciu net

ALDE Cluj se întoarce împotriva Steluţei Cătăniciu

Însă faptul că Ioan Moldovan a fost exclus din Parlamentul României, nu este singurul lucru negativ întâmplat seniorilor din ALDE. Tot la începtul lunii octombrie, tineretul din ALDE s-a răzvrătit împotriva preşedintei fililalei Cluj-Napoca, deputatul Steluţa Cătăniciu.

Copreşedintele organizaţiei municipale ALDE Cluj-Napoca, Leonard Horvath, care este şi Secretar General al organizaţiei judeţene a ALDE Cluj, cere demisia din funcţia de Copreşedinte ALDE Cluj a deputatului Steluţa Cătăniciu. În opinia lui Leonard Horvath, Steluţa Cătăniciu trebuie să îşi asume rezultatele catastrofale de la alegerile locale.

”Doamna Steluţa Cătăniciu este principalul artizan al strategiei aplicate la alegerile locale. În ciuda opoziţiei membrilor ALDE Cluj, ea a decis să susţinem un candidat independent, precum şi alianţa locală cu PSD în Cluj-Napoca. Alegătorii noştri au fost aruncaţi în confuzie: au trebuit să voteze o siglă pe buletinul de vot pentru primar, o alta pe buletivul de vot pentru Consiliul Local şi o treia pe buletinul de vot pentru Consiliul Judeţean. Ca urmare a acestei strategii promovate de Steluţa Cătăniciu, ALDE a pierdut şansa de a fi reprezentat în Consiliul Judeţean, iar în Consiliul Local Cluj-Napoca are un singur consilier. Toate analizele arătau că, dacă am fi mers independent la alegerile locale, partidul ar fi obţinut minim doi consilieri locali şi trei consilieri judeţeni. Cei doi copreşedinţi ai ALDE au sacrificat aceste şanse din dorinţa de a-şi păstra posibilitatea de a candida pe o eventuală listă comună PSD-ALDE la alegerile parlamentare. Pentru promovarea managementului defectos al liderilor organizaţiei se impune mai multe demisi de onoare şi mai multă responsabilitate in campania pentru parlamentare. În prezent drept urmare a discuţiei cu mai mulţi colegi din forurile de conducere al Biroului Judeţean Cluj, organizaţia este debusolată şi nemotivată pentru a intra în bătălia alegerilor parlamentare. Toţi aceştia aşteaptă o schimbare de optică în sânul organizaţiei.

Pentru a preveni repetarea unor asemenea situaţii şi la alegerile parlamentare, îi cer Copreşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, să aplice cu maximă stricteţe la alegerile parlamentare criteriile de integritate care au fost valabile şi la alegerile locale. Mă raliez în acest context poziţiei exprimate de Preşedintele executiv al ALDE la nivel naţional, senatorul Vasile Nistor”, a declarat Copreşedintele ALDE Cluj-Napoca, conform unui comunicat de presă.

 

Reamintim faptul că, anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că deputata ALDE Steluţa Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca.

Astfel că, singurul lider din ALDE Cluj care va purta pe umeri alegerile parlamentare  va fi deputatul Mircea Irimie, responsabil şi de organizaţia judeţeană a acestui partid.

Printre numele vehiculate pe viitoarele liste la alegerile din acestă iarnă se află şi cel al afaceristului Vicenţiu Ştir, care în vară a candidat pentru primăria Dej.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.