Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS) a fost implementat cu succes în aproximativ o treime (36%) din cele 450 de unități școlare selectate în primul semestru al anului școlar 2023-2024, conform unui studiu realizat de World Vision România. Peste 60% dintre școlile beneficiare au optat să ofere copiilor pachete alimentare, în principal sandvișuri. Conform aceleiași surse, pentru aproape un sfert dintre copiii înscriși în PNMS, mâncarea primită la școală reprezintă singura masă din zi.
În cadrul programului, 9% dintre școlile incluse au ales să ofere o masă caldă pregătită în regim propriu, în timp ce 28% au optat pentru o masă caldă livrată prin catering. Aproape două treimi dintre școlile beneficiare (63%) au preferat să ofere pachete alimentare, sandvișurile fiind opțiunea cea mai frecventă.
În ceea ce privește conținutul pachetelor alimentare, acestea constau de obicei într-un sandviș însoțit de o băutură răcoritoare/apă sau iaurt și un produs dulce de patiserie.
Studiul World Vision România relevă că atât părinții (70%), cât și cadrele didactice (36%) din școlile unde se implementează PNMS consideră că suma de 15 lei este prea mică pentru o masă consistentă oferită copiilor în fiecare zi.
De asemenea, 64% dintre reprezentanții școlilor incluse în evaluare apreciază că frecvența școlară a copiilor s-a îmbunătățit după introducerea PNMS. Pentru majoritatea școlilor beneficiare (77%), implementarea programului a fost dificilă, lipsa spațiului și a dotărilor necesare făcând ca procesul de externalizare a PNMS să fie aproape general (91%).
În județul Cluj, 50 de școli au fost incluse în programul „Masă Sănătoasă”, dintre care patru sunt în Cluj-Napoca: Școala Gimnazială „Emil Isac”, Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”. De asemenea, municipalitatea susține oferirea mesei calde și la Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania.
Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS) este implementat începând cu 1 ianuarie 2024 în unitățile de învățământ preuniversitar la nivel național, constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei pe beneficiar.
Citește și: