privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, a declarat premierul Ponta. Întrebat de presă dacă pensionarii vor beneficia de amnistie indiferent dacă au dat mită sau nu pentru a primi pensii, Ponta a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între amnistia fiscală şi cea penală.

 

Premierul și candidatul la Președinție, Victor Ponta, a declarat că legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani. „Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea”, a spus Ponta. El a precizat că şi pentru astfel de cazuri va fi aplicat proiectul de lege privind amnistia, prin care să fie eliminată obligaţia restituirii acestor sume, rezultate din nereguli comise de funcţionari.

„Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. Dacă s-au făcut asemenea greşeli, cred că nu poţi să vii după atâţia ani şi să le ceri oamenilor să dea banii înapoi”, a adăugat Ponta.

Premierul a arătat că situaţia acestor mame vor fi tratate similar pensionarilor care la rândul lor vor beneficia de amnistie fiscală.

Tot vineri, premierul Ponta a precizat că Legea privind amnistia, care urmează să fie redactată de Ministerul Muncii, va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, Ponta precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.

 

Ponta dă o lege cu dedicații

Întrebat de presă dacă pensionarii vor beneficia de amnistie indiferent dacă au dat mită sau nu pentru a primi pensii, Ponta a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între amnistia fiscală şi cea penală.

Joi, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă şi spunând că aceşti pensionari „probabil au greşit”, dar nu au făcut-o „pentru a se îmbogăţi”.

Cu toate acestea, anul trecut Camera Deputaților a adoptat legea amnistiei fiscale, cu 234 voturi „pentru” și 3 „abțineri”, prin care 300.000 de funcționari din administrația publică locală nu mai trebuie să returneze sporurile încasate în perioada 2008-2010. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Conform  Biroului de Presa al UDMR, această lege nu va avea nici un efect asupra bugetelor locale sau de stat, „pentru că banii care au fost restituiți până acum de funcționari nu le vor fi dați înapoi retroactiv, iar banii considerați „ilegali” primiți de funcționari în perioada 2008-2010 erau, oricum, prevăzuți în bugete conform legilor de dinaintea implementării Legii 284/2010″.

 

Analiza Curții de Conturi

O analiză a Curții de Conturi, a constatat, în luna februarie, că cheltuielile cu personalul din administrația locală crescuse cu peste 100% din 2005 în 2008. Astfel s-a decis că 300.000 de funcționari să returneze banii primiți prin sporuri, indemnizații și diverse drepturi salariale obținute în baza contractelor colective de muncă. Anul trecut, decizia Curții de Conturi s-a bazat pe informațiile potrivit cărora cheltuielile de personal practic s-au dublat în 2008 față de 2005, de la 7,4 miliarde lei (2 miliarde de euro) la 15,3 miliarde lei (4,2 miliarde euro), respectiv o creștere de 104,9%.

Curtea de Conturi a stabilit că s-au acordat drepturi salariale în afara cadrului legal, fenomen despre care instituţia aprecia că s-a declanşat în 2004-2005 şi s-a răspândit la nivelul administraţiilor locale din toată ţara. În anul 2008 s-au acordat sporuri considerate ilegale în valoare de circa 259 de milioane de euro. Circa 235.000 de bugetari au beneficiat de prime de refacere după concediul de odihnă, prime de toamnă sau bonificaţii pentru ziua localităţii, reiese din raportul Curţii.

Nivelul acestor drepturi a fost apreciat drept „extrem de ridicat, reprezentând 0,18% din PIB şi 2,3% din totalul cheltuielilor bugetelor locale”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi. Printre cele mai frecvente sporuri acordate ilegal se află primele care vizează: drepturi pentru hrană, cheltuieli cu ţinuta, sporuri de fidelitate/ loialitate/ stabilitate, drepturi cu caracter social sau drepturi pentru rezultate deosebite.

„Principala vulnerabilitate în ceea ce privește structura cheltuielilor de personal ale bugetelor locale (valabilă si în cazul administrației centrale) este proporția ridicată de cheltuieli reprezentând sporuri, indemnizații, alocații, alte drepturi salariale, respectiv de la 24% în anul 2005 la 32% în anul 2008 în detrimentul salariilor de bază care au evoluat în sens invers de la 50% în anul 2005 la 46% în anul 2008”, se arăta în Raportul Curţii de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.