Funcționarii publici, peste care dăm în fiecare zi, în special când trebuie să facem o vizită la primărie, au dreptul și obligația să-și îmbunătățească abilitățile și pregătirea profesională. Gazeta de Cluj a intrat în posesia informațiilor cu privire la banii pe care Primăria Cluj-Napoca îi sparge pentru cursurile la care participă funcționarii publici, în speranța că vor fi mai amabili cu cetățenii. Cu toți știm că o vizită la ghișee poate fi o adevărată aventură, în condițiile în care amabilitatea unor funcționari publici lasă de dorit. 

La Primăria Cluj-Napoca avem, potrivit organigramei postate pe site-ul instituției, un total de 1099 de angajați, dintre care 823 sunt funcționari publici. De asemenea, dintre aceștia, 81 sunt de conducere și 742 de execuție. Totodată, un număr de 273 de posturi au fost aprobate pentru personal contractual, din care 10 sunt de conducere, iar 263 de execuție.

Anul acesta, un număr de 133 de funcționari publici și contractuali au luat parte la mai multe cursuri de formare și perfecționare profesională, valoarea totală a acestora fiind de 97.000 de lei. Cursurile au fost organizate în orașul administrat de Emil Boc, iar unele s-au desfășurat și în sistem on-line. Deci, din marele monstru administrativ clujean, doar 133 de funcționari publici au binevoit să se dezvolte profesional. Vă reamintiesc, din peste 800 de funcționari publici.

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile și instituțiile publice au obligația de a asigura participarea fiecărui funcționar public la cel puțin un program de formare și perfecționare profesională o dată la doi ani. Mai mult, aceste programe pot fi organizate de Institutul Național de Administrație sau de alți furnizori de formare profesională, în conformitate cu legislația în vigoare.

Să vorbim puțin despre Institutul Național de Administrație 

Pe site-ul Institutului Național de Administrație, la secțiunea Formare specializată, avem opt programe care se derulează pe anul acesta. Acestea sunt: 

Programul de formare specializată pentru numirea într-o funcție de demnitate publică de prefect și subprefect

Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici 

Programul de formare specializată în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor pentru arhitecții șefi la nivel de municipii și orașe

Programul de formare specializată pentru funcțiile de conducere din sectorul public 

Programul de formare specializată destinat aleșilor locali 

Programul de formare specializată specific secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale

Academia de Leadership

Programul de formare specializată în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor pentru arhitecți șefi la nivel de comune

Prețul unui asemenea curs variază între 1500 de lei ( în online) și 1800 de lei, dar poate ajunge până la 5200 de lei. 

Institutul Național de Administrație a fost finanţat parţial din venituri proprii și a avut în coordonare metodologică 8 centre regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală, care aveau personalitate juridică și erau situate în municipiile: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Călărași, Craiova, Constanța şi Timişoara.

Mai mult, Institutul a organizat programe de perfecționare cu durata de până la 5 zile, bazate pe competențe, tematicile abordate vizând 18 domenii considerate prioritare pentru formarea personalului din administrația publică. Astfel, în perioada 2018-2019, au fost organizate 285 de programe de perfecționare, la care au participat 4235 de persoane din administrația publică.

Pentru ca stimabilii funcționari publici să participe la programele de formare, instituțiile publice la care lucrează trebuie să aibă în vedere, inclusiv, alocarea de resurse financiare în bugetul lor pentru a acoperi cheltuielile aferente taxelor de participare la aceste programe. Să nu uităm, banii pentru acestea vin tot de la cetățenii care sunt atacați din toate direcțiile de taxe și impozite. 

Mii de euro pentru deplasările funcționarilor publici 

Mai mult, pentru programele de formare urmate la inițiativa sau în interesul autorității sau instituției publice în domeniile care se regăsesc în fișa postului, finanțarea se asigură integral din bugetul autorității sau instituției publice. Mă repet, integral. Cu toate acestea, în cazul în care un funcționar public vine cu inițiativa de a participa la un curs de dezvoltare, acestuia i s-ar putea solicita plata a 50% din taxa de participare. 

Nota bene: Pentru programele de formare urmate la inițiativa funcționarului public în domenii care nu se regăsesc în fișa postului, finanțarea este asigurată integral de către funcționarul public participant. Sunt curios câți funcționari publici de la Primăria Cluj-Napoca au scos bani din buzunarul lor pentru astfel de cursuri. 

Mai mult, dacă privim mai atenți numărul celor care au participat la programe de formare, acesta este unul infim, comparativ cu totalul celor care lucrează în primărie. Un lucru important pe care trebuie să-l avem în vedere este faptul că există proiecte finanțate din bani europeni la care participă funcționarii publici, formarea profesională, astfel, fiind una gratuită. 

Să nu uităm că, pe lângă cursurile plătite din banii noștri, funcționarii publici mai primesc un bonus când vine vorba de deplasările pe care le fac. Mai exact instituția la care lucrează le decontează banuții pe care i-au dat pe drum. Astfel, dacă tot vorbim de Primăria Cluj-Napoca, în 2022, administrația clujeană a plătit suma de 51421, 40 de lei pentru deplasarea funcționarilor publici în țară. De asemenea, când vine vorba de deplasările în străinătate, suma s-a ridicat la 56997,94 de lei. De asemenea, în 2022, un număr de 25 de funcționari publici au efectuat deplasări în țară și străinătate. Mai exact, anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a plătit un total de 108.419,34 lei pentru deplasările funcționarilor, adică puțin peste 22.000 de euro. 

Vizitele pe care le-au efectuat cei 25 de funcționari publici au fost în: București, Suceava, Aiud, Sibiu, Constanța, Brașov, Predeal, Poiana-Brașov, Alba-Iulia, Oradea, Luxemburg, Italia, Norvegia, Franța, Belgia, Spania, Suedia, Germania, Finlanda, Bulgaria, Portugalia și Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.