Primăria Cluj-Napoca a lansat procedura de achiziţie pentru cumpărarea a 250 de calculatoare pentru serviciile instituţiei. Valoarea estimată a contractului este de 721,581.25 RON, iar criteriul de desemnare a câştigătorului este oferta cea mai scăzută. Preţul per computer va fi de aproximativ 2.886 de lei, suficient pentru a achiziţiona calculatoare foarte performante pentru angajaţii primăriei.

 

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, a explicat că motivul pentru lansarea acestei licitaţii îl reprezintă faptul că multe din calculatoarele instituţiei trebuie schimbate, pentru că se apropie de termenul de casare. “Există o serie de calculatoare foarte vechi, sunt aproape de termenul de casare, şi atunci trebuie să ne asigurăm că există altele, cu care să le înlocuim. Legea nu te lasă să achiziţionezi calculatoare decât în aceste condiţii. Calculatoarele sunt expirate şi moral, şi tehnic, iar din punct de vedere contabil se pot casă”, a declarat Oana Buzatu, citată de Ziar de Cluj.

Potrivit unui specialist IT contactat de Gazeta de Cluj, de aproape 2.900 de lei bucata Primăria poate cumpăra calculatoare foarte performante. „La acest preţ, se pot achiziţiona computere decente pentru gaming sau foarte bune pentru cei care folosesc programe de gestiune sau administrează pagini de internet. Eu cred că preţurile oferite de firmele care sunt acum pe piaţă în Cluj vor fi mult mai mici, pentru ce ar avea nevoie o administraţie locală. Din cele 250 de calculatoare, probabil doresc câteva foarte performante pentru cei care folosesc software care necesită resurse, şi restul cu o configuraţie standard, care ar fi suficiente pentru casierii sau introducere de date”, explică acesta.

 

Anul trecut era mai scump

Cu toate acestea, nu ar fi deloc surprinzător dacă computerele cumpărate de primărie vor costa chiar mai mult. Ultima dată când au achiziţionat calculatoare, cei de la Primărie au plătit aproximativ 3.300 de lei pe o bucată. Un răspuns al Primăriei, remis Gazetei de Cluj în urmă cu jumătate de an, arată că în ultimii şapte ani administraţia locală a cumpărat 400 de calculatoare, cu preţuri pornind de la 2.500 de lei.

“Prin prezenta, în răspuns la solicitarea dvs. nr.126768 vă transmitem informaţiile solicitate referitoare la calculatoarele achiziționate de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi regiile subordonate.

Primăria Cluj-Napoca are un număr de 400 calculatoare, achiziționate în perioada 2007-2013: 2007- 200 bucăți valoarea totală 475.912 lei furnizor NET BRINEL S.A. licitaţie publică; 2008- 150 bucăți valoarea totala 356.934 lei furnizor NET BRINEL S.A. licitaţie publică; 2013 – 50 buc valoarea totală 165.478 furnizor NET BRINEL S.A. cerere de oferte. Valorile exprimate includ TVA. 2 stații grafice achiziționate prin Cerere de oferte – Câștigător SC UNION CO SRL. Preţurile de achiziţie – 22.978,02 lei fără TVA respectiv 23.385,86 lei fără TVA. În ceea ce privește licențele există 350 de licențe XP și 50 licențe WINDOWS 8 achiziţionate împreună cu sistemul de calcul”, arată oficialii de la Primăria Cluj-Napoca într-un răspuns acordat la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj.

 

Oare cine câştigă anul acesta?

Numele care se repetă în lista Primăriei este cel al societăţii Net Brinel. Având în vedere că de peste şapte ani aceştia au pus pe masă cele mai bune oferte, nu am fi surprinşi nici acum dacă Brinel ar fi furnizorul celor 250 de calculatoare noi ale Primăriei. Care să le înlocuiască pe cele vechi, cumpărate tot de la ei.

Net Brinel a devenit un partener de nădejde al Primăriei Cluj-Napoca, fiind asociaţi în cadrul Cluj IT din 2012. Chiar dinainte, Primăria, pe lângă achiziţionarea de calculatoare, avea şi alte contracte cu această societate. De exemplu, proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca”, în valoare de 6.896.012,00 lei, din care asistența financiară nerambursabilă reprezintă 5.450.074,00 lei. Din valoarea asistenței financiare nerambursabile, 4.448.350,40 lei sunt din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), iar 1.001.723,60 lei sunt finanțare de la bugetul național.

Conform unei prezentări a primăriei clujene, obiectivul proiectului este creșterea eficienței serviciilor administrative electronice oferite de Primăria Cluj-Napoca către cetățenii Municipiului Cluj-Napoca. Însa, practic, municipalitatea a cheltuit banii respectivi pentru ca cerșetorii, câinii comunitari, mașinile abandonate si gunoaiele depozitate ilegal să poate fi reclamate pe site-ul portal.e-primariaclujnapoca.ro. Pe același site, care a costat aproape 8 milioane de lei, pot fi sesizate parcometrele nefuncționale, pot fi rezervate datele pentru oficierea căsătoriilor şi primăria își afișează diferite acțiuni.

 

Se au ca fraţii cu toată lumea

Brinel a primit doar în prima jumătate a lui 2013 licitaţii în valoare de 2.219.281 lei de la statul român. La unele licitaţii societatea sa, Brinel, a participat singură. Printre instituţiile care au ales să acorde contracte pe bani publici societăţii IT clujene se numără şi universităţile. Borodi a primit contracte de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, el fiind coleg cu rectorul Alexandru Irimie în cadrul Rotary Parc, dar şi de la Universitatea Babeş Bolyai, unde este membru în Senat.

Unul dintre contractele primite de Borodi de la UMF este pentru achiziţionarea de tehnică de calcul în valoare de 5.570 de lei. Un alt contract a fost de asemenea pentru achiziţionarea a tehnicii de calcul în valoare de 1.750 de lei. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a oferit două contracte societăţii Brinel în 2013: unul de 402.902 lei pentru abonament utilizare software Microsoft şi unul de 3.794 de lei pentru un computer portabil. La licitaţia pentru abonamentele la software-ul Microsoft cei de la Brinel au fost singurii care s-au înscris la procedură. Ei au fost desemnaţi şi câştigători.

La sfârşitul anului trecut, Electrica Distribuţie Transilvania Nord a atribuit încă un contract companiei Brinel. Mai precis, este vorba despre un contract pentru achiziţie de licenţe Autocad în valoare de 147.700 de lei.

calculatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.