Această lună, România bifează un an de când a început pandemia și suntem în pragul celui de-al treilea val pandemic. Apariția noilor mutații ale virusului COVID-19 ne face să ne întrebăm cât va mai dura până pandemia va deveni istorie.

În România, autorităţile au anunțat prin vocea lui Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, că până la sfârşitul verii ar urma să fie imunizată 70% din populaţia României.  Dacă obiectivul va fi atins, graţie fenomenului de imunitate colectivă s-ar putea vorbi despre stingerea pandemiei.

Experţii sunt rezervaţi şi nu cred că lucrurile vor evolua atât de repede

Profesor universitar Răzvan Cherecheş și Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidmiologie, sunt de părere că durata vaccinării populației se va prelungi, ajungând la procentul de 70% deabea la sfârșitul anului acesta sau începutul anului 2022. Cei doi susțin că relaxarea restricțiilor se va face treptat și doar după ce se va vaccina 70% din populație.

„Nu cred că putem vorbi de revenirea totală la normalitate nici la finele verii. Noi care am avut o campanie bună de vaccinare nu am ajuns decât la un milion de persoane vaccinate din 20 de milioane. Până ajungem ca 70% din populaţie să fie vaccinată nu putem spera să ajungem la o normalitate. A, că până în vară vom ajunge la o situaţie de relaxare controlată, cred. Dar nu că vom ajunge la o situaţie de normalitate, în adevăratul sens al cuvântului. Poate doar din 2022, după ce vom avea suficienţi oameni vaccinaţi”, arată epidemiologul, Doina Azoicăi.

Cercetător la Cambridge, doctor în genetică umană şi evoluţie, Mircea Iliescu afişează un optimism mai degrabă prudent

În opinia sa, revenirea la normalitate se va face diferenţiat, în funcţie de fiecare ţară, de politica de sănătate publică a ţării respective, dar mai ales în funcţie de rezultatele campaniilor de vaccinare şi de numărul de cazuri.

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, crede că pandemia ar putea ajunge istorie abia la finele anului viitor şi nu peste tot în lume. Asta şi pentru că unele ţări nu au avut acces la vaccin, iar în cazul lor e de aşteptat ca problemele să nu dispară atât de repede. În privinţa României, un posibil termen realist ar fi 2022, în partea a doua a anului. Până atunci, în România ar urma să fie treptat ridicate restricţiile, dar numai începând din vara acestui an şi cu multă atenţie. 

Sursă: Adervărul

Citește și: 105 de cazuri noi la Cluj, peste 2000 la nivel național

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.