Trei dintre noii consilieri judeteni, primii de pe listele partidelor din care fac parte, au raspuns mai multor întrebari într-un interviu “în oglinda” acordat Gazetei de Cluj. Petru Gus (PRM), Marius Nicoara (PNL) si Vakar Istvan (UDMR) au vorbit despre dezvoltarea zonei metropilitane clujene, strategia lor în ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a judetului si prioritatea partidului pe care îl reprezinta în CJ Cluj. În continuarea acestui interviu, Gazeta va publica saptamâna viitoare si opiniile reprezentantilor PSD si PD-L.

Gazeta: Care este prioritatea partidului pe care îl reprezentati în Consiliul Judetean Cluj în mandatul 2008-2012?

Petru Gus: Prioritatea noastra este de a continua ceea ce s-a facut în mandatul anterior când au fost propuse unele proiecte bune, semnificative pe care dorim sa le continuam. Dorim, împreuna cu ceilalti consilieri, sa implementam o parte din oferta electorala pe care partidul a avut-o. Vrem sa asiguram functionarea corecta, normala a tot ceea ce înseamna administratie publica. Încercam sa contribuim la dezvoltarea economica si sociala a judetului Cluj în principal a elementelor de infrastructura. De asemenea sustinem implementarea energiilor alternative.

Marius Nicoara: Prioritare sunt continuarea proiectelor demarate în mandatul precedent. Ma refer aici la proiectele privind modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene si comunale, implementarea proiectelor de extindere a retelelor de apa si canalizare si reabilitarea celor cu durata de viata depasita, continuarea lucrarilor de infrastructura în parcul TETAROM III si gasirea unei locatii pentru TETAROM IV, finalizarea negocierilor ci investitorii interesati de zona Clujului.. Nu trebuie stopate nici lucrarile de modernizare a Aeroportului International Cluj-Napoca, si aici ma refer nu doar la terminalul de plecari, program sa fie finalizat în toamna, ci si la gasirea de surse de finantare pentru terminalul cargo, pentru noua pista si pentru restul utilitatilor cuprinse în strategia de modernizare a acestui obiectiv. Mai sunt si alte proiecte demarate, proiecte care privesc în special mediul rural, referitoare la scoli, asezaminte culturale, biserici. Concluzionând, voi spune ca vom avea grija sa se continue dezvoltarea judetului,  în conformitate cu strategia 2007 – 2013.

Vakar Istvan: Prioritatea UDMR este reprezentarea intereselor judetului. Ca principal scop dorim continuarea proiectelor de dezvoltare demarate si atragerea maximului posibil în ceea ce priveste investitiile din Fonduri Europene precum si atragerea investitorilor în judetul nostru. Concluzionat, dorim cresterea atractiei judetului Cluj din toate punctele de vedere si anume: economic, cultural, turistic precum si cresterea nivelului de trai în toate zonele judetului. Dorim sa cladim un judet placut pentru cetateni, unde fiecare sa isi regaseasca identitatea în respect si toleranta reciproca.

Gazeta: Ce veti aduce nou în Consiliul Judetean si care sunt cele mai importante proiecte pe care intentionati sa le sustineti în acest mandat?

Petru Gus: Dorim crearea unui comitet, la nivelul CJ Cluj, care sa se ocupe de ceea ce înseamna atragerea de fonduri europene. Este o oportunitate pe care trebuie sa o valorificam. Si în mandatul anterior am pledat pentru acest lucru. Totodata, avem foarte muti masteranzi în judet. Dorim sa atragem acesti tineri în proiectele pe care CJ Cluj le gândeste în continuare.

Marius Nicoara: Voi sustine proiectele care vizeaza mai binele comunitatii, proiecte deja demarate si orice proiect care va fi în conformitate cu acest deziderat. Ceea ce vom aduce noi liberalii nou în Consiliul Judetean Cluj, va fi o opozitie constructiva, experienta a patru ani de administratie si un nou mod de actiune : fara politicianism, fara proiecte fanteziste si cu binele cetatenului ca prioritate.

Vakar Istvan: Aducem o echipa tânara de profesionisti care acopera o gama larga în ceea ce priveste pregatirea profesionala a membrilor echipei UDMR, de unde decurg un numar mare de posibilitati si domenii în care putem active. Totodata, aducem cu noi si o mare experienta acumulata atât de membrii echipei cât si de echipele tehnice care stau în spatele fiecaruia dintre noi. De asemenea, venim cu experienta si dorinta de politica pozitiva care decurge si din prioritatile mai sus amintite.

Gazeta: Cum vedeti dezvoltarea zonei metropolitane clujene?

Petru Gus: Zona metropolitana este o sansa pentru Cluj – Napoca. Aceasta dezvoltare o vad într-o buna colaborare între administratia judeteana si cea a municipiului. Cred ca în urma alegerilor acest lucru s-a rezolvat. Ar trebui stabilite prioritatile pentru ca dezvoltarea metropolitana înseamna dezvoltarea în primul rând a Clujului, ca centru de polaritate. Odata cu dezvoltarea Clujului vor aparea efectele pozitive si la celelalte zone, piata imobiliara se va dezvolta rapid. Probabil se va înrgistra o deplasare a multor centre importante din municipiu catre satele colaterale. Trebuie sa tinem cont de ceea ce se doreste în perspectiva, altfel se va dezvolta zona limitrofa si Clujul va fi restrâns sa ramâna în vechiile limite de dezvoltare.

Marius Nicoara: Cred ca în acest moment cartea este în curtea Consiliului local Cluj-Napoca, singura institutie de profil din zona propusa spre a fi inclusa în viitoarea metropola care a refuzat asocierea. Daca se va continua acest blocaj, zona metropolitana va ramâne un vis frumos. Fara cooperare din partea legislativului local circa 400 de mii de clujeni, respectiv cei din comunele din jur si municipiul Cluj-Napoca, vor fi lipsiti de o viziune unitara de dezvoltare socio-economica, zona va continua sa se dezvolte haotic. Si, ceea ce este mai grav, fara a beneficia de fondurile structurale puse la dispozitie de Uniunea europeana pentru dezvoltarea regionala, fonduri care se adreseaza comunitatilor mari.

Vakar Istvan: Sunt adeptul dezvoltarii, dar în acelasi timp sunt un paznic al valorilor. Sunt de acord cu dezvoltarea, dar aceasta în baza unei proiectii atente, fara interferente si cu pastrarea tuturor valorilor existente.

Gazeta: Care este strategia dumneavoastra în ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a judetului?

Petru Gus: O sa încercam ca strategia care exista la nivelul judetului sa fie adaptata la anul 2008 si cu o perspectiva de pâna la 2013. În al doilea rând, exista resurse naturale care la ora actuala sunt folosite mai putin. Încercam ca aceste resurse sa fie folosite, sa dam posibilitatea administratiilor locale sa vina cu initiative, iar CJ Cluj sa le sprijine. Vom încerca sa valorificam imaginatia tinerilor pentru ca vom avea de câstigat. Tinerii nu mai trebuie sa plece din judet.

Marius Nicoara: Doresc sa se puna în practica strategia existenta, un document elaborat cu participarea tuturor partidelor politice reprezentate în fostul consiliu judetean si a comunitatii academice clujene.

Vakar Istvan: Îmbunatatirea infrastructurii în toate localitatile si în paralel sprijinirea investitiilor pentru crearea unui plus de valoare si locuri de munca cât mai bine remunereate. Prin acestea va creste nivelul de trai, rezultatul fiind pastrarea si atragerea persoanelor bine pregatite in judet, care la rândul lor vor continua lantul astfel pozitiv pornit. Acesti cetateni vor pastra traditiile prin facilitatile create si sprijinite de noi, vor intineri comunele care se vor apropia de conditiile vestice atât de mult ravnite inainte de 90 – curent electric, apa, canal, gaz, asfalt – completate cu venituri mai bune si cu perspective de viitor. Ca oamenii vor fi fericiti este mult spus, dar îmi pot permite sa spun ca oamenii vor avea perspective reale. În aceasta directie îmi doresc feet back-ul Clujului la predarea mandatului.

Gazeta: Va afecta distributia mandatelor pe partide din Consiliul Judetean Cluj deciziile ce se vor lua în aceast for?

Petru Gus: Nu cred. Ocupantii acestor functii sunt în majoritate cei care au fost si în mandatul anterior. Îi cunosc pe acesti oameni, care nu mai voteaza din punct de vedere politic, ci conceptual. Cred ca Alin Tise vine cu un atu în plus. Este jurist si va întelege ca la CJ unul din obiective este respectarea legislatiei. Noi mergem pe ideea: ceea ce este util pentru judet trebuie sa fie sustinut de toate formatiunile.

Marius Nicoara: Normal ca deciziile vor fi afectate, dar sper ca va fi o viitoare colaborare între toate partidele pentru a lua cele mai bune decizii, pentru folosul comunitatii. De fapt, asa vom putea demonstra ca nu dorinta de functii si demnitati ne-a adus în consiliul judetean, ci dorinta de a fi în slujba cetateanului. Eu am tot spus-o patru ani: în consiliul judetean nu trebuie sa existe haine politice, ele trebuie lasate la poarta institutiei.

Vakar Istvan: Bineînteles ca distributia mandatelor influenteaza deciziile din for. Dialogul între partide nu pate fi decât pozitiv. Nimeni nu detine adevarul absolut, acesta fiind chiar scopul constituiri C.J. – de a se discuta toate ideile si posibilitatile pentru binele comunitatii.

Gazeta: Care credeti ca a fost cel mai important factor care a dus la un câstig atât de categoric al PD-L în Consiliul Judetean Cluj si de ce credeti ca restul partidelor au înregistrat un rezultat mai slab?

Petru Gus: Fiecare partid are un vârf si o coborâre. PD-L este în vârf acum, PRM este în partea de jos. Speram ca aceasta ciclicitate o sa continue. Probabil ca mesajul lor a fost perceput mai bine decât mesajul altor partide în aceasta perioada.

Marius Nicoara: Cred ca a fost vorba despre un vot emotional, despre insuficienta informare a cetatenilor. Nu a câstigat PD-L, a câstigat Emil Boc, notorietatea sa. Poate oamenii din judet chiar au crezut ca domnul Boc va renunta la primarie si va ocupa un loc de consilier judetean. Cât depsre PNL, nu as spune ca a înregistrat un rezultata slab, avem 7 consilieri, este cel mai bun scor scos de noi dupa 1990 în conditiile participarii pe liste separate, fara nici un fel de aliante.

Vakar Istvan: Categoric si slab – aceste cuvinte definesc conjunctura de la 1 iunie. Rezultatele PD-L sunt datorate campaniei si lui Emil Boc, care a atras simpatia electoratului. Cred ca în interes pozitiv se poate munci cu apoape orice coloratura politica. Institutional am colaborat foarte bine atât cu fostul presedinte, Marius Nicoara cât si cu Alin Tise, în perioada când a fost prefect. Personal am prieteni în toate partidele, imi pare foarte rau pentru cei care intrucâtva au pierdut, dar îi felicit pe cei care au câstigat. Campania electorala s-a terminat, este timpul sa ne concentram spre stringentele si proiectele de viitor ale judetului.

Gazeta: Va rugam sa faceti o scurta prezentare a administratiei judetene în perioada 2004-2008.

Petru Gus: Rezultatele confirma ca aceasta administratie a fost una buna. S-au realizat multe investitii în judet, care au devenit reprezentative pentru noi. Apreciez în mod deosebit colegii care au facut parte din mandatul anterior, cu care nu am avut nici o alta disputa în afara de cele legate de idei sau conceptii.

Marius Nicoara: . Nu e simplu, dar voi spune 1 miliard de euro atrasi, premise pentru crearea a peste 30 de mii de locuri de munca, respectiv aducerea la Cluj a companiilor Emerson, Nokia, Siemens,  drumui mai bune, apa în Câmpia Transilvana, scoli modernizate, camine culturale reabilitate. Si, în cele din urma, dar nu ultima realizare, negocierile cu Peugeot.

Vakar Istvan: Sunt cunoscator al administratiei judetene, dar nu pot sa fac aceasta prezentare în doar câteva cuvinte.

 

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.