Ieri, consilierii județeni au discutat proiectul de hotărâre pentru ”aprobarea Protocolului privind reglementarea depozitării deşeurilor din judeţul Cluj pe platformele de stocare temporară autorizate şi în curs de autorizare până la deschiderea celulei de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, dar nu mai târziu de 31.12.2015, precum şi monitorizarea Depozitului neconform Pata Rât”.

Departamentul juridic a propus o serie de amendamente, printre care eliminarea numelui societății Salprest, cu care Consiliul Județean (CJ) Cluj nu are relații contractuale, precum și obligativitatea de a căuta un teren adiacent gropii de gunoi care este în prezent autorizată pentru a-l pune la dispoziție operatorului de salubritate în cazul în care nici după epuizarea unei a doua rampe de depozitare a deșeurilor, în prezent în curs de autorizare, instituția nu va avea proiectul centrului de management integrat al deșeurilor finalizat.

În toată discuția în jurul acestor argumente, Alexandru Coroian, de la PDL, a susținut varianta neamendării protocolului, pentru a nu obliga Consiliul Local Cluj, care deja l-a votat, să reia în discuție acest act administrativ. Social-democrații, în schimb, sub argumentul prudenței, au cerut amânarea hotărârii până la clarificarea aspectelor juridice. Remus Lăpușan a declarat chiar că ”nu e nicio grabă”, cu toate că situația este gravă nu doar de o lună-două, ci de aproape doi ani, clujenii riscând constant să rămână cu gunoaiele în stradă.

Exact același tip de discurs l-a avut liderul PSD Cluj în legătură cu împrumutul pentru Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, care risca să aibă activitatea blocată din cauză că ordinele de plată către Napoca Construcții, neonorate, au fost preluate de o instituție bancară care amenința cu executarea silită. La ultima ședință de Consiliu Județean, înainte de termenul-limită stabilit de bancă, Lăpușan dorea o nouă expertiză, sub pretextul că ”nu e nicio grabă”.

Același lucru îl observă și consilierul județean PNL, Mihai Seplecan, cel care a semnat protocolul de preluare a gropii de gunoi de la Primăria Cluj-Napoca, pentru a demara procedurile legale de închidere a acesteia pe bani europeni. ”Exact ca la aeroport, au vrut să blocheze acest proiect. Dacă la Aeroport vroiau să-l ducă la insolvență, acum au pus piedici să preluăm groapa.

Dacă noi nu preluam acea groapă nu puteam să facem licitația de închidere a gropilor pe fonduri europene. Noi riscam prin ce au vrut ei să facem să pierdem banii de la UE, și să facem până la urmă pe banii noștri. Aceasta este o manevră comunistă securistă politicianistă economistă, totul pe combinații, totul doar pe interese.

Mă bucur că lucrurile au mers mai departe, că am fost la conducerea consiliului și s-a semnat acel protocol cu primăria, și sper să revin cât mai repede pentru a rezolva și problema noii gropi. Din 22 august, de când a ajuns acea expertiză, și până în ziua de astăzi nu s-a luat nicio măsură. Eu am spus că voi proceda cu acea firmă exact ca și cu KIAT-ul la Fizeșu Gherlii, așa trebuia făcut și aici. Dacă acel nu era în folosul cetățenilor, trebuia reziliat contractul cu Atzwanger-ul pentru ca la sfârșitul lui 2015 să fie finalizat proiectul, oamenii să nu rămână cu gunoaiele pe stradă și noi să nu fim nevoiți să facem din banii noștri o nouă groapă care nu știu cât ar mai ajunge oricum”, a declarat Seplecan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.