Raportul europarlamentarului Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare si comparare a amprentelor digitale a fost adoptat astazi de plenul Parlamentului European cu o larga majoritate (502 voturi pentru si 126 impotriva) si a devenit lege.

Vrem sa-i protejam si sa-i sprijinim pe toti cei care pe cei care vin in Uniunea Europeana si au cu adevarat nevoie de protectie, dar trebuie sa fie onesti cu noi. Nu vrem sa-i protejam pe cei care vin in UE si cer azil folosind minciuna. Nimeni nu trebuie sa ia beneficii sociale din mai multe state ale Uniunii, nici cetatenii europeni, nici solicitantii de azil. Vrem reguli egale si cerem onestitate. Spunem “da” ajutorului si “nu” abuzului”, a declarat Monica Macovei.

Regulamentul EURODAC, la care europarlamentarul Monica Macovei a fost raportor, prevede ca autoritatile de cercetare penala din Statele Membre pot cere compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infractiuni grave sau acte de terorism cu amprentele stocate in baza de date a EURODAC. Alte amprente relevante în prevenirea criminalitatii si a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare.

In acest fel, „victime, martori sau suspecti ai unor infractiuni grave sau de terorism vor fi identificati mai rapid”, a spus Monica Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.