Anca Buzoianu

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj este cotată pe locul 8 la nivel național și pe locul 1694 la nivel mondial conform analizei Webometrics. Potrivit aceluiași clasament, Univesitatea “Bebeș Bolyai” ocupă primul loc în țară și locul 834 la nivel mondial. În cadrul UMF, sudiază peste 6.000 de studenți dintre care 2.811 sunt străini, tot sub aceeași administrație își desfășoară studiile și aproximativ 2.500 de medici rezidenți.

În ceea ce privește persoanele străine care studiază pe teritoriul României, conform Ordinului 3473 din 2017, acestea beneficiază pe lângă cursuri de inițiere de limba română, legitimație de transport și de “asistență medicală gratuită în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, în conformitate cu legislația internă în vigoare. Cetățenii străini, pot studia fie pe un loc bugetat fie pe un loc cu taxă, iar cuantumul minim al taxelor de școlarizare este stabilit prin Ordonanța 22 din 2009, semnată de Emil Boc, când a ocupat funcția de Prim-Ministru.

Cetățenii Uniunii Europene, beneficiază o dată cu aderarea României de  aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv de aceleași taxele de şcolarizare. În ceea ce privește cetățenii din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, și vor să studieze medicina în România, s-a stabilit la nivel național un minim de 320 de euro pe lună, taxă de școlarizare, la care se mai adaugă încă o taxă de 320 de euro în momentul susținerii examenului de licență.

Revenind la UMF Cluj, conducerea a stabilit un cuantum de 6.000 de euro anual pentru toți cetățenii străini care doresc să studieze în cadrul universității. Această sumă scade la 5.000 de euro anual, pentru ultimii doi ani de studiu. Se mai pot adăuga penalizări și alte modificări în funcție de absențe, an complementar și alte variabile. În urma unui calcul sumar, universitatea clujeană obține anual aproape 17 milioane de euro din taxele studenților străini.

O dată cu începerea procesului de vaccinare, studenții Universității au fost înscriși în prima etapă a imunizării la nivel național. Rectorul UMF, Dr. Anca Buzoianu, a îndemnat atât personalul cât și studenții universtiății să se vaccineze. Ba chiar mai mult, aceasta a transmis că „Nu este o regulă, fiindcă se găsesc soluții alternative, să fie testați, eventual înainte, dar nu putem să riscăm să-i lăsăm lângă pacienți și să infecteze pe cineva. Mă refer la cei din anii mari, care au contact direct cu pacienții. Oricum avem un procent semnificativ de studenți care s-au vaccinat și care au înțeles importanța vaccinului. E cea mai rapidă și cea mai sigură metodă de a ajunge la o oarecare normalitate”.

La UMF Cluj s-au vaccinat deja aproape 90% dintre studenți. „La medicină generală aproape toți sunt vaccinați și e îmbucurător. Există un procent mai scăzut la specializările medii, precum asistența medicală, kinetoterapie, recuperare, iar acum vom organiza un webminar de informare în cadrul UMF-ului să creștem peste tot rata de vaccinare.

Dr.Anca Buzoianu “ar fi bine să se verifice informațiile din surse oficiale

Cu toate acestea, au apărut zvonuri în mediul online cum că studenții străini, sunt nemulțumiți de faptul că aceștia nu au fost și ei vaccinați, și că automat nu au acces în spital, iar astfel nu își pot începe stagiile de practică precum studenții români.

Marina Munteanu, subprefectul județului Cluj, a fost contactată pentru clarificarea modalității de obținere a dozelor necesare de către o instituție publică, în cazul de față UMF.

Cu alte cuvinte, conducerea Universității, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Cluj, un anumit număr de doze necesare conform solicitărilor. Persoanele înscrise pe listă din cadrul UMF, au fost arondate centrelor de vaccinare specifice, în funcție de disponibilitate.

Contactată pentru un punct de vedere, rectorul UMF, Dr.Anca Buzoianu, ne-a transmis următoarele “Toți studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca care au au dorit și au fost disponibili să se vaccineze în etapa I au făcut-o, fără a li se impune acest lucru sau fără a li se limita acest drept de către universitate. Toți studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca care și-au manifestat dorința de a fi vaccinați în etapa I de vaccinare împotriva COVID-19 și care se aflau în acel moment în România, indiferent de naționalitate, au fost vaccinați. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este coordonată de autorități, mai precis de Comitetul Național de Vaccinare, iar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca nu poate influența modul de organizare a acestui demers. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca nu a discriminat și nu a îngrădit accesul la vaccinare nici unui student, ci a acționat conform prevederilor Comitetului Național de Vaccinare. Depunem toate eforturile poate a putea programa în continuare la vaccinare pe toți cei care doresc, iar acest lucru va fi posibil în funcție de numărul de doze de vaccin disponibil. – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca nu face diferențe între studenți, așa cum se menționează în articol, ci oferă aceleași condiții pentru studiu tuturor studenților, indiferent de naționalitate și indiferent dacă au fost vaccinați sau nu. – Semestrul al doilea din anul universitar 2020-2021 se va desfășura în sistem hibrid, toate detaliile privind organizarea acestuia urmând să fie anunțate pe site-ul universității. Poate ca înaintea publicării ar fi bune sa se verifice informațiile din surse oficiale, avem purtător de cuvânt și organizații ale studenților , romani și străini, care au puncte de vedere oficiale”.

Citește și: Șefa DSP Dolj a fost depistată pozitiv după a doua doză de vaccin. Cum este explicat cazul?

2 COMENTARII

 1. Rușine d-nei rector pentru a își fi transformat studenții, în cobai pentru testarea unui vaccin dezvoltat în mare grabă și care are efecte secundare dintre cele mai urâte. Sute au căzut morți deja – nu trebuia impus acest vaccin studenților. Câteva adevăruri aici:
  Vaccinarea Covid – O crimă perfectă. Un nou documentar francez tradus în limba română. VIDEO https://www.activenews.ro/stiri/Vaccinarea-Covid-O-crima-perfecta.-Un-nou-documentar-francez-tradus-in-limba-romana.-VIDEO-164924

 2. Tânără doctoriță din Vâlcea – paralizie facială temporară și inconștiență după vaccinul anti-Covid. Autoritățile mai investighează alte 13 reacții adverse grave. Două cazuri de decese sunt cunoscute până acum
  DE ACTIVENEWS / ȘTIRI / Publicat: Joi, 04 februarie 2021, 12:15 / 0 comentarii
  Tânără doctoriță din Vâlcea – paralizie facială temporară și inconștiență după vaccinul anti-Covid. Autoritățile mai investighează alte 13 reacții adverse grave. Două cazuri de decese sunt cunoscute până acum

  Al doilea deces după vaccinarea anti-Covid din România: O femeie de 73 de ani din Bacău a murit la câteva ore după ce i s-a administrat serul. Autoritățile și lobbyștii neagă legătura dintre vaccin și deces Al doilea deces după vaccinarea anti-Covid din România: O femeie de 73 de ani din Bacău a murit la câteva ore după ce i s-a administrat serul. Autoritățile și lobbyștii neagă legătura dintre vaccin și deces
  În cursul acestei săptămâni, la rapelul pentru vaccin anti-Covid-19, un medic din Vâlcea a prezentat o reacție adversă îngrijorătoare: paralizie facială temporară și inconștiență, potrivit arenavalcea.ro.

  Potrivit unor surse din cadrul Spitalului Județean Vâlcea, doctorița care s-a confruntat cu aceste efecte adverse este medic ORL și nu figurează cu probleme de sănătate, transmite Doctorul Zilei. Este vorba de o doctoriță tânără, scrie Arena, ceea ce face ca îngrijorarea colegilor ei să sporească cu privire la siguranța vaccinurilor anti-Covid.
  Deși și-a revenit destul de repede după efectele resimțite la rapel, medicul s-a prezentat de urgență la o unitate spitalicească privată în vederea unor investigații suplimentare.

  În momentul de față, se așteaptă un comunicat oficial din partea conducerii Spitalului Județean Vâlcea și DSP.

  Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), în acest moment 13 reacții adverse sunt în curs de investigare, ceea ce înseamnă că sunt mai grave decât cele semnalate în mod obișnuit, respectiv febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie.

  Până acum s-au înregistrat un deces oficial și unul neoficial imediat după administrarea vaccinurilor: asistentul medical de la Mangalia, de 49 de ani, și cazul doamnei de 73 de ani din Bacău. Dar cazurile ar putea fi mai multe.

  După cum am relatat în exclusivitate în presa română ActiveNews a descoperit SUTE DE DECESE în urma VACCINURILOR anti-Covid, în documentele oficiale ale UE și SUA. Peste 173 de morți în Europa și peste 317 în America. 16.479 de cazuri cu reacții adverse la Vaccinul Pfizer în UE. Majoritatea femei. DOVEZI

  În cadrul acestui articol, prezentam și un semnal al avocatului Gheorghe Piperea:
  „Sunt mulți comentatori (cel puțin 5, după numărătoarea mea) care au declarat, cu nume și prenume, că au decese în familie consecutive vaccinării. Cazurile ar trebuie făcute publice imediat. Ar trebui, de asemenea, făcute urgent plângeri penale pentru malpraxis și procese de daune pentru efectele adverse ale vaccinului. Altfel, vor fi și alte nenorociri. Autoritățile ar trebui să suspende de urgență vaccinarea persoanelor în vârstă sau suferinde, cu boli cronice.”, a afirmat avocatul pe pagina sa de Facebook.

  „Bunica mea a decedat duminica in urma acestui agent biologic experimental (asa numit „vaccinul anti-Covid”), care i-a fost administrat acum doua zile. Bineinteles ca vor spune ca e o coincidenta, ca nu are nicio legatura cu leacul minune. Sunt convinsa ca sunt mult mai multe cazuri de acest gen, dar acestea nu merita sã fie mediatizate.”, a scris o comentatoare care a revenit apoi pentru a adăuga: „Ideea e ca desi avea anumite probleme de sanatate, a trait cu ele ani de zile si nu cred ca e o coincidenta ca s-a stins la cateva zile dupa „vaccin”.”

  „Tatăl meu a fost vaccinat în data de 15 ianuarie 2021, vineri după masa, sâmbătă după masa a făcut accident vascular cerebral, a paralizat partea dreaptă, seara a intrat în comă și duminică dimineața la ora 6 a decedat.”, a scris alt comentator. Sigur, se va spune că aveau comorbidități și că este o coincidență. La Vârlcea tot coincidență?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here