Cifrele unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 10-18 ianuarie ridică, dincolo de multe semne de întrebare, un mare semnal de alarmă – situația politică din țara noastră se află în una din cele mai negre perioade ale sale. Sondajul respectiv vizează intențiile de vot ale românilor, iar partidul AUR se află pe locul doi în preferințele acestora, după PSD. Cum vor arăta rezultatele următoarelor alegeri este întrebarea care a apărut pe buzele tuturor, din moment ce am ajuns, literalmente, din lac în puț.

AUR, pe locul 2 în preferințele românilor

Rezultatele sondajului au fost cel puțin surprinzătoare: PSD a avut un scor de 34,3% (în scădere față de decembrie 2021), AUR 20,6% (în creștere față de decembrie 2021), PNL 16,6% (în scădere față de decembrie 2021), USR 12,5% (în creștere față de decembrie 2021), iar UDMR 4,2%.

Îngrijorările principale vizează mai ales două lucruri ce reies din acest sondaj: pe de o parte, cât de mult a scăzut PNL în preferințele românilor, iar, de pe altă parte, cât de mult a crescut AUR. În mod clar, oamenilor nu le e bine. Și nu e una din situațiile clișeice de genul zicalelor „nimănui nu-i e bine în România”, ci e vorba de o schimbare bruscă și radicală pe plan politic, toate acestea demonstrând că oamenii au ajuns la „ultimul resort”.

Cel mai probabil, totul a pornit de la lipsa de încredere în scena politică: în niciun caz scorul de 20,6% nu a fost atins prin votanții ultra fideli AUR, care se regăsesc 100% în doctrina partidului, ci prin ceilalți – cei care nu au contat pentru niciun partid, care, pe rând, și-au pus probabil speranțele în PNL ȘI PSD, până au văzut că nu se poate. Iar, în situația de față a României, din punctul de vedere al mentalității, USR nu are șanse. Nu încă. Practic, le iei prin eliminare – ceea ce emană un aer prea familiar pentru ce au însemnat alegerile în țara noastră: de cele mai multe ori, la alegerile prezidențiale, s-a votat, de altfel, pe principiul „am votat cu X ca să nu iasă Y, nu că-mi place mie de X”.

Scumpirile, biletul votului către un partid extremist

În același timp, e de înțeles – cum te aștepți să reacționeze un om care lucrează de rupe și e exploatat la maxim pentru salariul minim pe economie (pentru care nici măcar cuvântul „jenant” nu ar putea fi un adjectiv suficient) ca să-și întrețină familia, se trezește cu o groază de scumpiri peste noapte (care tot continuă, zi după zi fiind anunțați că „s-ar putea” să urmeze un nou val de scumpiri): alimentele de bază, cât și utilitățile indispensabile precum curentul, gazul și apa au devenit inaccesibile pentru o mare parte din români. 

Cum multe din probleme s-au întâmplat în timp ce PNL a fost la putere, e de înțeles această scădere dramatică în ce privește topul preferințelor. Totuși, pandemia a demonstrat cât de șchiopătândă și disfuncțională e clasa politică. Restricții, vaccin, scumpiri. Din păcate, mulți dintre români sunt împotriva vaccinului. Ne-am obișnuit deja cu ideea asta. Dar nici campania de vaccinare nu a fost făcută cum trebuie. Pe lângă toate acestea, au apărut și câteva voci care mai de care (cum ar fi partidul AUR, doamna Șoșoacă…), gata să spulbere orice ar mai fi putut repara cei care aveau frâiele în acel moment și care au știut să le ofere două lucruri extrem de importante: înțelegere și solidaritate. S-au simțit tratați pe picior de egalitate, chiar dacă strategia AUR e una din cele mai perfide și demagogice. 

„E posibil ca AUR să fie aproape de apogeu”

Toate acestea au adus, de altfel, bilanțul rezultatelor de mai sus. Despre cum va arăta scena politică în continuare, cât de afectate sunt partidele cât și ce înseamnă această „victorie” pentru AUR, am discutat cu sociologul Barbu Mateescu, care ne-a explicat următoarele: 

„Pentru prima dată de când AUR e în prim-planul scenei politice, partidul depășește PNL ca intenții de vot.

În ultimul an, scorul AUR a crescut cu 4%, iar cel al PNL a scăzut cu aproape 10%. Al doilea factor pare a fi mai important. Privind lucrurile la nivel strategic, PNL a suferit mult în ultimii doi ani, înjumătățindu-și scorul, întrucât a fost fără întrerupere la putere. USR a fost la putere, s-a erodat, și-a revenit. PSD a fost în opoziție, a strălucit, acum a început să se erodeze. AUR a fost tot timpul în opoziție, a crescut. E o perioadă în care, prin prisma opiniei publice, a fi la putere damnează, iar a fi în opoziție e un lucru bun.

Acestea sunt trendurile, dar în clipa de față situația coaliției este încă bună. Suma PSD+PNL este de 51%. (În februarie suma noii guvernări de atunci, PNL+USR, era de 43%). Urmează un an decisiv. Dacă vor mai exista scandaluri precum cel al facturilor, suma PSD+PNL va coborî, iar ambele partide vor plasa accentul pe a da vina pe celălalt pentru ce nu merge bine.

AUR este la cel mai bun scor – conform INSCOP – din istoria sa. Intuiesc că în perioada următoare va intra într-un conflict puternic cu PSD, de vreme ce electoratul PNL s-a restrâns sever, iar votanții USR au mici șanse de a „trece” la AUR. E posibil să fie aproape de apogeu.” a conchis acesta. Acum ne mai rămâne doar să așteptăm, asemenea atmosferei din cartea lui Marin Preda – „Se pare că timpul avea cu oamenii nesfârșită răbdare”.

Principalele concluzii ale sondajului au fost prezentate de Remus Ștefureac, directorul INSCOP:

1. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată, impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

2 COMENTARII

  1. Bună ziua!! Poate ne luminează doamna Neagu, pe noi care nu avem cunoștințe politice, în ce constă extremismul partidului acesta AUR? Ce acțiuni extremiste au realizat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.