Deputatul clujean de la PNL, Sabin Sărmaș, a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi fost o greșeleaă adoptarea pe repede-nainte „Legea privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake”, în condițiile în care nu ar fi vrut să se ajungă la un vot final pe un act normativ care să dea posibilitatea unor abuzuri.

„Este motivul pentru care dezbaterile din Comisia de IT&C pe care o conduc în Camera Deputaților s-au derulat pe parcursul mai multor săptămâni, pentru a fi siguri că reușim să dezbatem toate elementele esențiale care privesc, pe de o parte, protejarea publicului în fața dezinformării, iar pe de alta pedepsirea celor care produc cu rea-intenție acest tip de conținut. Am dat de nenumărate ori acest exemplu: dacă bunica mea, de bună credință, o să dea share la un clip cu domnul Iohannis crezând că este adevărat, iar acel video este realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, atunci îi facem automat dosar penal? Ar fi normal să amendăm 20.000 de bunici din România sau să le facem dosar penal doar pentru că, din naivitate, au distribuit un astfel de conținut?”, a scris Sabin Sărmaș.

Totodată, parlamentarul a mai precizat că în privința producerii efective de conținut deepfake cu scopul de a influența oamenii în perspectiva unor alegeri sau a aduce în mod direct prejudicii de imagine unei persoane, lucrurile au fost clare de la început și că aceasta trebuie să fie o infracțiune și să fie pedepsită.

„‌În schimb, în cazul distribuirii acestui tip de conținut trebuie să fim mai nuanțați. Acolo trebuie să probăm că persoana care distribuie un deepfake este conștientă în primul rând că este un fals și că îl dă mai departe în mod intenționat pentru a-i induce în eroare și pe alții cu scopul de a face rău altei persoane.‌ Avem patru rânduri de alegeri la anul, iar miza nu este despre cei care concurează, ci miza este democrația însăși. Legea este binevenită și am încredere că în forma actuală, îndelung dezbătută, ea va funcționa corect pentru a ne proteja democrația”, a conchis Sabin Sărmaș.

Citește și: Șeful Serviciului Rutier Cluj, Dan Crișan, săltat de procurorii DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.