Rolul minor al copiilor în răspândirea virusului și protocolul strict urmat de școli se numără printre explicațiile faptului că instituțiile de învățământ nu s-au transformat în focare ale epidemiei de Covid-19 și continuă să funcționeze, în larga lor majoritate, în Spania, potrivit experților citați de El Pais.

Publicația amintește că, la începutul toamnei, lumea se temea că redeschiderea școlilor va contribui major la evoluția epidemică. Dar, continuă El Pais, acest lucru nu s-a materializat, acum doar 1,5% dintre clasele școlilor din țară aflându-se în carantină.

Potrivit sursei citate, pe baza datelor din prima săptămână din noiembrie, în care țara înregistra o creștere abruptă a numărului de cazuri de Covid-19, sub 6.500 din toate clasele școlilor spaniole (1,67%) erau în carantină. Concluzia experților citați de publicație: școlile rezistă valului epidemic.

Cum e posibil, în condițiile în care este vorba despre mulți oameni adunați în spații închise? – se întreabă El Pais.

  • Un pediatru și epidemiolog implicat în supervizarea măsurilor din școli, Quique Bassat, este citat spunând că “în primul rând copiii răspândesc virusul mai puțin eficient decât adulții. Datele din ultimele nouă luni sugerează că cei mici sunt arareori sursa unor focare. În Catalonia, de exemplu, în 87% dintre cazurile detectate în școli, cazurile pozitive nu au determinat o a doua infecție.”
  • Același expert citează un proiect de cercetare care a urmărit peste 2.000 de tineri în tabere de vară în Barcelona, care a indicat o rată de infectare de șase ori mai mică în rândul copiilor, decât în rândul întregii populații.
  • Julian Olalla, șeful comitetului științific al Congresului Național Covid-19, eveniment ce a avut loc în septembrie, este citat spunând că actuala epidemie contrazice experiența altor epidemii, în care copiii se infectau mai ușor. În cazul noului coronavirus, “în acest moment se crede nu doar că infecția este mai puțin gravă în cazul copiilor, dar și că transmisia e mai puțin eficientă”.
  • Același Olalla arată, însă, că cei mici pot în continuare să răspândească virusul, dar acest lucru nu s-a întâmplat în școli datorită protocoalelor stricte de prevenție aplicate în unitățile de învățământ. “Școlile au dovedit că este posibil să ții în frâu virusul chiar și într-un mediu ce pare să fie nefavorabil și care, timp de câteva ore, funcționează ca centru închis”, este citat specialistul.

El Pais îl citează și pe expertul Daniel Lopez Acuna, fost reprezentant al Ministerului Sănătății, potrivit căruia toate acestea nu înseamnă că nu există riscuri asociate școlilor, chiar și în condiții de prevenție. “Atât timp cât vom avea rate de incidență ridicate, școlile vor cauza mai multe focare și mai multă transmisie, deoarece acolo se adună oameni”, spune specialistul, arătând că, pe lângă măsurile din școli, este la fel de important să existe restricții în comunitate, pentru reducerea incidenței.

Sursa: EduPedu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here