Ștefan Dimitriu, președintele de la Camera de Industrie și Comerț Cluj, este acuzat de procurorii DNA că ar fi falsificat acte legate de un contract de 522 de milioane de lei(117 milioane de lei). Gazeta de Cluj vă prezintă motivarea prin care magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au decis arestarea preventivă a șapte oameni, în timp ce Ștefan Dimitriu a fost pus sub control judiciar. De fapt, acuzarea statuează că Ștefan Dimitriu și echipa sa de la SC De Construcții SRL ar fi falsificat niște documente pentru a dovedi experiența similară în cadrul unei licitații. Pe de cealaltă parte, acuzarea spune că ar fi avut acel acord de la firma Butec SAL, însă este vorba despre o răzbunare personală a unor oameni.
Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au decis arestarea următorilor inculpați: Mihail Iodache( administratorul SC Cast SRL care este acuzat că ar fi contrasemnat documentele falsificate), Simona Mariana Luther(director general la PASSAVANT ROEDIGER ROMANIA, acuzată că ar fi acceptat tacit ca Mihail Iordache să furnizeze date reale), Valeria Doina Buzea(notar publicat, acuzat că ar fi acceptat semnarea de documente false), Beșchia Georgeta Daniela(notar public, acuzat că ar fi tradus și legalizat procurori false), Tudorache Cristina(acuzată că ar fi fost complice la falsificarea documente și declarații), Daniel Luc Henri Marie(acuzat că ar fi completat acte în numele Butec SAL).
Mai citește pe aceeași temă și:
Stefan Dimitriu, pus sub control judiciar
Iohannis intră pe fir
Procurorii DNA au cercetat un contract semnat de SC Apa Canal Sibiu pe fonduri europene. Valoarea totală a investiției era de 421 de milioane de lei fără TVA, respectiv 522 de milioane de lei cu toate taxele incluse. Contractul era intitular ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” și a fost semnat cu Ministerul Mediului. Societatea Apa CANAL SA din Sibiu este deținută în integralitate de Consiliul Local al Municipiului Sibiu, care până în toamna anului trecut era controlat de Klaus Iohannis, actualul președinte al României. Societatea ar fi emis un număr de 11 contracte de lucrări și patru de servicii în cadrul proiectului european.
Neînțelegerile care bagă oamenii în arest
Contractul cu probleme ar fi legat de construcția unei stații de epurare în localitatea Ocna Sibiului, în valoare de șase milioane de lei. Este o investiție finanțată în proporție de 76% din fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu. Pentru a câștiga acest contract SC De Construcții SRL ar fi deținut acordul BUTEC Sal pentru a fi eligibili să participe la procedură, iar ulterior aceștia s-ar fi răzgândit în ceea ce privește acordul.
”Inculpata Tudorache a mai afirmat în apărare că acuzaţiile aduse reprezintă o răzbunare a unui reprezentant al Butec Sal în urma unor neînţelegeri avute de inculpatul Deniel cu H.G..
Declaraţia lui H.G. (…) relevă clar modul în care s-au petrecut faptele şi cum a acţionat inculpatul Deniel Luc Henrie Marie, astfel că apărările inculpatei sunt nesincere”, se arată în motivarea instanței.
Ce spun judecătorii de la CA Alba Iulia
”Pentru calificarea ofertanţilor prin documentaţia licitaţiei (Fişa de date a achiziţiei – pct II, pct. 2, pct. 3, pct. a) aceştia trebuiau să demonstreze sub sancţiunea excluderii din procedură faptul că au o “experienţă similară”, respectiv faptul că “în ultimii 5 ani au dus la bun sfârşit lucrări de execuţie a cel puţin unei staţii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE“ în cadrul unor contracte de proiectare şi execuţie”, arată judecătorii în decizia CA Alba prin care au decis arestarea a șapte persoane.
La licitaţia organizată în data de 4.12.2012 s-a prezentat şi SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA care a dovedit “experienţa similară“ prin susţinerea acordată în condiţiile art. 190 din OUG 34/2004 de către terţul susţinător BUTEC SAL, sens în care a fost prezentat angajamentul ferm autentificat sub nr. 3875 din 18.12.2012 la BNP asociaţi T.V.şi Buzea Valeria Doina din Braşov.
Conform Raportului procedurii oferta SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA a fost declarată admisibilă, inclusiv prin prisma dovedirii experienţei similare (prin susţinerea acordată de terţul susţinător BUTEC SAL) şi ulterior câştigătoarea licitaţiei, încheindu-se contractul de lucrări nr. 13467/29.04.2013 “CL5 – Staţie de epurare ape uzate menajere din localitatea Ocna Sibiului“(…).
Întrucât pe parcursul executării contractului s-au înregistrat nereguli şi întârzieri SC APĂ CANAL SA s-a adresat terţului susţinător BUTEC SAL în vederea implicării acestuia în executarea contractului confirm dispoziţiilor art. 111 alin 4, 5, 6 din HG nr. 925/2006 (…)
În urma acestei notificări reprezentanţii SC APĂ CANAL SA au aflat că terţul susţinător BUTEC SAL nu a acordat niciodată susţinere tehnică către SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA, iar angajamentul ferm autentificat sub nr. 3875 din 18.12.2012 la BNP asociaţi T.V.şi Buzea Valeria Doina din Braşov nu reprezintă realitatea.
În data de 13.12.2013 SC APĂ CANAL SA Sibiu a notificat BUTEC SAL să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din calitatea de terţ susţinător, solicitare la care aceştia au răspuns că respectiva procură de reprezentare este falsă şi că ei înţeleg să nu-şi îndeplinească obligaţiile din contract.
În data de 31.12.2013 SC APĂ CANAL SA Sibiu a emis către SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA notificarea de reziliere a contractului nr. 23116/31.12.2013 (…).
Examinând actele a rezultat că prin prezentarea sa în calitate de reprezentant al BUTEC SAL, inculpatul DENIEL LUC HENRIE MARIE a prezentat ca adevărată o calitate mincinoasă în scopul de a obţine pentru sine un folos patrimonial injust şi cauzând SC APĂ CANAL SA o pagubă de 209.774 lei (cheltuielile făcute cu organizarea celor două licitaţii).
În ceea ce priveşte documentaţia depusă în vederea câştigării licitaţiei s-a stabilit faptul că aceasta a fost falsificată, în baza înţelegerii cu reprezentanţii SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA, de către inculpatul DENIEL LUC HENRIE MARIE cu sprijinul nemijlocit al partenerei sale de afaceri, inculpata TUDORACHE CRISTINA. Cei doi au decupat semnăturile de pe documentele iniţiale şi folosind programe informatice le-au aplicat pe documentele solicitate în cadrul procedurii.
Aceste aspecte rezultă din Raportul de constatare criminalistică nr. 78665/15.12.2014 (vol.III, f.421-504) întocmit de specialişti din cadrul IPJ Alba – Serviciul Criminalistic, raport din concluziile căruia rezultă faptul că au fost contrafăcute 56 de documente, respectiv:
(…)
Acelaşi Raport a concluzionat că pe aceste documente semnăturile declaranţilor (personal propus pentru îndeplinirea contractului), semnătura şi ştampila traducătorului autorizat, semnătura şi ştampila BUTEC SAL şi INGENEO au fost scanate şi aplicate ulterior.
Ştiind că nu are mandat din partea BUTEC SAL, inculpatul DENIEL LUC HENRIE MARIE a contrafăcut procurile de reprezentare, documentele fiind traduse şi legalizate sub aspectul semnăturii traducătorului sub numerele 4818/27.11.2012, 4819/27.11.2012 şi 4955/18.12.2012 de către B.N.P. BEȘCHIA GEORGETA DANIELA, (…) cu încălcarea dispoziţiilor art..91 din Legea nr.36/1995 rep., art.102 din Ordinul nr.710/C/1995 al Ministerului Justitiei şi pct.15,16,19 din Ordinul nr.233/C/1996 al Ministerului Justiţiei. Se observă că documentele în limba franceză traduse şi legalizate sub numerele 4818/27.11.2012 şi 4819/27.11.2012 nu conţin numărul de înregistrare în Registrul Comerţului şi Codul unic de înregistrare, aceste date apărând însă în conţinutul traducerilor, iar copiile documentelor, deşi provin din ţări diferite, sunt aproape identice ca formă, aranjare în pagină şi conţinut.
În baza acestor procuri falsificate şi care au produs consecinţe juridice prin legalizarea de către notarul public BEŞCHIA GEORGETA, DENIEL LUC HENRIE MARIE a completat mai multe declaraţii în numele BUTEC SAL (…) atestând în mod nereal că este reprezentantul acestei societăţi. Aceste declaraţii au fost depuse la dosarul de licitaţie, astfel:
(…)
Ce spun procurorii despre Ștefan Dimitriu?
”De asemenea, folosindu-se de procurile traduse şi legalizate sub nr.4819/27.11.2012 şi 4955/18.12.2012 de către B.N.P. BEȘCHIA GEORGETA DANIELA, inculpatul DENIEL LUC HENRIE MARIE s-a prezentat în faţa notarului BUZEA VALERIA DOINA, care fără a respecta dispoziţiile art. 59 alin. 2 din Legea 36/1995 acceptă autentificarea declaraţiilor acestora în numele BUTEC SAL, fără ca procura de reprezentare să fie prezentată în original. Astfel, au fost autentificate: declaraţia nr. 3875/18.12.2012; declaraţia nr. 3699/28.11.2012 (…).
Despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoştinţă inculpatul DIMITRIU ŞTEFAN FLOREA care le-a contrasemnat (…), inclusiv pe cele falsificate, deşi la dosarul de achiziţie a fost identificată o împuternicire (…) prin care se mandatează numitului O.A.(Formular 10) pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA.
Inculpatul DIMITRIU ŞTEFAN FLOREA este cel care răspunde la toate solicitările de clarificări, (…) dar niciodată pe parcursul procedurii, şi nici ulterior, după ce i s-a adus la cunoştinţă că procurile de reprezentare nu sunt date de cei de la BUTEC SAL nu îi contactează pe reprezentanţii terţului susţinător.
Pentru a-l recompensa pe inculpatul DENIEL LUC HENRIE MARIE pentru întocmirea documentaţiei, SC DE CONSTRUCŢII NAPOCA SA a virat în conturile societăţilor APĂ PROIECT CONSULT SRL şi ENGENEERING APĂ PROIECT SRL şi a efectuat plăţi în numele acestora în suma totală de 1.042.904,97 lei (…)”, arată magistrații de la CA Alba Iulia, citând și acuzațiile procurorilor DNA.
Dacă sunteți interesați puteți citi extrasul din motivarea CA Alba Iulia oferită la solicitarea Gazeta de Cluj:
EXTRAS motivare Ștefan Dimitriu CA Alba Iulia SCA Apa Canal Sibiu – fonduri europene