Potrivit unei analize politice, SUA așteaptă să vadă în ce direcție va marșa Germania: spre alianțele economice cu Rusia sau China sau spre NATO.

”Astăzi există doua lumi: una de 1,2 miliarde de suflete, lumea așa-ziselor economii avansate, și una de 6,8 miliarde de oameni care contestă hegemonia celei dintâi. Este o ciocnire între economiile bazate pe producție și economiile bazate pe servicii și finanțe. Este o ciocnire între valori reale și valori volatile”, scrie economistul Alasdair Macleod, pentru Goldmoney.com.

”Acum, ciocnirea hegemonilor se concentrează pe Ucraina. Anterior, conflictul a avut loc în Afganistan sau Siria. De fiecare dată, Statele Unite, care conduc NATO și rețeaua de intelligence „Five Eyes”, nu au reușit să învingă axa asiatică, pentru că aceasta s-a ferit să fie atrasă într-un conflict direct. Dincolo de apărarea propriilor interese, Rusia si China au privit cu interes la neînțelegerile din cadrul NATO. Inițial, am avut refuzul Marii Britanii de a sprijini un conflict deschis al Vestului în Siria. Apoi, Turcia, membru NATO, a semnalat că interesele sale sunt congruente mai degrabă cu cele ale axei asiatice decât cu cele ale Vestului. Va urma oare Germania?

Teama Washingtonului ține de alegerea Germaniei – își va urma interesele economice foarte evidente și se va alinia cu Rusia și China sau își va urma stăpânii din NATO? Am văzut acest conflict al intereselor în ezitările Germaniei privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina. Presa de mainstream ne-a spus că este vorba despre reticența germanilor de a trimite arme pe un teatru de război care a fost anterior invadat de naziști. Este evident că acest lucru trezit niște amintiri neplăcute, dar, în primul rând este vorba despre etosul post-Război Rece al Germaniei, care ține de dezvoltarea legăturilor comerciale cu Estul.

Pentru Rusia și China, refacerea relațiilor comerciale naturale cu economia bazată pe producție a Germaniei este reciproc avantajoasă. În egală măsură, acest scenariu ar duce la dispariția UE în actuala sa formă. Poate că tocmai această poziție importantă a Germaniei este cea care atrage SUA și NATO într-un conflict in Ucraina.

Ar trebui să analizăm și perspectiva Germaniei. De la înfrângerea în Al Doilea Război Mondial, Germania a fost esențială pentru existenta NATO. Primul secretar general al Alianței, lordul Ismay, spunea că scopul NATO este de a ține URSS afară, pe americani înăuntru și Germania cât mai jos. La fel ca și Pactul Ribbentrop-Molotov, acest principiu al NATO descrie bine situația de astăzi. Din punctul de vedere al Americii, NATO a fost soluția militară pentru Europa, iar soluția politică se poate găsi doar prin menținerea legăturii puternice dintre Germania și Vestul Europei.

Există mai multe istorii despre cine este adevăratul părinte fondator al Europei Unite, iar versiunea care s-a impus a fost cea autorizată de Comisia Americană pentru Europa Unită, creată în 1948 de lideri ai CIA. După 75 de ani, Germania continuă să se ploconească în fața serviciilor americane”, scrie Alasdair Macleod.

”Liderii europeni nu știu cine sunt cu adevărat”, spune premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de The American Conservative. ”Dacă îi întrebi, îți vor spune că sunt liderii unor țări care sunt de partea bună  a istoriei. Convingerea aceasta, faptul că sunt presați de Washington și teama de presa liberală îi face să gândească astfel și să nu ia în calcul ce este în interesul țărilor lor. (…) Germanii suferă pentru că ei știu ce anume ar fi in interesul lor național, însă nu pot să spună asta, arată Viktor Orban. Orban sugerează că liderii Germaniei știu că nu trebui să se implice într-un război cu Rusia, însă, din diverse motive, nu pot să refuze Washingtonul. (…) Dacă ofensiva de primăvară a Rusiei va avea succes, atunci țările NATO se vor confrunta cu dilema trimiterii soldaților lor pentru a lupta în Ucraina. Acest lucru îi preocupă pe tot mai mulți europeni ale căror țări ar putea fi devastate din cauza extinderii războiului. Vestul este în război cu Rusia. Asta este realitatea. Ne afundăm tot mai mult în această realitate cu fiecare zi ce trece”, mai spune Orban, potrivit The American Conservative.

”Însă, așa cum a arătat recentul episod cu tancurile Leopard, începe să se manifesta o rezistență față de acest statu-quo. Știm că o serie de lideri germani au fost nemulțumiți de regimul monetar al Băncii Centrale Europene. Jens Weidman, care a demisionat din fruntea Bundesbank, nu este singurul critic al acestei politici monetare. Dar se pare că Bundesbank a început o epurare a acestor critici ai BCE”, scrie amintitul Macleod.

”Sunt două motive pentru care Germania este reticentă. Berlinul a fost forțat să abandoneze politica banului bazat pe producție și să se retragă de pe piețele asiatice. Însă o reluare a ostilităților dintre Rusia și NATO poate duce la reducerea acestor presiuni ale SUA asupra Germaniei. Cancelarul Scholz știe că este puțin probabil ca Rusia să fie înfrântă și de aceea încearcă să-și mențină cât mai multe opțiuni.

Dacă NATO va pierde în Ucraina, Rusia își va consolida poziția, iar Putin va rămâne un lider puternic. Germania trebuie să fie pregătită pentru refacerea relațiilor cu Rusia. Nu ține doar de apropierea geografică, ci și de industria germană, care ar beneficia din nou de accesul la resursele din Rusia, la piața rusă și la cooperarea cu China.

Cu siguranță că etosul comercial german are mai multe în comun cu revoluția industrială plănuită de axa asiatică decât are oricare altă economie din UE. Dacă Germania nu ar fi controlată politic de SUA, ar putea crea o în timp o nouă Ligă Hanseatică, un coridor comercial din Europa de Est până la Marea Blatică, cuprinzând toate statele baltice și Olanda. Probabilitatea unei asemenea evoluții face ca SUA să nu renunțe la controlul asupra Germaniei și a UE”.

Dar, scrie Macleod, Washingtonul ar putea fi forțat să facă concesii Rusiei și să facă astfel și un pas în spate în lupta pentru Europa de Vest. Motivul este că războiul din Ucraina poate distruge moneda euro și poate întreaga UE.

O escaladare a conflictului din Ucraina va face ca țările UE să împrumute mai scump pe piețele financiare, va însemna dificultăți mari sau chiar falimente în sistemul bancar european. Aceste efecte se vor manifesta mult mai acut în economii bazate pe servicii și finanțe decât în economiile bazate pe producție și materii prime.

Euro, Macleod, este un vol-au-vent al monedelor fiduciare, o monedă mereu supuse riscurilor, iar, în situația puțin probabilă în care Rusia nu va fi învinsă repede, o nouă escaladare în Ucraina va duce la creșteri usturătoare ale prețurilor în UE. ”Banca Centrală Europeană va avea de ales între majorarea ratei dobânzii (pentru a nu pierde controlul în favoarea piețelor financiare) și consecințele  acestei decizii de a majora dobânda pe care le vor avea de suportat finanțele guvernelor din zona euro. Mai mult, ar putea apărea riscul insolvenței în întregul sistem euro.

”Fie ea și una pe termen scurt, soluția este ca America să facă un pas în spate în lupta pentru Europa de Vest și să recunoască interesele Rusiei ce vizează Ucraina”. (preluare cotidianul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.