Coincidența cu ziua națională a două evenimente  mult comentate și ultimul interviu al lui Vasile Dîncu, mă determină să fac câteva comentarii.

 

Reținerea teroristului de la Târgul Secuiesc și a jihadistului de la Craiova, măsurile luate de la autoritățile de stat, pe care mulți din opinia publică le consideră prea blânde au fost cele mai comentate știri din mass-media ultimelor 10 zile. Mi s-a părut foarte interesant și interviul cu Vasile Dîncu din ultimul număr al Mesagerului Transilvan.

Să începem cu personajul din Tg. Secuiesc care a dorit să se joace cu un număr considerabil de petarde,  exact de Ziua României. Nu cred că s-a urmărit producerea de victime și numai dezorganizarea serbărilor și compromiterea României, În sensul că trebuie să fie primită ca un stat slab în comparație cu Ungaria care acum 100 de ani avea 64 de comitate. În zadar așteaptă ungurii modificarea frontierelor Transilvaniei, deoarece, aici, etnicii români sunt majoritari într-o proporție copleșitoare. incidentul nu este izolat, deoarece înainte de anul 1989, la secui, autor neidentificați până în prezente, au pus explozibil la statuia lui Mihai Viteazu. Aceasta nu înseamnă că secuii sau maghiarii ce își spun secui, sunt gata să se revolte pentru a obține autonomia, dar exaltați sunt peste tot în lume și consider că este bine că în Harghita, Covasna și Mureș se găsesc suficiente autorități de forță. Repet ceea ce am scris și în editorialul anterior, că la măsuri extremiste trebuie luate măsuri adecvate, ceea ce nu înseamnă că e necesar să întrerupem raporturile cu Ungaria. Intensificarea relațiilor economice și culturale româno-maghiare, poate să intensifice climatul dintre cele două țări, care din 1918 și până în prezent au complotat multe momente încordate, chiar și pe timpul comuniștilor.

Sper că domnul Victor Orban nu va considera că, îmbunătățindu-și relațiile cu Putin, acesta îl va sprijini în direcția modificării frontierelor cu România. Nu cred că Putin este un om prost, după cum nu consider că UE se va prăbuși, chiar dacă Marea Britanie o va părăsi și problema refugiaților va determina. în continuare, multe dispute.

Jihadistul de la Craiova, care și-a schimbat numele în Omar, convertindu-se la o aripă violentă a islamismului este un exemplu în care, așa cum arată un distins sociolog, Mircea Kivu, se demonstrează că există: „Ceață multă în capul multor oameni”. Întâmplarea face ca unii să o ia pe  anumită cale”. Nu cred că numai îmbunătățirea educației, pe care o preconiza președintele Iohannis, este singura cale pentru înlăturarea acestor aberații ce reprezintă un pericol potențial și de acum încolo. Lucrurile sunt mult mai complexe, dar este sigur că și un mediu familial  mai adecvat, poate îmbunătăți starea națiunii. De altfel, un sondaj INSCOP arată că jumătate dintre români consideră că țara noastră ar putea fi vizată de atacuri teroriste. Temerile de această natură se vor accentua dacă UE ne va repartiza efectiv cei 6000 de refugiați. Depistarea potențialilor teroriști nu este atributul exclusiv al SRI, ci este o îndatorire cetățenească a fiecărei persoane conștiente, fiindcă așa cum am spus și altă dată, ne găsim și suntem confundați cu cel de-al treilea război mondial, cel îndreptat împotriva comunismului, din care interesele marilor puteri ale lumii (SUA, U.E și Federația Rusă) sunt deocamdată comune.

Revin la interviul vicepremierului Dîncu, care a promis măsuri nepopulare, pentru a menține România pe linia de plutire, adică un deficit bugetar sub 3%. Prima de acest gen este că nu se majorează salariul minim pe economie, dar pornind de la acte normative inițiate de Victor Ponta, în țară se măresc salariile medicilor, profesorilor, bugetarilor în general, pensiile ceea ce nu sunt lucruri puțin importante la sfârșit de an și început de an nou. Chiar dacă PSD a promis că va face amendamente la proiectul de buget, cred că acesta va fi adoptat de Parlament fără cele propuse de social democrați.

În altă ordine de idei mi se pare bună intenția vice-premierului de a se modifica constituția încă din 2016. Oricum, viața are și părți bune și părți rele. Din cele rele amintesc prezența inculpaților la „beciul domnesc”, la domiciliul acestora sau sub control judiciar, cum s-a întâmplat cu domnul deputat Ioan Oltean, dar aceștia vor fi cercetați în continuare și trimiși în judecată.

Sfârșitul interviului mi se pare remarcabil: „Eu cred că în fiecare moment, clasa politică are dreptul să își arate măreția. Măreția se vede în acțiunile promovate. S-ar putea ca această clasă politică să își spele toate păcatele, făcând niște lucruri bune în ultimul an de mandat al acestui parlament”. Consecventa în lupta împotriva corupției, face parte din pozitivul actualului executiv.

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.