Sursa foto: Facebook

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR a luat foc după ce ponderea populației maghiare în România a scăzut conform Recensământului făcut în 2022.

E greu de spus că aș aminti faptul că 2.5 milioane de cetățeni nu au fost numărați, că nu s-a ajuns la ei. E clar că acolo erau și maghiari, e greu de spus, dar eu cred că e vorba de 1,1 milioane de maghiari în România. Eu nu cred că nu și-au asumat etnia, am discutat cu sociologi, la noi nu e cazul să nu își declare etnia. Eu nu cred că Recensământul reflectă realitatea demografică din România, a spus Botond.

Reamintim că numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000 şi a ajuns la puţin peste un milion, ceea ce înseamnă că într-un deceniu comunitatea maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa.

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale – cruciale pentru păstrarea identităţii comunitare – succesului alegerilor parlamentare de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare continuă a campaniei electorale, se mai arată în comunicat.

Citește și: Video. Paradă cu persoane costumate în soldați ruși și autovehicule inscripționate cu litera Z în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.