Guvernul condus de Viktor Orban a început transferul sumelor majorate, în cuantum de 100.000 de forinţi (circa 260 de euro), pe care părinţii copiilor maghiari, respectiv tinerii maghiari din afara graniţelor Ungariei care merg la şcoli cu predare în limba maghiară le primesc din partea Budapestei, ca formă de sprijin dedicat celor care studiază în limba maghiară în statele vecine cu Ungaria, a transmis Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale, potrivit Hirado.

Scopul acestui sprijin este de a încuraja părinţii să aleagă şcolile cu predare în limba maghiară şi de a consolida învăţământul în limba maghiară în afara graniţelor Ungariei.

Potrivit legislaţiei adoptate începând cu anul şcolar 2002/2003, acest sprijin este acordat tuturor elevilor şi studenţilor maghiari de peste graniţe care învaţă în limba maghiară în unităţile de învăţământ din ţările în care s-au născut şi care sunt vecine cu Ungaria.

220.000 de copii și tineri studiază în limba maghiară, în afara Ungariei

Scopul programului este de a încuraja părinţii să îşi înscrie copiii în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară, deoarece cei care frecventează astfel de grădiniţe şi şcoli, au mult mai multe şanse să-şi păstreze identitatea maghiară.

“În limba maghiară, în locul natal” (“Szülőföldön magyarul”) este unul dintre cele mai importante programe ale Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale, în cadrul căruia aproximativ 220.000 de copii şi tineri maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei primesc în fiecare an un astfel de sprijin , se arată în comunicat.

Anul acesta, cuantumul sprijinului a crescut de la 22 400 de forinţi brut pe an, la 100 000 de forinţi brut pe an, pentru toate grupele de vârstă. 

Citește și: Doi ani și nouă luni de închisoare pentru bărbatul care a furat o mașină din curtea unei biserici din Mănăștur

1 COMENTARIU

  1. Și autoritățile romane ce fac????Parca în Ungaria era inflație majora ete ete…..dar văd ca ăștia au bani cu găleată…..CE FAC INSTITUTIILE ROMANE…AFARAA CU FUNCTIONATRII DE STAT CARENU CONTROLEAZA ACEST FENOMEN!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.