Sursa foto: Facebook/Mihaela Chiș

Comuna Buza a încheiat două contracte de asistență juridică cu avocata Mihaela Chiș, în baza cărora a plătit, în perioada noiembrie 2021 – mai 2023, peste 22.000 de lei din bugetul local. Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, primarul din Buza, Stefan Czegher, nu a știut să spună din ce motiv a fost necesară încheierea a două contracte diferite cu avocata Mihaela Chiș, motivând că s-a aflat în concediu medical în perioada în care au fost adoptate hotărârile care stau la baza contractelor. 

Primăria a plătit peste 22.000 de lei avocatei Mihaela Chiș în nici doi ani

Comuna Buza a încheiat două contracte de asistență juridică cu Societatea civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”. Primul contract a fost încheiat pe data de 15 noiembrie 2021. Valoarea totală achitată pentru acest contract este de 5.400 de lei, distribuită pe parcursul a trei ani după cum urmează: anul 2021: 4.500 lei; anul 2022: 450 lei; anul 2023: 450 lei. Cel de-al doilea contract a fost semnat în data de 19 mai 2022. Suma totală achitată pentru acest contract se ridică la 17.449,25 lei și cuprinde următoarele plăți: anul 2022: 6.869,04 lei; anul 2023: 10.580,21 lei.  Potrivit contractului încheiat în mai 2022, comuna Buza plătește 70 de euro/oră pentru serviciile de consultanță juridică. Pe lângă onorariul de bază, se va percepe și un onorariu de succes, stabilit la 20% din valoarea obiectului individualizat prin împuternicirea avocațială. Această sumă suplimentară va fi aplicată în cazul în care valoarea obiectului depășește 5.000 lei. De asemnenea, în contractul încheiat pentru o perioadă de 4 ani este prevăzut faptul că onorariul orar va fi majorat la începutul fiecărui an calendaristic cu 20 de euro. 

„-UAT comuna BUZA avem încheiate 2 contracte de asistență juridică cu Societate civilă de avocaţi,,Chiş Mihaela şi Asociații”, CONTRACTUL DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ CJ/1001030/19 mai 2022 și CONTRACTUL DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ CJ/155113 din 15.11.2021 

Sumele achitate sunt:

– CONTRACTUL DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ CJ/1001030/19 mai 2022 

– 2022 -6869,04 lei 

– 2023 10.580,21 lei 

TOTAL 17.449,25 lei 

-CONTRACTUL DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ CJ/155113/ 15.11.20221 

– 2021 4500 lei 

– 2022 450 lei 

– 2023 450 lei 

TOTAL 5400 lei”, a transmis Primăria Buza la solicitarea reporterilor Gazeta de Cluj. 

Mister și confuzie în jurul celor două contracte de asistență juridică

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, primarul a afirmat că nu poate oferi informații precise privind cele două contracte de asistență juridică încehiate. 

„Chiar acum nu aș putea să vă spun. Contabila e la Finanțe, să vedem, că toate actele sunt la ea. Noi am avut probleme cu drumurile pe care nu le-am încheiat, probleme pe fond funciar și probabil că de aceea au fost încheiate două contracte. Mai știu de ce? Nu știu. Nu aș putea să vă spun chiar acum. Dar sunt două contracte total diferite.”, a declarat Ștefan Czegher.

Cu toate că primarul a recunoscut că există două contracte, acesta a declarat că nu știe exact motivele din spatele acestei duble contractări. Un alt aspect adus în discuție de primar a fost legat de posibilitatea unei majorări a tarifelor, despre care Czegher susține că nu a avut loc. Primarul a adăugat că, în momentul semnării contractelor, era în concediu medical și nu își mai amintește exact cum au fost adoptate hotărârile care au stat la baza contractelor.

„Nu, nu s-a majorat. Nici nu știu ce i-am plătit anul ăsta. Cred că am fost în concediu medical că am avut probleme când s-au aprobat hotărârile pentru contracte. Dacă a fost ședința cât am fost eu în spital, probabil că a venit cu ele la mine, le-am semnat acasă. Nu mai rețin. Am fost în concediu medical o perioadă, dar nu mai rețin când și nu știu exact dacă contractul s-a semnat înainte sau după.”, a transmis primarul. 

Deși a recunoscut că semnarea contractelor a avut loc într-un context neclar, primarul a admis că memoria sa nu îi permite să ofere detalii exacte. 

Întrebat despre modul în care a luat decizia de a colabora cu avocata Mihaela Chiș, primarul a răspuns că a cerut recomandări de la colegii din împrejurimi. 

„Am mai sunat colegii din împrejurimi și i-am întrebat cu cine lucrează și, no. Nu mai știu dacă în ambele contracte este prevăzut același tarif, nu mai rețin. Actele sunt la secretariat sau la contabilitate, nu le țin la mine ca să vă dau eu date exacte.”,  a conchis primarul din comuna Buza. 

Cu alte cuvinte,  Ștefan Czegher nu își mai amintește nici din ce motiv au fost încheiate două contracte distincte cu avocata Mihaela Chiș, nici contextul în care au fost adoptate hotărârile și nici tarifele stabilite în fiecare contract și plătite din banii publici. Probabil că dacă ar fi scos banii din propriul buzunar, primarul și-ar fi amintit exact ce sume sunt prevăzute în fiecare contract, însă când vine vorba de bugetul local, edilul pare a fi lovit de un „episod de amnezie”. 

Primăriile aflate în „portofoliul” avocatei Mihaela Chiș, plătesc sume colosale pentru asistența juridică

Primăria Comunei Țaga plătește 70 de euro/oră pentru serviciile de asistență juridică oferite de avocata Mihaela Chiș. În ultimii trei ani calendaristici, instituția publică a virat în conturile cabinetului de avocatură nu mai puțin de 61.169 de lei. Potrivit primarului comunei Țaga, Romulus Mîrza, contractul de asistență juridică nu a fost încheiat întâmplător cu avocata Mihaela Chiș. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj că a decis să o angajeze pentru că o cunoaște de când era mică, fără să organizeze o dezbatere în Consiliul Local în acest sens.

Avocata Adina Mihaela Chiș a încasat, în perioada iulie 2021 – decembrie 2022, peste 240.000 de lei de la instituția condusă de primarul Dorin Nap. Edilul susține că aceste cheltuieli au fost necesare pentru a rezolva anumite probleme juridice apărute după un control al Curții de Conturi din anul 2019, în urma căruia  au fost constatate  mai multe nereguli. 

În vara anului 2021, a fost încheiat un contract de asistență juridică între Primăria Valea Ierii și avocata Adina Mihaela Chiș. La acel moment a fost stabilit un tarif de 70 de euro pe oră, ajungând  un salariu lunar de 12.919 lei. În anul 2022, salariul a fost majorat la 14.937 de lei pe lună. În perioada iulie 2021 – decembrie 2022, avocata Adina Mihaela Chiș a încasat peste 240.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro) de la Primăria Valea Ierii. Este aproape incredibil cum o comună cu o populație de aproximativ 800 de locuitori investește sute de mii de lei anual în servicii de consiliere juridică. Cu atât mai mult că potrivit datelor furnizate de Primăria Valea Ierii în urma unei solicitări formulate de reporterii Gazeta de Cluj prin care am cerut să ni se comunice sumele pe care instituția le-a plătit în schimbul serviciilor de consiliere juridică,  reiese că în perioada ianuarie 2018 – mai 2021 primăria a plătit numai 65.400 de lei consilierilor juridici.

DREPT LA REPLICĂ

În urma publicării articolului intitulat „Comuna Buza a plătit peste 22.000 lei avocatei Mihaela Chiș, dar primarul nu mai știe din ce motiv a încheiat contractele” din data de 22.07.2023, subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” transmit spre publicare următorul drept la replică:

Afirmație contestată „Deși a cunoscut că semnarea contractelor a avut loc într-un context neclar, primarul a admis că memoria nu îi permite să ofere detalii exacte. ”. 

Răspuns Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații”:  Faptul că primarul comunei, luat pe nepregătite, nu a putut furniza în timp real informațiile solicitate, nu pune contractul de asistență juridică încheiat între subscrisa Societate civilă de avocați „Chiș Mihaela și Asociații” și Comuna Buza sub o umbră de nelegalitate. Acesta a fost încheiat prin întrunirea tuturor dispozițiilor legale. Contractul de asistență juridică a trecut prin etapa deliberativă și decisivă, reprezentată de aprobarea Consiliului Local Buza, fiind aprobat în unanimitate de consilierii locali, cu vot pozitiv. De asemenea, primarul a detaliat criteriile pe baza cărora a fost încheiat contractul de asistență juridică, anume performanțele remarcate în raport cu alte unități administrativ teritoriale, pe care le-am reprezentat cu succes. 

Trebuie semnalat că, informațiile furnizate prin articolele de presă trebuie să prezinte un caracter cert. Or, dacă publicația de presă nu a reușit să obțină răspunsul la întrebările sale, avea îndatorirea de a solicita dreptul la replică subsemnatei Chiș Mihaela, pentru lămurirea situației incidente. În fapt, subscrisa nu am primit niciun fel de solicitare în sensul arătat. 

În aceeași măsură, este necesar să fie adus în atenție că suma achitată de către Comuna Buza, cu titlu de onorariu avocațial, ostentativ subliniată în titlul articolului de presă, face parte din categoria cheltuielilor de judecată. Aceasta nu va fi suportată de către unitatea administrativ-teritorială în ipoteza soluționării favorabile a litigiului, ci va fi restituită de către părțile adverse din proces. 

Citește și:

Supărată că s-a aflat câte sute de mii de lei a încasat la Primăria Valea Ierii, avocata Mihaela Chiș încearcă să bage pumnul în gura presei

Primăria Valea Ierii bagă sute de mii de lei anual în buzunarul unui avocat, pe motiv că are probleme cu Curtea de Conturi

Avocata Mihaela Chiș, angajată la Primăria Țaga cu 70 de euro/oră, pentru că primarul o cunoaște de când era mică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.